Москва и Вашингтон поправљају односе

Изгледи за побољшање у односима Русије и САД јавили су се послије прошлонедјељне посјете америчког државног секретара Џона Керија Сочију, гдје је разговарао са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом и предсједником Владимиром Путином.

Свијет 21.05.2015 | 14:55
Москва и Вашингтон поправљају односе

У извјештајима руских и америчких медија наводи се да је централна тема разговора била Украјина, односно тражење начина да се мирним путем ријеши сукоб на истоку те земље, а САД би, како се претпоставља, требало да употријебе свој утицај у Кијеву како би привољеле тамошње руководство да поштује мировни споразум из Минска.

Према непотврђеним информацијама, које је Москва одбацила као нетачне, Русија би за узврат требало да изађе у сусрет Вашингтону и помогне да се ријеши ситуација у Сирији.

Иако су разговори Керија и Лаврова тек наговјештај да би односи двије суперсиле могли да се нормализују, посјета Москви Керијеве помоћнице за источну Европу и Евроазију Викторије Нуланд прије три дана, наставак је појачане дипломатске иницијативе.

Нуланд је са замјеницима Лаврова, Сергејем Рјабковом и Григоријем Карасином, разговарала о конкретним корацима за подршку споразуму из Минска, истакавши да САД желе да помогну да се учврсти крхко примирје.

Кери је током боравка у Сочију рекао да би санкције Русији могле да буду укинуте уколико у потпуности буде спроводила Мински споразум, док је за Москву његов долазак оцијењен као потврда да је Русију немогуће изоловати у међународној арени.

Ово неочекивано интензивирање сарадње Москве и Вашингтона није наишло на одобравање у Кијеву, па је украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио да "Сочи није добро мјесто за одмор и разговоре са руским предсједником".

Важан фактор у промјени политике Вашингтона према Москви могао би да буде и економска штета коју трпе његови савезници у Европи због увођења економске блокаде према Русији, односно због контрамјера Москве.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Додано

21.05.2015 15:31

Хоце ли престати да се надмудрују,теско је у то повјеровати,једино их мозе натјерати пропадање привреде јер сви смо ми упуцени једни на друге,неко висе,неко мање,у изолацији се не мозе зивјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

обадва

21.05.2015 16:15

Тосу двије дзукеле исти по карактеру и глупостима играју се људским зивотима.

ОДГОВОРИТЕ