Edge će biti Microsoftov najsigurniji browser

Jedna od najvećih karakteristika Windowsa 10 jeste fokus na povećanje sigurnosti, ali ovo nije limitirano samo na operativni sistem, jer će Microsoft lansirati Edge kao najsigurniji browser.

Informacione tehnologije 13.05.2015 | 09:36
Edge će biti Microsoftov najsigurniji browser

U postu, objavljenom na Edge Dev blogu, tim koji radi na novom pregledaču objavio je neke detalje o sigurnosnim funkcijama koje stižu uz Windows 10. Novi browser će koristiti neke poznate tehnologije, kao što su SmartScreen, Certificate Reputation čekiranje HTTPS lock simbola i EV Cert green bar.

Ali, Edge će imati i neke nove funkcije i mogućnosti, kao što je integrisanje dodatne zaštite, koja dolazi uz HTTP2 i najnoviji TLS standard.

Edge će integrisati i neke od Windows 10 naprednih sigurnosnih opcija. Prvo, online autentifikacija će biti značajno sigurnija sa podrškom za Windows Passport. Drugo, EdgeHTML endžin za renderovanje će se pokretati u app container sandboxu, kao i ostale Windows Store aplikacije. Pored ovoga, kako je Edge aplikacija moći će brzo i lako da se ažurira preko Store-a, bez potreba da korisnik išta radi.

Na kraju, za one probleme koje Microsoft još nije pronašao, postojaće bug bounty program. Sve u svemu, jasno je da Microsoft šalje jasnu poruku da za Edge priprema jasan i kompleksan paket funkcija, koji je sigurniji od bilo čega što je kompanija do sada isporučivala.

Izvor: b 92

Komentari / 0

Ostavite komentar