Pčele dobile prvi "autoput" u Norveškoj

U Norveškoj je otvoren prvi "autoput" za pčele, odnosno bumbare. 

Svijet 25.05.2015 | 22:46
Pčele dobile prvi "autoput" u Norveškoj

Autoput, odnosno koridor, je zamišljen tako da na svakih 250 metara postoji stanica polena.

"Zamisao je da se kreira ruta kroz grad s dovoljno stanica za hranu cijelim putem kojim idu bumbari. Dovoljno hrane će pomoći bumbarima da prežive u okruženju koje je znatno izmjenjeno ljudskim djelovanjem", saopštili su lokalni izvori.

Bumbari i ostali insekti značajni za oprašivanje imaju problem preživljavanja u urbanim sredinama u kojima nema dovoljno cvijeća iz koga se crpi nektar. Zbog nedostatka nektara pčele gladuju i umiru, što negativno utiče na cjelokupnu prirodu.

U Norveškoj je šest od 35 vrsta bumbara ugroženo. Međutim, novim projektom naučnici žele da promijene takav trend. Od istoka ka zapadu Osla na balkone i terase su postavili cvijeće, a u projektu zajednički sarađuju lokalne vlasti, naučnici i stanovništvo koje se ohrabruje da zasadi biljke neophodne pčelama.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

zadnji smo na svijetu

25.05.2015 20:58

Zato ćemo potamaniti sve bumbare, najjači smo najjači. Šta će nam pčele i bumbari hoćemo BMWove da se vozamo u njima. Priješednikove felne koštaju više nego svi bumbari. a kome trebaju i pčele i njihov med kad ima skanka. Najjači smo najjači...meee, meee, hoću bmweee

ODGOVORITE
Name

svi

25.05.2015 20:59

Eto.. samo mi jos nemamo autoput

ODGOVORITE
Name

nek dolete

26.05.2015 04:54

Nek dolete kod nas na nas auto put,svakako malo ko i vozi po njemu,samo je slijepi.

ODGOVORITE