Teroristička prijetnja od 1 do 5,BiH na trećem stepenu

Kompanija Aon je načinila mapu popunjenu podacima o potencijalnoj opasnosti od terorističkih napada.

Svijet 26.05.2015 | 14:01
Teroristička prijetnja od 1 do 5,BiH na trećem stepenu

Aon je jedna od vodećih svjetskih menadžment kompanija koje se bave procjenom sigurnosti, osiguranja i reosiguranja.

Zapadne države kao što su Francuska, Njemačka i Australija ove su godine na višem stepenu opasnosti od napada grupa kao što su Islamska država i Al Kaida, nego što je to bio slučaj 2014. godine.

Šest svjetskih država, Belgija, Kanada, Danska, Estonija, Irska i Norveška također imaju povećanu statističku mogućnost napada islamske države (IDIL) i njenih simpatizera. Ipak, za Estoniju opasnost ne dolazi od terorista sa Bliskog istoka već od potencijalnih terorističkih aktivnosti iz Rusije.

Države kao što su Albanija, Barbados, Brazil, Češka i Egipat zabilježile su smanjenu mogućnost terorističih napada u odnosu na 2014. godinu.

Države u okruženju uključujući Srbiju, Kosovo i Crnu Goru, zadržale su stepene opasnosti kao prošle godine – Srbija i Kosovo imaju stepen 3, dok Crna Gora ima stepen 2.

Bosna i Hercegovina zadržala je 3. stepen opasnosti od terorističkih napada kao i prošle godine, Slovenija je zadržala svoj stepen broj 2, a Hrvatska ima najniži stepen mogućnosti - jedan.

Skalu čine brojevi od jedan do pet, s tim da pet predstavlja najveću opasnost, a jedan najmanju opasnost od napada.

Izvor: Klix

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

brojke

26.05.2015 23:27

To su samo znaci na papiru. Mislim da do rata nije nikom cak ni IDL-u. Medjutim, masa ljudi zivi i dobro zadadjuje od straha drugih.

ODGOVORITE