Tuzla: Pritvor za pomoćnika ministra

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor pomoćniku ministra industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Bahiru Imamoviću, osumnjičenim da je uzeo mito od rukovodioca preduzeća "Tuzla-kvarc".

Bosna i Hercegovina 11.05.2015 | 13:10
Tuzla: Pritvor za pomoćnika ministra

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora, Sud BiH je donio rješenje kojim se proglasio stvarno nenadležnim za postupanje u krivičnom predmetu protiv Imamovića. 

Pritvor Imamoviću određen je zbog bojazni da će, ako se nađe na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke. 

Sud je saopštio da pritvor može trajati do 7. juna. 

Imamovića su 7. maja uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH SIPA u akciji "Kvarc" prilikom primanja mita od 10.000 KM od ukupno 30.000 KM, koje je trebalo da uzme od rukovodioca preduzeća "Tuzla-kvarc" iz Tuzle. 

Osumnjičeni je tražio 30.000 KM da bi kao pomoćnik ministra zloupotrijebio ovlaštenja i proveo proceduru u kojoj bi ovom preduzeću omogućio koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska na području Tuzlanskog kantona. 

On je u više navrata kontaktirao sa predstavnikom preduzeća od kojeg je tražio da podigne kredit od 30.000 KM i preda njemu, a zauzvrat bi bila neometano realizovana procedura za dobijanje koncesije. 

Imamović je osumnjičen za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar