Neće biti nasilja i sukoba u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je analiza objavljena u američkom časopisu "Foren afers" u kojoj se navodi da nova kriza prijeti Balkanu, posebno BiH, Makedoniji i Kosovu, opterećena osjećajem njenog autora iz prošlosti.

Bosna i Hercegovina 18.05.2015 | 22:07
Neće biti nasilja i sukoba u BiH

"To nije analiza `Forin afersa`, nego samo autora Edvarda Džozefa kojeg znam. To je čovjek koji je svojevremeno bio u BiH i tada veoma dobro poznavao prilike. Ne sjećam se da sam ga u posljednje dvije godine vidio u BiH i mislim da je to analiza opterećena prošlošću", rekao je Ivanić novinarima.

Ivanić ne smatra da, kako navodi autor analize, objavljivanje rezultata popisa stanovništva u BiH može izazvati terorizam u BiH.

"Ne vidim zašto bi razultat popisa izazivao terorizam u BiH. Vjerovatno je on bio opterećen nekim ranijim pričama o popisu. Kao ključna stvar pokazala se da kada se popis desio nije imao nikakvu reperkusiju ni na šta", rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ne misli da BiH očekuje neki veliki problem nasilja, sukoba i sve ono što se u tekstu "Forin afersa" eventualno predviđa, napominjući da će BiH i dalje biti pred izazovima.

On je naglasio da se sve stvari mogu rješavati, uz razumnu politiku, ističući da svaku analizu treba čuti i uzeti u razmatranje, ali ne treba pridavati preveliki značaj.

Prema analizi koju je nedavno objavio "Forin afers", zapadnom Balkanu prijeti nova kriza, a kao najopasnije faktore za nestabilnost BiH časopis navodi radikalni islam, ruski uticaj i međuetničko nepovjerenje.

U analizi se, između ostalog, navodi da će kohezija BiH ponovo biti na testu ovog ljeta, jer će u junu biti objavljeni dugo odlagani rezultati popisa, kada se može očekivati da će svaka nacionalnost tvrditi da je oštećena zbog sistemskih propusta.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Uraaa

18.05.2015 20:14

Sad manje znam nego sto sam znao prije ove izjave !!! Sve sam znao,sad...nista,ma I ime zaboravih. Moram ih zvati I pitati, oni sve znaju !

ODGOVORITE
Name

_

18.05.2015 20:16

Sukoba će biti ali ipak ne na nacionalnoj osnovi, što mnogi priželjkuju. Organizovani kriminalci, učiniće sve da zatalasaju, ali ustvari kad situacija izmakne kontroli biće upravo oni proganjani, hvatani ko bijesne lisice. Neki drugi, novi momci će tražiti novac da ih ostave u životu. Živi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

SAD

18.05.2015 20:23

radikalni islam,ruski uticaj,međuetničko nepovjerenje........ljudi uključite i amere pa da turnir organizujemo

ODGOVORITE
Name

Ris

19.05.2015 04:39

Samo oko Srbije da se šta odigra biće svega, dosta je narodu svega! Dok Bosna ne bude u cjelini to neće stati.

ODGOVORITE
Name

истина

19.05.2015 05:56

Људи којима требају такве вијести из Америке сами знају да нема идиота који би за њима ишaо у рат. Ко год функционише и са 10% здравог разума зна шта су ти људи радили у последњем рару а шта сад раде и како су се обогатили.Ниједан рат се не види ради пописа становништва него ради прераспдјеле добара. Прича о томе треба ономе ко је направио злочин у расподјели добара и створио социјалних случајева. Маса људи немају реалне наде да ће и када живјети од свог поштенога рада. Кад се зна како функционише тржиште рада намеће се питање има колико људи живи од чисто поштеног рада да није су или оштећани или да нису оштетили другога.

ODGOVORITE
Name

Dodano

19.05.2015 06:18

Ako imate volje ,snage i pameti,izvedite ovaj narod na pravi put.Ne treba nam 1918,1941,1990.Samo narod zeli zivjeti od svog rada,da nam djeca ne odlaze u tudji svijet jer su gladni i ovdje se osjecaju nepotrebni.Sve drugo je umobolno i propast za narod.

ODGOVORITE