LŠ: Barsa je u finalu!

Fudbaleri Barselone prvi su finalisti Lige šampiona! Posle pobede nad Bajernom sa 3:0 u Španiji, Kataloncima su u revanšu dva mata u tri poteza bila dovoljna, pa su i pored poraza od 3:2 (1:2) u Minhenu ušli u konačnu borbu za trofej.

Fudbal 12.05.2015 | 23:03
LŠ: Barsa je u finalu!

Katalonci su dominantnom partijom u prvom meču sa 3:0 zakoračili jednom nogom u finale, a prag su prešli sa dve maestralne akcije. Iako je Bajern rano poveo, Mesi, Suarez i Nejmar su doneli preokret u dva munjevita i "preslikana" napada, posle kojih je tim Pepa Gvardiole malu utehu našao u trijumfu.

Boljoj ekipi iz ovog dvomeča u finalu će se suprotstaviti Juventus ili Real. "Stara dama" je u Torinu pobedila sa 2:1, Madriđani će u sredu od 20.45 pokušati da preokrenu i nastave borbu za odbranu evropskog trona.

Ćavi je zabeležio 150. nastup u Ligi šampiona, po čemu je nenadmašan. U sredu bi mogao da se sa njim izjednači Iker Kasiljas, golman Reala.

Barselona je u ovoj sezoni postigla 28 golova, a čak 25 delo su Suareza (6), Nejmara (9) i Mesija (10).

Prvo poluvreme: Barsa ekspresno ućutkala Alijanc Arenu

Iako je Bajern taj koji bi trebalo da bude u potpunoj ofanzivi, Barsa je prva zapretila. U 5. minutu je Dani Alveš odlično uposlio Rakitića, hrvatski reprezentativac je iskosa sa desne strane naterao Nojera da interveniše, a golman je nakon novog pokušaja Katalonaca preusmerio loptu u korner.

Posle nove intervencije domaćina, usledila je munjevita kontra u kojoj je Pike blokirao šut Alkantare, ali je Bajern ipak rano poveo. Delirijum na tribinama izazvao je Benatia pravovremenim skokom posle kornera Ćabija Alonsa za 1:0, a malo kasnije, neodlučni Levandovski je propustio šansu da uveća prednost, spetljavši se u šesnaestercu rivala.

Nešto kasnije, kazna je stigla matom u tri poteza, u kom su učestvovale sve najveće zvezde Barse. Mesi je pravovremeno poslao loptu iza leđa odbrane, Suarez je sačekao da se Nejmar ubaci i servirao mu zicer. Uzaludno je i neopravdano bilo podizanje ruke Nojera kao signal arbitrima za ofsajd, Bavarci su ovaj put bili pred još težim zadatkom.

U 19. minutu, Miler je probao da vrati nadu timu iz Minhena, za šta nije imao razumevanja sunarodnik i golman Barse Ter Štegen - odlično se odrazio i krajnjim naporom sprečio loptu da uđe u gornji ugao gola. On je zaustavio još dva udarca, na šta je udarni trio saigrača umeo da uzvrati munjevitom egzekuzijom.

U 29. minutu, ponovo je Mesi poslao loptu Suarezu, ovaj put glavom, a Urugvajac je vodio loptu i sačekao Nejmara. Brazilac je imao dovoljno vremena da odluči šta će sa njom, a pošto Boateng nije ušao u blok, poslao je u Nojerov bliži donji ugao za gašenje nada krcatog stadiona.

I pored toga, renome i mentalitet nisu dozvoljavali Bajernu da se preda, novu šansu imao je Levandovski, a centimetri su ga delili od pogotka za izjednačenje. Odbranio je Ter Štegen u 40. minutu, loptu je usporio na putu do linije, dovoljno da je pre prelaska odbaci nazad u igru.

Viđen je i spektakularan potez Suareza, koji je petom prebacio loptu preko Benatije kog je obišao, ali je zatim na ne baš ubedljiv način pokušao da iznudi penal, na šta je sudija Klatenburg samo odmahnuo rukom.

Drugo poluvreme: Suarez na klupi, Levandovski izjednačio, Miler preokrenuo

Barselona je u drugi deo igre ušla sa Pedrom umesto dvostrukog asistenta Suareza, koji je po svemu sudeći nagrađen odmorom, jer Barsi predstoji gostovanje madridskom Atletiku u nedelju, protiv kog može "overiti" i šampionsku titulu u Primeri.

Gvardiola sa druge strane ništa nije menjao kadrovski, samo je Lam ulazio u sredinu veznog reda, a Barsa je neutralisala svaki pokušaj da se uputi završni pas do 59. minuta.

Tada je Levandovski na samoj ivici šesnaesterca dobio upotrebljivu loptu Švajnštajgera, a prostor za šut stvorio je dobro izlomivši Maskerana, pa je Ter Štegenu ovaj put preostalo samo da loptu isprati pogledom.

Razigrao se Poljak, dao krila ekipi, u jednoj akciji grubo ga je zaustavio Rakitić za žuti karton, dok su u drugoj koja je obećavala Bavarci prekombinovali, što je ovaj put spremno dočekao Maskerano da oduzme loptu Lamu. Previše su se opustili Katalonci, a njihov pristup kažnjen je preokretom kada je Miler bio strelac u 74. minutu. I ovaj put je lopta upućena sa 20-ak metara, ponovo je Švajnštajger bio u ulozi asistenta.

Enrike je izvršio i preostale izmene, uveo je Matjea i Ćavija u igru umesto Rakitića i Inijeste, nastavljena je grčevita borba da se sačuva gol, Klatenburg je žutim kartonima opomenuo Levandovskog, Alonsa i Rodea, zatim i Pedra u taboru gostiju, koji su sve mirnije ulazili u završnicu, čekajući strpljivo poslednji sudijski zvižduk za početak zasluženog slavlja. Štaviše, pred kraj su mogli i da izjednače, Nejmar je nesebično želeo da uposli Mesija umesto da dođe do het-trika, ali je uputio prejak pas Argentincu.

Komentari / 0

Ostavite komentar