Moskva i Vašington popravljaju odnose

Izgledi za poboljšanje u odnosima Rusije i SAD javili su se poslije prošlonedjeljne posjete američkog državnog sekretara Džona Kerija Sočiju, gdje je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i predsjednikom Vladimirom Putinom.

Svijet 21.05.2015 | 14:55
Moskva i Vašington popravljaju odnose

U izvještajima ruskih i američkih medija navodi se da je centralna tema razgovora bila Ukrajina, odnosno traženje načina da se mirnim putem riješi sukob na istoku te zemlje, a SAD bi, kako se pretpostavlja, trebalo da upotrijebe svoj uticaj u Kijevu kako bi privoljele tamošnje rukovodstvo da poštuje mirovni sporazum iz Minska.

Prema nepotvrđenim informacijama, koje je Moskva odbacila kao netačne, Rusija bi za uzvrat trebalo da izađe u susret Vašingtonu i pomogne da se riješi situacija u Siriji.

Iako su razgovori Kerija i Lavrova tek nagovještaj da bi odnosi dvije supersile mogli da se normalizuju, posjeta Moskvi Kerijeve pomoćnice za istočnu Evropu i Evroaziju Viktorije Nuland prije tri dana, nastavak je pojačane diplomatske inicijative.

Nuland je sa zamjenicima Lavrova, Sergejem Rjabkovom i Grigorijem Karasinom, razgovarala o konkretnim koracima za podršku sporazumu iz Minska, istakavši da SAD žele da pomognu da se učvrsti krhko primirje.

Keri je tokom boravka u Sočiju rekao da bi sankcije Rusiji mogle da budu ukinute ukoliko u potpunosti bude sprovodila Minski sporazum, dok je za Moskvu njegov dolazak ocijenjen kao potvrda da je Rusiju nemoguće izolovati u međunarodnoj areni.

Ovo neočekivano intenziviranje saradnje Moskve i Vašingtona nije naišlo na odobravanje u Kijevu, pa je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio da "Soči nije dobro mjesto za odmor i razgovore sa ruskim predsjednikom".

Važan faktor u promjeni politike Vašingtona prema Moskvi mogao bi da bude i ekonomska šteta koju trpe njegovi saveznici u Evropi zbog uvođenja ekonomske blokade prema Rusiji, odnosno zbog kontramjera Moskve.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dodano

21.05.2015 15:31

Hoce li prestati da se nadmudruju,tesko je u to povjerovati,jedino ih moze natjerati propadanje privrede jer svi smo mi upuceni jedni na druge,neko vise,neko manje,u izolaciji se ne moze zivjeti

ODGOVORITE
Name

obadva

21.05.2015 16:15

Tosu dvije dzukele isti po karakteru i glupostima igraju se ljudskim zivotima.

ODGOVORITE