Paun pred SP: Proći grupu, hoću da stvorim šampione Evrope!

Uoči puta na Mundijalito selektor omladinske reprezentacije za naš portal govorio o očekivanjima na tom takmičenju, karijeri, druženju sa Simeonom i o tome kako je Sergeja Milinkovića Savića pronašao među rezervama Vojvodine.

Fudbal 19.05.2015 | 23:40
Paun pred SP: Proći grupu, hoću da stvorim šampione Evrope!

Od Čilea do Novog Zelanda! Nekima je potrebno dan da pređu tu daleku rutu, ali mi smo je prevaljivali skoro 25 godina. Od dana kada je zlatna generacija nekadašnje SFR Jugoslavije pokorila planetu, predugo smo čekali da nas uhvati euforija Svetskog prvenstva za omladinske selekcije. A onda je prokletstvo na prošlogodišnjem EP skinuo tim Veljka Paunovića načičkan momcima velikog potencijala.

U tišini se verovatno nadamo da će Gaćinović, Rajković i Grujić krenuti stopama Prosinečkog i Mijatovića, i na taj način okrenuti nam glavu od seniorske svakodnevne turobne istine. Međutim, predvodnik "klase 1996" Veljko Paunovića uoči dalekog puta na Mundijalitu ne vidi ispred sebe samo rivale u prvoj fazi, Urugvaj, Mali i Meksiko. On vidi mnogo dalje, što je potvrdio u opširnom intervju za MOZZART Sport.

"I ovaj Mundijalito je projekat celog Saveza. Sve radimo u procesu stvaranja A reprezentativaca... Mi ih ne stvaramo da bi oni mogli da igraju u Engleskoj, već iz jednog sasvim drugog cilja. Želimo da se oni kao seniorski reprezentativci bore za evropsku titulu, za najveća priznanja u svetskom fudbalu. To je naš cilj", odapeo je selektor omladinske selekcije.

Prilično jak citat ako se zna da je najjača selekcija priređuje samo kontinuirana razočaranja, i da nacija više ne očekuje vrhunska ostvarenja u najpopularnijem sportu.
"Čvrsto verujem u to... Siguran sam da momci koji dolaze, i koji će se takmičiti na Novom Zelandu, mogu da budu šampioni Evrope. Iz iskustva vam kažem da je potrebno da morate da verujete u projekat, a mi imamo odličan projekat. Samo javnost moramo da ubedimo u to delima. A dela nisu ako smo prvaci Evrope u omladinskoj konkurenciji. To je odlično, to je super, jer se šampioni prave pobeđujući, ali to je samo deo procesa".

CILJ DA PROĐEMO GRUPU

Kada razgovarate sa najperspektivnijim stručnjakom na ovim prostorima prosto ne možete da ne osetite da ga obuzela groznica Mundijalita. Telefon ne ispušta iz ruku, u stalnoj je koumnikaciji sa saradnicima. Suparnici su analizirani do najsitnijih detalja i zato ne čudi što će Veljko Paunović u prtljag za Novi Zeland staviti ogromnu dozu samopouzdanja.
"Kratkoročno naš cilj je da pobedimo na svakoj utaknmici ili da budemo adekvatan rival. Ili - ako hoćete da budem još direktniji - da prođemo grupu. Uspeh bi predstavljao podatak da javnost posle taknmičenja na Novom Zelandu bude ponosna na ovu ekipu. Kao što je bila posle Evropskog prvenstva prošle godine. Ispali smo u polufinalu na penale, ali smo osetili jaku podršku. Znali su svi da smo dali najbolje od nas. O tome se i danas priča".

Mada se nada epskom uspehu Paunović pokušava javnosti jasno da stavi do znanja šta Orliće očekuje na Novom Zelandu.
"Svima treba da bude jasno da nas čeka jako takmičenje. Očekivanja treba da budu isto takva. Posedujemo ogroman potencijal sa kojim možemo da se nosimo sa svima. Mnogo detalja će odlučivati. Statistički podatak kaže da nemamo mnogo uspeha sa južnoameričkim i srednjoameričkim selekcijama. To je posledica toga što nismo imali mnogo mogućnosti da se takmičimo sa njima. Kada igraš sa nepoznatim i kada naletiš na drugačiju ideju igre postoji faktor iznenađenja. Što se više susrećeš sa tim imaš više šanse da pokažeš kvalitet. A nas očekuje nešto novo na Novom Zelandu".

Orlići prvi meč na Mundijalu igraju protiv Urugvaja.
"Urugvaj je vicešampion sveta, jako dobra selekcija, pravi takmičari. Na južnoameričkom prvenstvu su bili drugi, kao domaćini. Izgubili su u finalu od Argentine, iako su do 81. minuta vodili sa 1:0. Pobedili su Brazil tada, mnogo kvalitetna reprezentacija. Pratili smo ih preko platforme Vajt Skaut. To je onlajn platforma pomoću koje sve selekcije mogu da prate rivale i skeniraju ih. Sa druge strane Meksiko je bio prvi u Konkakafu bez većeg napora. Konstantno su jaki u svim selekcijama. Radi se o drugom mentalitetu i drugom mentalitetu igre. Mali je osvoji četvrtu mesto na Afričkom kupu. Fizički su dominantni, nešto sasvim novo u odnosu na ono što smo imali da vidimo do sada. Bićemo u jako raznovrsnoj grupi, i po morfologiji to je jedna od najjačih grupa na prvenstvu".

NE PLAŠIM SE DA ĆE ME ISTROŠITI

Zajednički imenitelj za sve naše rivale je podatak da smo i glavni štihovi stacionirani u domaćim klubovima. Za razliku od nas, pošto su Sergej Milinković Savić i kapiten Maksimović odavno biseri rasuti po celom svetu.
"Dobro je što imamo igrače koji već imaju iskustva na ozbiljnom nivou. Međutim, potrebno je da igraju, samo tako se stiče iskustvo. Ovde postoje pobornici mišljenja da ako neko igra u inostranstvu onda je bolji igrač od nekog momka iz domaćeg kluba. Kao podrazumeva se da se tamo bolje radi. Ja vam tvrdim da to nije tačno. Svuda postoje odstupanja, dobri i loših kadrova. Ima i kod nas klubova u kojim se mnogo radi. Zato se kod mene ništa ne podrazumeva".

Bivši napadač Atletika i Partizana otputovaće na Novi Zeland sa oreolom najperspektivnijeh srpskog stručnjaka. Zdrava logika kaže da bi trebalo da bude naš adut više na Mundijalitu, posebno jer ima prefiks španskog đaka. Baš kao i selektori koji su nam poslednji donosili radost – Radomir Antić i Miroslav Đukić (sa mladom selekcijom).
"Znaš kako mi dolazimo iz sredine koja je jako bogata iskustvima. I kada odemo u zemlju koja takođe ima ozbiljne vrednosti. Sve se to pomnoži i daje lepu perspektivu..."

Prekinuli smo ga dodatnim pitanjem o tome kako je ovde mnogo mladih trenera potrošeno (Đukić, Stanojević), iako su o njima pričane bajke. Baš kao i o Paunoviću.
"Ne plašim se takvog scenarija. Zahvalan sam Savezu na nagradi, ali nijednog trenutka nisam imao ispred sebe cilj da bude najperspektivniji trener zemlje. Tačno je da smo tim trošenjem mladih trenera osiromašili našu fudbalsku sredinu. Međutim, ti ljudi koje ste nabrojali nisu potrošeni za fudbal. Za to je odgovorna ova sredina... I zbog takvih stvari sam oprezan, jer lična priznanja znaju da uljuljkaju. Uvek tražim više i bolje, mnogo je bilo sastanaka na kojima sam zahtevao od momaka da izađu iz komfor-zone".

Selektor koji će nas predvoditi na Mundijalitu je atipična fudbalska ličnost za ovdašnje podneblje. Iskustva, treninge i razmišljanja često deli putem društvenih mreža.
"Iz ličnog iskustva sam video da mi to nedostaje, da tako dobijam informacije. Kada sam bio fudbaler nije bilo toliko dostupnih informacija. Sada su se mogućnosti otvorile. Radio sam na tome da koristim mreže za ono što mi je potrebno. Želim da pokažem javnosti šta i kako radimo. Momci to vole, navikli su se na taj nivo komunikacije".

Pošto danas bude obelodanio spisak sa imenima putnika za Novi Zeland Paunović će emotivnim govorima motiv Orlića pokušati da dovede do najviše moguće tačke.
"Ovo nije mali posao. Moramo da im objasnimo da je džaba sve ako oni to ne shvataju. A verujte mi da shvataju. Čak bih rekao da se bolje ponašaju od mene i mojih klasića u njihovim godinama. Potrebno je da stalno povećavamo standarde i zahteve. Jer samo ako budu posvećeni fudbalu, sebi i reprezentaciji mogu da naprave rezultat na Mundijalitu".

O MILINKOVIĆ SAVIĆU, SIMEONEU...

Ne vidi sebe samo kao predvodnika i trenera jedne talentovane generacije.
"Za mene trener treba da bude kompletna ličnost. On treba da bude pripremljen za široku viziju procesa stvaranja igre i identiteta jedne reprezentacije. Trener mora da sagledava sve, jer je fudbal kompleksan i raznovrstan i zato trener mora da se bavi sobom, da bude raznovrstan. A ja se bavim sobom i mnogo radim, mada mnogi misle da selektorski posao nije tako aktivan. Ako želite, u svakom trenutku možete nešto da radite".

Takav temeljit pristup Paunoviću je darovao Sergeja Milinkovića Savića. Mladi stručnjak video je aktulenog člana Genka kao rezervu omladinaca Vojvodine. Ali osetio je da ima to nešto.
"To je tačno. Video sam ga protiv Zvezde. On u klubu nije imao status kakav je dobio posle reprezentativnih nastupa. Došao je ovde kao rezerva. Imao je određenu ulogu u Vojvodini, ali je bio na klupi. Posle dve utakmice sam shvatio da zaslužuje da dobije šansu. Kasnije je preleteo taj proces talenat-gotov igrač. On je sad internacionalni fudbaler. Isto tako smo ubedili Gaćinovića da igra za nas iako je bio u Bosni, baš kao i Ristića, te Mandića. Bio sam skoro na jednom seminaru u Holandiji. Tada je rečeno da oni kao zemlja sa šesnaest i po miliona stanovnika ne smeju sebi da dozvole da izgube nijednog fudbalera. A šta tek mi da kažemo".

Dobar rezultat na Novom Zelandu mogao bi da ga baci u trenersko sazvežđe. Međutim, tvrdi da kao selektor Srbije nema lični motiv.
"Imam projekat karijere, ali u ovom trenutku to ne želim da kažem. Svakako da mi treba više iskustva, jer se i treneri kao i igrači stvaraju. Ali voleo bih da u budućnosti budem selektor, zašto da ne".

Pripada fudbalskoj dinastiji. Njegov otac Blagoje bio je član Partizanove ekipe koja je stigla do finala Kupa šampiona, kasnije i dokazani trener. Ne krije da je od njega najviše naučio.
"Imam odličan odnos sa Antićem. Dok sam bio igrač shvatio sam da ću biti trener, a Antara mi je dao mnogo kaseta kako bih se bavio kulturom igre i pokušao da razumem igru. Ali na prvom mestu je moj otac Blagoje. Kod nas u porodici fudbal je bio stil života. Stalno se pričalo o njemu. Zato kažem da fudbalera mogu da prepoznam na ulici.Fudbaleri su specifični i po hodu, i po govoru, pa i po oblačenju (smeh prim. aut.)".

Govorio je i svom odnosu sa Simeoneom i tome kako ne može da gleda fudbal kao običan smrtnik.
"Tri godine sam delio sobu sa Simeoneom. On je kao igrač pisao treninge, pripremao se za trenera. Diskutovali smo mnogo o fudbalu, gledam ga svaki mesec u Madridu. Obožavam kako mu ekipa igra. Isto tako obožavam da vidim transformaciju u igri Dortmunda, delovanje Juventusa u formaciji 3-5-2. Prosto, kao trener ne mogu da se opustim kada gledam fudbal. Uhvatim sebe kako meč pratim kao običan čovek, ali se brzo vratim u drugi film..."

Komentari / 0

Ostavite komentar