Boga mi, rušiće se svjetski rekordi u transferima, nakon ovoga!

Otvoren put ka rušenju svetskog rekorda u transferima - Trošite koliko god hoćete, nema granica! Mišel Platini najavio popust kad je reč o pravilu finansijskog fer-pleja, što će posebno obradovati bogate klubove, poput Sitija, Čelsija, PSŽ-a...

Fudbal 20.05.2015 | 19:40
Boga mi, rušiće se svjetski rekordi u transferima, nakon ovoga!

Trošite onoliko koliko zarađujete. Ili (malo) više od toga. Potpuna je zbrka nastala na evropskom fudbalskom nebu, jer se čini da više niko ne može da shvati planove Mišela Platinija. Samo godinu dana posle prve primene pravila finansijskog fer-pleja, kojim je pokušao da svede poslovanja najmoćnjih klubova u razumne okvire, predsednik UEFA je promenio ploču i najavio da će, koliko ovog leta, bogati opet moći da pomeraju granice, pa ne bi bilo iznenađenje da padne novi svetski rekord u vrednosti jednog transfera (trenutno u vlasništvu Real Madrida koji je platio Gereta Bejla 100.000.000 evra).

Platini je podigao prašinu izjavom da će već na narednom sastanku Izvršnog komiteta UEFA ublažiti pravila finansijskog fer-pleja.
„Smatram da je pravilo dobro, jer su za njegovo uvođenje glasali klubovi, mada bi trebalo videti gde može da se napravi mali popust. Na primer Francuzi smatraju kako nije u redu da Ambramovičev Čelsi kupuje mnoge igrače, a oni ne mogu. A da su Katarani kupili Milan onda bi Francuzi zagovarali da se pravilo fer-pleja dodatno zategne. A kako stvari stoje, Italijani žele da ih olabave“, rekao je Platini i dodao da će odluka o prekrajanju pravila biti potvrđena 29. ili 30. juna u Pragu.

Poenta priče o slabljenju pravila finansijskog fer-pleja značiće da i u predstojećem prelaznom roku Mančester Siti ili Pari Sen Žermen, koji su udareni po džepu prošle godine, biti u prilici da iskeširaju velike svote novca za pojačanja. UEFA je taka novčano kaznila pomenute klubove, ali im je kasnije ublažila sankcije, što daje pravo zagovornicima teze da je reč o UEFA farsi.

Uostalom, sad se čeka reakcija klubova koji su poštovali zakon i trošili stvarno onoliko koliko zarade, poput Liverpula ili Arsenala.

Komentari / 0

Ostavite komentar