EL F4: Kralj Real je 9. put vladar Evrope!

Košarkaši Real Madrida novi su prvaci Evrope, deveti put u istoriji, a prvi put posle 20 godina pauze.

Košarka 18.05.2015 | 14:00
EL F4: Kralj Real je 9. put vladar Evrope!

Real je kao domaćin slavio na Fajnal-foru pobedom nad Olimpijakosom u finalu 78:59 (15:19, 20:9, 18:18, 25:13).

Madriđani su ključnu prednost stekli krajem treće četvrtine, serijom Džejsija Kerola od 11 poena (tri trojke), koji je odgovorio identičnoj seriji Olimpijakosa za izjednačenje. Izostao je učinak Vasilisa Spanulisa, koji je postigao samo tri poena za Grke na ovom meču.

Real je osvojio tek drugu titulu prvaka Evrope u poslednje tri decenije, a do ove je stigao iz trećeg pokušaja, jer je poražen u prethodna dva finala F4. Madriđani su osvojili 15. evropsku titulu.

Olimpijakos je propustio šansu da se izjednači sa Makabijem i Panatinaikosom sa četiri osvojene Evrolige, treću u poslednje četiri godine.

Real bolje otvara meč sa 6:1, ali Ložeski sa deset poena donosi Olimpijakosu 19:15 posle prvog perioda.

U drugom se vodila žestoka borba dve odbrane, retko su postizani poeni, praktično smo gledali "penal završnicu", u kojoj je Olimpijakos bio očajan, pa je Real poenima Noćionija i Mačijulisa stekao sedam poena prednosti (35:28).

Madriđani nastavljaju u istom ritmu u trećem periodu, trojkom Fernandesa stiže do maksimalnih 11 poena prednosti (40:29), ali se tada budi Ložeski, te uz pomoć Printezisa i Slukasa vraća Oly u egal (43:43).

Međutim, Real pronalazi odgovor za ovu seriju Grka, fantastičnu minijaturu sredinom perioda odigrao je Kerol te sa 11 uzastopnih poena vratio Špancima osetnu prednost (53:46).

Olimpijakos u poslednjem periodu ne uspeva da pronađe rešenje za odbranu Reala, Slukas i Ložeski odražavaju Grke u životu, ali ne dobijaju podršku od Spanulisa.

Sredinom perioda Real prelama meč, koševima Noćionija i Ljulja se vraća na dvocifrenu razliku, te do kraja je samo povećava na maksimalnih 16 (71:55), dva mintua pre kraja.

Real je predvodio Džejsi Kerol koji je 11 od svojih 16 poena (6/7 iz igre) postigao tokom ključne druge polovine treće četvrtine.

Sjajno su ga pratili Andres Noćioni sa 12 poena i 7 skokova, te Serhio Ljulj sa takođe 12 poena uz 4 asistencije.

Met Ložeski je bio najbolji u redovima Olimpijakosa sa 17 poena (7/9), od čega je 10 ubacio u prvom periodu.

Jorgos Printezis je dodao 11, po deset su ubacili Kostas Slukas i Otelo Hanter, koji je imao i 7 skokova.

Potpuno je podbacio junak polufinala Vasilis Spanulis sa samo 3 poena (0/4 za tri), 3 asistencije i 4 izgubljene lopte.

Real je slabo šutirao za dva poena, pogodio je tek 45% šuteva, ali su Madriđani pogodili čak 13 trojki, te uz dominaciju u skoku (40-25), zasluženo stigli do ubedljive pobede.

Olimpijakos se osim u sokoku posebno mučio sa linije za slobodna bacanja, čak 14 promašenih penala moralo je biti kažnjeno. Zbog toga odličnih 64% za dva poena nije mnogo značilo timu iz Pireja.

Komentari / 0

Ostavite komentar