Bosić i Savčić obilježili godišnjicu Prve posavske brigade

Preživjeli borci i starješine, članovi porodica poginulih i nestalih boraca, ratni vojni invalidi, predsjednik BORS Milomir Savčić, delegacije susjednih opština, predsjednik SDS-a Mladen Bosić i predstavnici Srba u brčanskim organima vlasti, obilježili su danas 23-u godišnjicu prvog postrojavanja Prve posavske brigade VRS.

Republika Srpska 20.05.2015 | 15:23
Bosić i Savčić obilježili godišnjicu Prve posavske brigade

Naše je da pamtimo sve značajne datume iz novije srpske istorije, učimo mlade da nam se zlo ne ponovi, ali i učinimo dodatni napor za bolji status onih koji su je stvarali u odbrambeno-otadžbinskom ratu, poručio je predsjednik BORS Milomir Savčić.

„Mi smo analizirali situaciju i zaključili da je za poboljšanje statusa nezaposlenuih demobilisanih boraca, a njih je najviše, jedino moguće ostvariti obezbjeđivanjem pristojnog boračkog dodatka na mjesečnom nivou. Iako smo svjesni teške materijalne situacije, od tog zahtjeva nećemo odustati“, naglasio je Savčić.

Pred 437 goginulih, više od 2000 ranjenih i 700 invalida ove brigade koja je bila okosnica odbrane „koridora života“ od Knina do Srbije, raportirao je njihov ratni komandant, penzionisani general Milorad Kutlešić: „Nije bilo uzalud – imamo Republiku Srpsku“.

„Pozivam, sve demobilisane borce da se ne dijelimo jer samo jedinstveni možemo učiniti puno više u ostvarivanju svojih prava koja za sada prevazilaze mogućnosti Republike Srpske, ali nam sigurno u budućnosti neće biti osporena“, zaključio je Kutlešić.

Ta prava, ocijenili su predsjednik lokalnog Udruženja veterana Živan Ilić i predsjednik SDS Mladen Bosić koji je prisustvovao svečanosti, svedena su na gotovo uvredljiv i simboličan borački dodatak na mjesečnom ili godišnjem nivou.

„Tim ljudima koji su stvarali Republiku Srpsku ne treba bilo kakav dodatak – siguran sam da oni traže samo da rade i žive od svog rada što im nije omogućeno“,zaključio je Bosić.

Nakon molitvenog pomena poginulim pripadnicima 1. Posavske ispred obeliska Srpskim braniocima Brčkog, položeni su vijenci i buketi.

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Veteran...

20.05.2015 14:47

Poginulim junacima neka je laka sveta zemlja.RVI , i borcima želim sve najbolje u zivotu.

ODGOVORITE
Name

majevica

20.05.2015 15:39

Da li iko tog Bosica upita, sta ce on tu?

ODGOVORITE
Name

odgovor

20.05.2015 16:38

Bosicu svaka cast sto je dosao na ovo obiljezavanje,da se neko sjeti i ljudi koji su najzasluziji za stvaranje R.Srpake. Pitanje je gdje su clanovi Vlade i nas veliki patriota Dodik !?

Name

Milos-Brcko

20.05.2015 17:51

Za tvoju informaciju Bosic je 4 godine bio borac u toj istoj brigadi,ali dzaba to govoriti vama bajinim botovima,dezerter sektasima,a danas najvecim kriminalcima!

Name

aha

20.05.2015 18:27

Zasto bi Dodik bio tu, pa nije on ni osnovao tu brigadu, imate vi vase iz sds-a, koji vas je i uveo u taj suludi rat, a sad vam kriv opet Dodik, vi ni sami ne znate sta hocete.

Name

bosanac

20.05.2015 16:38

Cuj braniocima Brckog a svi znamo da.92 u Brckom nije bilo vise od 30% Srba al ajd nek se slavi.

ODGOVORITE
Name

re bosanac

21.05.2015 11:10

Pa si ti mislio posto ima samo 30 posto Srba da to treba pobiti

Name

PRAVOSLAVNI SRBIN REPUBLIKE SRPSKE PRORUS

20.05.2015 17:03

Pozdravljam g.presednika SDS-a Mladena Bosica I g.Savcica koji sve prisutne gosti koji dosli da obiljeze dan PRVE SRPSAKE POSAVSKE BRIGADE I odaju pocast palim borcima koji su dali zivote za srpsku republiku I ocuvali srpsku Posavinu zahvaljujuci srpskim junacima PRVE POSAVSKE BRIGADE. Slava palim borcima , a prezivelima junacima velika zahvalnost za odbranu srpske otadzbine sa slavnim junacima i vrhovnim vodjama SDS-a i generalima i junacima PRVE UDARNE POSAVSKE SRPSKE BRIGADE. Srecno Bosicu srpski Kralju i slavni cuvaru Republike SRPSKE i njenih BORACA u odbrani otadzbinskog rata Republike samostalne SRPSKE. Pozdrav ziveo SDS i njen presednik kralj G. BOSIC. SRECNO ziv i zdrav bio uspeli smo nastavljamo ne moze nam niko nista jaci smo od sudbine samo mogu da nas mrze oni koji nas ne vole. A mi znamo dobro koji. Ziveo SDS I nezavisna samostalna Republika Srpska I srpska Prva Posavska Udarna-Brigada.

ODGOVORITE
Name

nemogu da vjerujem

20.05.2015 18:32

Muka mi je vise od tih obiljezavanja godisnjica, daj vise prekinite sa tim, mi imamo vise tih pomena nego citava Evropa.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

20.05.2015 21:20

Poštujem i podržavam obilježavanja za sve poginule borce, borce i RVI-e. Na žalost što se tiče sadašnjosti i budućnosti onih koji su preostali čuju se samo izlizane fraze koje su i predhodnici pričali. Što se mene tiče svi su oni meni isti dok nam ne poprave život na bolje. Stvarno su odavnovno pređene sve granice i ova vlast izaziva da opet uzmemo puške u ruke. Nikakvi im zakoni neće pomoći. Mi znamo kako su oko nas zviždali meci i padale granate za razliku od njih a još sigurno nismo za "staro gvožđe".

ODGOVORITE