Hag odbio zahtjev Radovana Karadžića

Pretresno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića za održavanje statusne konferencije početkom juna na kojoj bi se razgovaralo u njegovom zdravlju, navedeno je iz Tribunala.

Republika Srpska 13.05.2015 | 11:54
Hag odbio zahtjev Radovana Karadžića

"Pretresno veće ne vidi bilo kakav razlog da sazove statusnu konferenciju", piše u saopštenju Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije dostavljenog medijima.

U saopštenju se navodi i da je "dobrobit optuženog i njegovo zdravstveno stanje od najvećeg značaja za Pretresno veće".

"Vijeće je uzelo u obzir rezultate krvi optuženog, ali bez ikakvog konkretnog pravnog lijeka traženog u Zahtjevu, po tom pitanju i (stoga) Pretresno vijeće ne vidi bilo kakav razlog da sazove statusnu konferenciju", saopštio je Haški tribunal.

Karadžić je u dopisu sudijama Haškog tribunala, u aprilu, zatražio da se održi statusna konferencija između 1. i 9. juna ove godine, na kojoj bi se razgovaralo o njegovim zdravstvenim problemima, s obzirom da ima povišen nivo šećera u krvi.

U podnesku, Karadžić je takođe naveo da je "alarmiran sve gorim zdravstvenim stanjem drugih zatvorenika" u Haškom pritvoru, te bi zbog toga na statusnoj konferenciji želio da razgovara o uslovima u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.

Bivši predsjednik RS u podnesku podsjeća da mu Haško tužilaštvo još uvijek nije dostavilo sve dokaze koje je tražio, "zbog čega će uskoro sudijama podnijeti 98. u nizu podnesaka, u kojem će se žaliti na takvu praksu tužilaštva.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

13.05.2015 10:05

GOSPODIN KARADŽIĆ JE PRVI PREDSJEDNIK REPUBLIKE SRPSKE-, A NE BIVŠI, SAMO DA SE ZNA.!

ODGOVORITE
Name

sloboda

13.05.2015 10:20

Hitler bi odlikovao vecinu sudija Haskog tribunala

ODGOVORITE
Name

SRPSKI JUNAK REPUBLIKE SRPSKE.

13.05.2015 10:37

Ja mislim da su ovi u Hagu koji sude Srbima sve hitlerovi odlikasi.Sloboda Junacima! BOZE PRAVDE.

ODGOVORITE
Name

Raša

13.05.2015 10:41

Nažalost, puštanjem Šešelja i Hadžića, priprema se teren za izricanje doživotnih kazni zatvora Predsjedniku i Generalu. Jer ne smiju dozvoliti da neko umre u pritvoru i naruši već utvrđenu koncepciju!

ODGOVORITE
Name

Md

13.05.2015 12:13

Ovi u Hagu sto sude Radovanu i Mladicu su potomci Hitlerovi, sa Hitlerom se bar zna ko je ko a ovi se busaju u prsa kako su demokrate a rade gore nego fasisti.

ODGOVORITE
Name

re md

13.05.2015 17:06

Mrgude a sta je sa dokazima.Ako ti je stvarno familija pobijena onda bi trebao da znas kako se osjecaju zrtve i imas stav da svi bas svi budu kaznjeni koji su odgovorni za zlocine , a ne da unaprijed kazes sudi im se samo sto su Srbi a zna se koliki su zlocini pocinjeni.

Name

nix

13.05.2015 12:39

Neko mora odgovarat za sve zločine , pa nisu svi Srbi krivi za tolika ubijanja civila.A ko je bio u ratu zna da ih je bilo i te kako kod svih strana a kod Srba xxxl.

ODGOVORITE
Name

Dodano

13.05.2015 13:51

Spametovali se,puste ih malo kuci pa ih onda s mukom vracaju u den Hag.

ODGOVORITE