Alonso tvrdi: F1 ide u pogrešnom pravcu!

Vozač Meklarena Fernando Alonso rekao je da najavljene promene pravila za 2017. godinu govore da Formula 1 ide u pogrešnom smeru.

Ostali sportovi 22.05.2015 | 08:20
Alonso tvrdi: F1 ide u pogrešnom pravcu!

Čelnici šampionata nedavno su postigli dogovor da vrate dolivanje goriva i učine bolide još bržim u sklopu velikih promena koje su najavljene.

„Ako se to desi, dobićemo pravila koje je trebalo da imamo pre sedam-osam godina. To znači da u poslednjih četiri-pet godina idemo u pogrešnom smeru“, naglasio je Alonso.

Dvostruki svetski šampion je istakao da je prošla decenija otkako se poslednji put osećao iscrpljeno na kraju neke trke.

„Bolidi su tada bili osam sekundi brži“, rekao je 33-godišnji Alonso o bolidima kada je osvojio svoje titule 2005. i 2006. godine, „Inženjeri su bili proračunati. Pobednika ovogodišnje trke u Maleziji bi šest puta prešao za ceo krug pobednik trke iz 2006. godine. Kada ste osam sekundi po krugu brži, to je fizički i psihički mnogo zahtevno i svi su išli do svojih granica“.

Španac je istakao da je sada ključni trenutak da moderni bolidi Formule 1 budu mnogo brži. Alonso naglašava da sadašnji bolidi teško pronalaze svoj ritam, a u trci su tek nešto brži od boluida GP2 serije, što je dovelo do smanjenja broja navijača na tribinama.

„Ne smemo da budemo za sekundu brži od GP2 serije jer su tribine prazne. To je pravi znak da Formula 1 ne ide u pravom smeru. Nadam se da će sada biti napravljene prave promene i da ćemo videti najbrže automobile na svetu na stazi u budućnosti“, istakao je Alonso.

Alonso se ove sezone vratio u Meklaren i za sada nije ni blizu rezultata kakvi se od njega očekuju, pošto je završio dve od četiri trke koje je vozio, i to obe van osvajača bodova.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja u nedelju Velikom nagradom Monaka.

Komentari / 0

Ostavite komentar