BiH treba milijarda KM od MMF-a

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda ocijenio je da je milijarda maraka kredita minimum koji je BiH potreban od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi se krenulo u saniranje budžeta.

Bosna i Hercegovina 20.05.2015 | 09:10
BiH treba milijarda KM od MMF-a

Bevanda kaže da ostaje da se vidi koliko će u konačnici iznositi kredit, ako se MMF, po okončanju pregleda, pozitivno odredi po zahtjevu BiH. 

''Zna se deficit u RS, koji iznosi oko 500 miliona KM. Iskazani deficit u FBiH je 684 miliona KM, dakle to je po proračunu. Ali, ko zna kakvo je stvarno stanje u FBiH. Ja sam rekao da i od MMF-a treba doći do ohrabrujućeg pristupa, jer smo gledali kako reaguju na krizne situacije, kao što je Grčka ili Ukrajina, gdje se odobravaju stotine milijardi. Jedna milijarda KM koja bi sanirala proračune u BiH nešto je što je minimum'', kaže Bevanda za "Avaz". 

(Dnevni avaz)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

MMF

20.05.2015 07:19

Malo je milijarda, uzmite bar dvije, neka se nađe, da bude domaćinski!

ODGOVORITE
Name

Arivederci

20.05.2015 07:35

Malo je to za vas, koliko vi mozete pokrasti! Kad vec spominjete deficite i manjke, sto se ne pozovete na izjave Kemala Causevica, pa pitate njega gdje su milijarde? Zasto se ne hapse i ne procesuiraju prozvani pa da se utvrdi ko je krao i da se plijeni nelegalno stecena imovina i novac na inostranim racunima? Te imovine i para ima ko u bajkama, pa dobro bi se popunile rupe u budzetu! Nije mi jasno ko je ovom liku dao mandat i na osnovu cega? Pa ovaj i izgleda i prica ko neki mahalaski jalijas. Pravi ulicni akcenat. Vise lici na nekog kriminalca sa Sicilije, ovakav celav i sa medicinkom u sezdesetoj godini zivota, nego na nekog sposobnog i cestitog ekonomskog strucnjaka. Ni kravate mangup ne zna cestito nositi. A sto bi se i trudio da bude pristojan, kad ovaj narod voli ajduke vise nego pristojne i cestite! Ja odlazim odavde, odlucio sam definitivno. Ne znam gdje, samo sto dalje odavde. I nikad se ne vracam u prokletu avliju. A vi se svi j...te sa svim ovim prevarantima kojima ste dali i dajete mandate da vas pljackaju i zaduzuju! I dok vas budu j...li, obavezno da ponesete lubrikante na svoj racun, i da nastavite da mutavo cutite!

ODGOVORITE
Name

Ah

20.05.2015 10:02

Ma nemoj tako tu je SDS da kontroliše svaku marku gde ide a eure će da stave u svoje džepove.

Name

bosna

20.05.2015 07:43

CUJ TI GLADNOG,HERCEGOVACKOG SKUTORA.,ON BI MILIJARDU. TAKVOG MINISTRA FINANSIJA KAO ON MOZES NACI NA ULICI.

ODGOVORITE
Name

Uporedba

20.05.2015 07:57

E svaka ti čast Bevanda kad BiH upoređuješ sa Grčkom i Ukrajinom. Kad počneš da nas upoređuješ sa Švajcarskom onda moža i bude nade za nas.

ODGOVORITE
Name

abc

20.05.2015 08:06

Samo zaustavite kradju bez da se vraca ukradeno I bice milijardi a ne jedna milijarda zbog koje prosite. Pa samo od pdv-a u BiH se slije cirka 40 milijardi na neka je I 10 milijardi eto para a gdje su ostali porezi itd. ZAUSTAVITE KRADJU .

ODGOVORITE
Name

Pozovite Branka Dragaša

20.05.2015 08:13

Ovdje bi možda pomogao samo jedan ekonomski stručnjak a to je dugogodišnji bankar Branko Dragaš.Pogledajte emisiju Ljudovanje na inernetu i čućete šta on kaže o ovim kvazi stručnjacima

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

20.05.2015 09:11

Neodgovara bagri pravi I priznati ekonomisti,koji nece raditi kako oni sviraju!!!

Name

baja od jaja

20.05.2015 09:11

Imao je Dodik milijardu,a sada prosi po belom svetu kao i vi!!!Od prodaje telokoma napravio je samo zgradu u Banja Luki i nista vise.De uzmite kredit pa napravite koju brzu cestu,ili zavrsite koji autoput do kraja covijece.Sa milijardu i po sto je onaj levat imao mogao je napraviti davno autoput BL-DOboj,ili BL-Bjeljina.BL-Bijeljina bi bio odlican jer bi semberci brze jeftinije i lakse dostavljali svoje poljoprivredne proizvode u najveci grad RS-a,a ujedno bi bila i povezana dva najveca grada.Kada pogledam Zeljku sve mi je jasno.

ODGOVORITE
Name

nikola ozren

20.05.2015 09:30

Ko ima ikakvo imanje kucu na selu zemlju nek pocne obradjivati ako je dosada bio u gradu.Gore i gore ce biti onaj ko bude imao svoje imanje i nezavisan od sistema odnosno lopovluka bice svoj covjek.To posla jos sto ima to ima za 10 posto ljudi koji su potomci ovih kriminalaca.Kopirajte ovaj komentar da vas podsjeti sta je pisano na vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Cvijetin Ljubinkovic

20.05.2015 10:33

Narode u Rebulici Srpskoj,dokle trpimo,: Odmah demostracije dok nebi bilo posle kasno. Vidite da se lopovi samo zaduzuju i taj novac podzapaju i opet kredit,: pa dokle tako???

Name

_

20.05.2015 10:55

BiH ne treba milijardu od MMFa nego da se vas bagrova riješi. To bi bio neopisiv iskorak.

ODGOVORITE
Name

re: OZREN

20.05.2015 14:03

E moj komšija (Tuzla) nema se tu šta kopirati, sav normalan svijet koji je ovdje u BiH zna to, ali ima onih 10% (političari, rodbina, veze) kojima je dobro, a nas 90% ko hebe, pa kad bi i od gladi pocrkali, ili nas nahuškali jedni na druge, njima je opet lijepo. Nego to za zemlju, možda će mo morati davati u zadrugu za državu naš trud sa naše zemlje, jer ovi će nam krv ispiti dok ne pocrkamo.

ODGOVORITE