Sale: Lideri su Teo, Bogdan, Bjelica! Hoću finale EP-a!

Selektor reprezentacije Srbije govorio o tome kada će objaviti spisak, ko su nosioci igre i o tome kakve ga muke čekaju, koliko će igrača započeti pripreme.

Košarka 11.05.2015 | 21:00
Sale: Lideri su Teo, Bogdan, Bjelica! Hoću finale EP-a!

Spasitelj srpske košarke Aleksandar Đorđević. Čovek koji svojim ponašanjem pleni i pokazuje da je svaka ćelija njegovog tela pobednički nastrojena. On živi za pobedu. Živi za novi koš, za titule. Finala. Uspeh. To se možda i najbolje videlo posle meča protiv Španije u grupnoj fazi Svetskog prvenstva. Posle visokog poraza on se energično pozdravio sa svim košarkašima, zagrlio ih, bodrio, istrpeo zvižduke navijača, žalio se na loše odluke sudija uprkos velikom minusu. Tu se videlo da će Srbija otići daleko, pre svega zato što je tim koji ima vođu.

I otišla je do srebra.

Sada je vreme za nove izazove. U septembru idemo u Francusku kao favoriti, a to nosi novo breme. Atmosfera se polako zagreva, mnogi se pitaju i kalkulišu o tome koju su nam dometi, koji će igrači biti pozvani da obuku dres nacionalnog tima. O svemu tome selektor Srbije govorio je za Politiku.
„Za desetak dana, posle fajnal fora Evrolige u Madridu otvoriću karte. Sve je poznato, na širem spisku naći će se 24 igrača, a ideja je da 18 otpočnu pripreme. Sa pojedincima moram da razgovaram i predočim ulogu koja im je namenjena. Osnova je tim sa Svetskog kupa, ali biće izmena i dopuna. Nosioci igre su se iskristalisali, a oko njih se stvaraju drugi. Lidera imamo u liku i delu Miloša Teodosića, Nemanju Bjelicu i Bogdana Bogdanovića. Ima igrača koji u kontinuitetu igraju dobro, koji su bili u reprezentaciji, neki su se nametnuli, a biće i novih imena. Imam slatke muke.“, kaže Đorđević.

Selektor kaže da mu je na prošlom prvenstvu sveta opsesija bila Španija, a da će ovoga puta to biti Francuska.
„Celog života moja ambicija je bila da igram finale jer tad može nešto da se osvoji. Ne bežim ni sada od toga, iako je pred nama imperativ direktnog odlaska na Olimpijske igre, gde nas nije bilo ni u Pekingu ni u Londonu. Biće izuzetno teško jer do polufinala moramo da se sastanemo sa Francuzima kojima snagu daju NBA igrači i domaća publika. Kako mi je prošle godine bila opsesija Španija, sada je to Francuska“

Njegov odnos sa igračima je poseban, a sigurno je da će baš imati slatke muke s obzirom da su srpski internacionalci ove sezone briljirali u svim evropskim takmičenjima, počev od Evrolige.
„Na svim pozicijama imamo igrače za dve opcije, što je izuzetna vrednost. Posebno u defanzivi, gde pojedinci mogu da brane i tri pozicije. Najvažnije je da odbrambeno možemo da odgovorimo zadacima, a napadački će sve da legne na svoje mesto“, zaključio je Sale Nacionale.

Nekako je to zajedništvo ekipe, razumevanje, sinhronizovanost, bila najjače oružje našeg tima u Šaniji. Svaki snimak iz svlačionice, hotela, autobusa pokazivao je da je u pitanju tim, a ne skup pojedinaca.
"Dužnost mog tima nije samo da pravi rezultate već i da osnažimo pozitivu, sručimo je ljudima u oči, srušimo barijere i lične podele, a zatim je predstavimo i Evropi i svetu. Takav ambijent je možda i najjače oružje da se na parketu dođe do rezultata. Zato sam svesno uložio najviše u međuljudske odnose, da se lični ciljevi podrede uspehu grupe. Moj zadatak je da srpska košarka dobije jednaku šansu da se bori za medalju, a to može da ostvari samo ako ima bazu zajedništva", zaključio je Đorđević.

Komentari / 0

Ostavite komentar