BEL: Gent je šampion, MitroGol najbolji strijelac...!

Ono kad ne veruješ u svoj tim dovoljno pa zakažeš rušenje stadiona pre kraja sezone... U Belgiji ključa.

Fudbal 22.05.2015 | 14:00
BEL: Gent je šampion, MitroGol najbolji strijelac...!

Fudbaleri Genta, koji su skoro cele sezone kaskali za rivalima, Klub Brižom, kolo pre kraja plej-ofa za titulu prvaka i plasman u Evropu, prvi put u istoriji postali su šampioni Belgije.

Za nove prvake nastupaju i dvojica naših fudbalera, Marko Poletanović koji je stigao iz Vojvodine i Uroš Vitas, bivši igrač Rada.

Gent trenera Hajna Fahnesebruka pobedio je Standard iz Liježa 2:0 u četvrtak uveče i kaznio seriju Briža od tri poraza u prethodne dve nedelje.

U poslednjem kolu, Gent će igrati u gostima protiv Anderlehta, koji će juriti pobedu nad šampionom u nadi da će u isto vreme Briž kiksnuti protiv Kortrajka kod kuće i izgubiti drugo mesto, tj. kvalifikacije za Ligu šampiona.

U poslednjem kolu igraju i Standard i Šarlroa, što takođe neće biti nebitna utakmica. Naime, Šarlroa i Kortrajk bore se za peto mesto u plej-ofu koje donosi baraž za plasman u Ligu Evrope naredne sezone. Ko bude peti igraće još 180 minuta sa pobednikom dvomeča Lokeren – Mehelen i tada će Belgija znati kojih pet klubova će je predstavljati u Evropi.

Gent je učesnik Lige šampiona, Briž i Anderleht se "kolju" za kvalifikacije za LŠ, dok se Standard, Kortrajk i Šarlroa bore za dva mesta koja vode u Ligu Evrope, kroz kvalifikacije, a pridružiće im se u toj borbi i Lokeren ili Mehelen.

A, kad smo kod Mehelena našeg trenera Aleksandra Jankovića i trija Dalibor Veselinović/Ivan Obradović/Miloš Kosanović, oni su se iz borbe za opstanak lansirali pravo u borbu za Evropu, od koje ih deli još oko 270 minuta fudbala. Ali, posao im je otežala Uprava kluba...

Naime, posle 2:2 u gostima sa Lokerenom (Ngolon 34, 56 – Veselinović 11, Nesens 49), žuto-crveni u subotu od 20 časova igraju revanš kao domaćini i, ukoliko budu bolji ukupnim rezultatom, igraće kao što smo već rekli, sa petim (Standard, Kortrajk ili Šarlroa) u plej-ofu za Ligu Evrope.

Ali, kao domaćini u Levenu!

Naime, čelnici kluba nisu ni sanjali da će ih Janković odvesti tako daleko, pa su ranije još zakazali početak radova na rušenju tribine i izgradnji nove, veće, kako bi se povećao kapacitet stadiona. Kako je Mehelen nastavljao svoj pohod ka Evropi, tako su se u belgijskom sistemu takmičenja otvarali novi datumi i zakazivale nove utakmice, pa je takmičarska sezona "debelo" ušla u unapred sklopljene poslove i, nazad nije bilo...

Protiv Lokerena, a možda kasnije i u "disajderu" za Evropu, Janković, Veselinović, Obradović i Kosanović igraće u obližnjem Levenu.

Naš Aleksandar Mitrović iz Anderlehta, koji je prema mnogim tvrdnjama već potpisao za Njukasl, postigao je u četvrtak uveče gol za 0:2 u Kortrajku, ali je meč završen rezultatom 2:2, pa je tako Anderleht prepustio drugu poziciju Brižu i ugrozio plasman u Ligu šampiona naredne sezone.

Mitroviću je, posle 14 pogodaka u prvoj fazi takmičenja, ovo bio peti gol u doigravanju šestorke za titulu i Evropu, pa je sa 19 golova u sezoni trenutno vodeći strelac Jupiler lige. Računajući i ostala takmičenja, naš reprezentativac postigao je 26 golova u Belgiji.

PAROVI POSLEDNJEG KOLA:

Nedelja, 14:30

Klub Briž – Kortrajk
Anderleht – Gent
Standard – Šarlroa

TABELA:
Gent 49, Briž 44, Anderleht 43, Standard 37, Šarlroa 36, Kortrajk 34.

Komentari / 0

Ostavite komentar