Srpčanima potrebna pomoć ministarstva

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić izjavio je danas da bez pomoći resornog ministarstva ova opština nije u mogućnosti da zaštiti svoje stanovništvo i imovinu.

Republika Srpska 28.05.2015 | 17:01
Srpčanima potrebna pomoć ministarstva

"Nekoliko kritičnih mjesta trebalo bi sanirati kako ne bi došlo do poplava većih razmjera od Save, Vrbasa, Poveliča i drugih vodotoka", rekao je za Srnu Ćirić.

On je danas obišao nekoliko lokacija koje su prošle godine u maju bile izložene katastrofalnim poplavama, u kojima je jedno lice izgubilo život.

"Potrebno je nadograditi nasip u Prebljezima u dužini od četiri kilometra jer je na tom potezu prošle godine nivo Vrbasa bio 78 centimetara iznad nivoa nasipa i samo je ogromnim naporima građana podignut zečiji nasip sa vrećama od zemlje i pijeska i tako sprečeno da Srbac ne doživi sudbinu Šamca", rekao je Ćirić.

On je dodao da se ovaj nasip nalazi na popisu važnih vodoprivrednih objekata Republike Srpske i da za njegovu nadogradnju sredstva treba da obezbijedi resorno ministarstvo u Vladi Republike Srpske.

Ćirić kaže da je potrebna hitna sanacija nekoliko klizišta na Savskom nasipu, od Bajinaca do Srpca, i rekonstrukcija tri agregata u Crpnoj stanici "Ina" Srbac, koja prebacuju vodu iz branjene zone preko nasipa u Vrbas i Savu, što predstavlja ključnu odbranu od potapanja postrojenja "Elektrodistribucije" Srbac i nekoliko ulica u Srpcu.

"Opština Srbac, nakon prošlogodišnjih majskih poplava uložila je oko 700.000 maraka budžetskih sredstava za pročišćavanje nekoliko oborinskih kanala, izgradnju nasipa u Dvorinama dužine četiri kilometra i sanaciju puteva, mostova i porodičnih kuća", kaže načelnik Ćirić.

On ističe da je za ove projekte zatražena pomoć od Fonda solidarnosti Republike Srpske.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

28.05.2015 15:19

Neka im doniraju svima po par bijelih čizmica.

ODGOVORITE