Video: I veliki Betis je na putu povratka!

Da se naježiš! Piščevo novo remek delo, vratila se najvernija publika Španije!!! Veterani Ruben Kastro i Horhe Molina nastavili da terorišu rivale, Betis savladao Alkoron i vratio se u Primeru.

Fudbal 26.05.2015 | 12:00
Video: I veliki Betis je na putu povratka!

Viva el Betis manqué pierda!

Živeo Betis čak i kada gubi! Moto kojim se navijači zeleno-belog kluba iz Sevilje vode kroz život. Sada je došlo vreme da i oni ponovo slave. Pred 48.462 vatrenih navijača na stadionu Benito Viljamarin, pred publikom kakvu mogu samo da sanjaju i velikani kakvi su Liverpul i Čelsi jer njihovi domovi nisu toliko grandiozni, Betis je na krilima veterana Rubena Kastra i Horhea Moline deklasirao Alkoron sa 3:0 i vratio se tamo gde mu je i mesto – u Primeru!

Tamo gde mu je mesto jer je Betis šesti najpopularniji klub u Španiji. Tamo gde mu je mesto jer na Pirinejima niko nema tako temperamentnu publiku. Uostalom, kada je prošle sezone, iste one u kojoj su ga arhineprijatelji iz Sevilje na penale izbacili u osmini finala Lige Evrope, Betis sa mizernih 25 bodova iz 38 utakmica izgubio prvilogaški status nekako prirodna reakcija navijača bila je da kupe još veći broj sezonskih ulaznica.

Vratio se i omiljeni Pepe Mel, trener čija je smena 2. decembra 2013. izazvala masovne proteste u andalužanskom gradu i napade kamenicama na kancelarije rukovodioca kluba. Čovek koji se u slobodno vreme bavi pisanjem. Već je izdao dva romana Lažov i Put u alternativni život. Večeras je međutim ispisao svoje najveće remek delo i šampiona iz 1935. godine doveo ponovo do megdana sa Realom, Barselonom, iznad svega Seviljom.

Ni nova uprava na čelu sa Huanom Karlosom Oljerom nije sedela skrštenih ruku. Dug od 99.300.000 evra iz 2011. je smanjen na svega 33.900.000. u 2014. Prema nekim predviđanjima sledeće godine bi mogao da bude potpuno saniran. Oljero je inače iz malenog gradića Melilja u Maroku. Lokalne vlasti ga smatraju okupiranom teritorijom. Lokalno stanovništvo ga smatra delom Španije. Ništa u Betisu nije uobičajeno. Ni trener, pa ni predsednik.

Nije to ni Ruben Kastro Martin, sa 33 godine i 32 ligaška gola kraj imena ubedljivo najbolji strelac Segunde i fudbaler koji je ove sezone proživljavao pakao. Uhapšen je pod sumnjom da je tukao i pretio jednoj devojci. Kao po običaju kao psi verni ultrasi stali su uz njega. Na Benito Viljamarinu se orilo "Rubene, nisi ti kriv, ona je k...a. Dobro si postupio" zbog čega je zimus postojala opasnost da se stadion isprazni. Kastro im se odužio na najlepši način. Protiv Alkorona dva komada. Prvi je zaslužio mesto u muzeju fudbalskih umetnosti. Prefinjen lob dostojan samo najvećih umetnika igre.

Drugi je pao sa penala, a treći je bio delo Horhea Moline, još jednog 33-godišnjaka, koji se doduše zaustavio na “svega“ 19 golova. Betikosi su ponovo na velikoj sceni. I znali su to da proslave. Atmosfera viđena tokom, pa i pre samog početka utakmice sa Alkoronom, jednostavno se ne može prepričati.

Uostalom, poslušajte i sami.

Postoji u Sevilji, gradu u kojem metro ne ide do južnog dela i stadiona Benito Viljamarin – navijači Betisa sumnjaju da je tako baš zato što je "onaj drugi klub" iz fensi Nervion kraja miljenik establišmenta – jedna prosto neverovatna legenda. Navodno jedan okoreli navijač Betisa godinama već na utakmice vodi svoga oca. Problem je samo što je senior odavno pokojni, pa navijač njegov pepeo nosi u kartonskoj kutiji, jer mu unošenje urme na stadion ne bi dozvolili.

Naravno, pitanje je koliko je ta legenda istinita ili je – što je verovatnije – urbani mit, ali u svakom traču ima pola istine, pa ako je i pola od ovoga tačno možda i najbolje oslikava tu lojalnost Betikosa zeleno-beloj boji. A ako i postoji život posle smrti otac pomenutog navijača danas je otvorio flašu nekog rajskog pića.

Dobro došao nazad grande Betis!

Komentari / 0

Ostavite komentar