Od sutra na snazi SSP između BiH i EU

Sutra stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, čiji je cilj priprema zemlje za buduće članstvo u Uniji.

Bosna i Hercegovina 31.05.2015 | 16:12
Od sutra na snazi SSP između BiH i EU

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja okvir za odnose EU i BiH. Ovaj sporazum postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i te zemlje", saopšteno je ranije iz Brisela.Ovim dokumentom se "utvrđuju zajednički politički i ekonomski ciljevi i ohrabruje regionalna saradnja".

"U kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, sporazum služi kao osnova za provođenje procesa pristupanja", navodi se u saopštenju.Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju daće okvir koji omogućava BiH ozbiljne iskorake i rad na potrebnim reformama, ocijenio je specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Vigemark je ranije kao ključne naveo ekonomske i reforme u sistemu socijalne zaštite, te one koje se odnose na vladavinu prava.Ocijenivši da mnogi u BiH žele da vide konkretan napredak u odnosima BiH i EU, Vigemark je naglasio da će neophodne reforme morati da budu u skladu sa standardima EU.

Specijalni predstavnik EU obećao je pomoć BiH da sprovede reforme.Savjet EU usvojio je 21. aprila odluku o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

dejanpd

31.05.2015 15:48

Mi već imamo gotovo sve potrebne zakone, oporezovano sve što je bilo moguće, represija na svakom ćošku, a za provodjenje tih zakona ćete se morati potruditi, sve što još treba uraditi to je smanjiti korupciju, usvojiti standarde i primjeniti kada je javna uprava u pitanju, otpustiti viškove i preusmjeriti novac u socijalna davanja, izmjeniti propise o pravima nezaposlenih i uključiti ih u socijalna davanja, kao i propise o djeci i dati im besplatno sve do bar 10 godine. satnicu u privredi limitirati donjom granicom na bar 2 evra i onda poljoprivreda, zadruge, privatizacija elektro i drvnog sektora. Do tad smo već u vlasništvu MMF-a i prijatelja...

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

31.05.2015 16:27

Ono čemu se baš radujem je da država neće više moći naplaćivati carinu to jest porez na polovnu robu a i na nikakvu robu koju kupim u EU. Sada je situacija ovakva: Odem u EU, kupim 12 godina staro auto za 1000Eur. Papirologija i put me koštaju 500Eura. Uzmu mi i porez na tu polovnu robu oko 600EUR. Dakle više mu koštaju banditi koji se blagoslovom takozvane države ugrade na to auto nego samo auto. Užas. I svi ćute. Smatraju valjda da tako mora biti. Stoka. Kako mogu naplaćivati porez na polovnu robu? Ako nema carine onda nema ni poreza!

ODGOVORITE
Name

Polovne stvari

31.05.2015 20:24

Porez na polovne stvari se placa u EU-u. Ne znam zasto ljude nazivas stokom jer si porez na staro vec platio na licu mjesta samo sto ne znas jezik.

ODGOVORITE
Name

Geography

31.05.2015 20:28

Eh dok još u julu u BiH dođe frau Merkel pa stisne malo ove naše glavešine možda krenemo naprijed. Našim je dovoljno zaprijetiti ako ne počnete sa reformama nema para izvana, a kakvi su svi naši budžeti prazni to svi vrlo dobro znamo

ODGOVORITE
Name

Kuce

31.05.2015 20:30

U EU se placa porez na njih godisnji takodjer na stanove. Ima toga jos. Zalicete vremena iza vas. U EU morate imati novac ali i papire o porijeklu i tako dalje.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

01.06.2015 05:24

Zalice Spiric, Skrbic i Tegeltije. Sigutno nece zaliti posten svijet.

Name

rodjo

31.05.2015 21:05

Ova zastava mi ne odgovara stanju na terenu.Ako ima kakva zastava Sicilijanske MAFIJE, vise bi odgovarala.

ODGOVORITE