Šta ako vam telefon upadne u vodu?

Leti se povećava šansa da će vaš telefon upasti u kriglu piva, bazen ili morski plićak. Ako se to kojim slučajem desi, ne očajavajte. Još mu ima spasa.

Informacione tehnologije 01.06.2015 | 09:29
Šta ako vam telefon upadne u vodu?

Predstavljamo vam nekoliko spasonosnih koraka za slučaj da vaš telefon upadne u vodu.

Izvadite telefon što pre iz vode

Što se uređaj duže “kupa”, to je veća šansa da mu neće biti spasa. Zato psovke i proklinjanja ostavite za kasnije i odmah hvatajte svoj telefon.

Isključite ga

Čim izvadite telefon, odmah ga isključite i to što pre možete. Na taj način ćete sprečiti kratak spoj, koji bi mogao zauvek da ga uništi.

Osušite ga

Ako se baterija vašeg telefona može izvaditi, učinite to, a uklonite i karticu. Zapravo, rasklopite ga što više možete.

Nemojte ga “fenirati”

Ne pokušavajte da osušite telefon fenom, jer bi toplota mogla da ošteti unutrašnje komponente. Nipošto ne stavljajte telefon u zamrzivač, kako predlažu korisnici pojedinih foruma.

Pirinač i silicijum dioksid

To što je vaš telefon spolja suv, ne znači da je iznutra sve u redu. Kako biste izvukli svaku preostalu kap iz njegovog kućišta, napunite činiju sirovim pirinčem i ubacite telefon u nju. Pirinač izvlači vlagu zarobljenu u telefonu, a kao alternativa mogu da posluže kesice sa silicijum dioksidom, kakve obično dobijate uz cipele.

U oba slučaja telefon bi trebalo da stoji u činiji oko tri dana.

Isperite ga (ako je potrebno)

Ako je vaš telefon upao u blato, verovatno ćete morati da ga isperete. Takođe, ako ništa od gore navedenog ne uspe, možda ćete morati da pribegnete tom metodu.

Naime, postoji mogućnost da se unutar uređaja zadržala neka prljavština ili so, ukoliko je telefon upao u more. Zato ga rasklopite koliko možete, pokvasite četkicu za zube alkoholom i lagano prelazite preko ploče.

Takođe, možete probati i da ga uronite u alkohol na nekoliko trenutaka.

Izvor: B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hj

01.06.2015 09:36

kako da rasklopim Iphone ito sto je najbrze moguće kad su njega 2 kineza i 3 japanca jedva sastavili??

ODGOVORITE