Radićemo na strateškim politikama

Evropska agenda i pitanja kojima u narednom periodu treba da se bavi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH bili su u fokusu susreta resornog ministra Mirka Šarovića i evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana.

Bosna i Hercegovina 08.05.2015 | 22:46
Radićemo na strateškim politikama

Šarović je pojasnio da je to mnoštvo zakona, pravilnika i odluka koji u narednim periodu treba da budu inkorporirani u zakonodavstvo BiH.

"Nećemo sve moći uraditi u ovoj godini, ali je to nešto što stoji pred vlastima BiH. Govorili smo o mogućim zakonima, poput zakona o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi, te zakonu o carinskoj politici koji je u završnoj fazi usvajanja", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je moguće da se uz saglasnost entiteta krene u donošenje potpuno novog zakona o vinu, pogotovo u dijelu koji se odnosi na međunarodnu trgovinu.

Prema njegovim riječima, to je neophodno da se uradi da se ne bi došlo pod udar propisa EU.

"Pokušaćemo da radimo na nekim strateškim politikama koje bi na neki način bile sublimacija strategija na entitetskom nivou. Kao što je poznato, donesena je odluka nakon dogovora sa entitetskim resornim ministrima da radimo na strateškom planu ruralnog razvoja čija izrada će trajati prilično dugo", istakao je Šarović.

On je naveo da tokom susreta bilo riječi i o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i namjeri Evropske komisije da zatraži novi pregovarački mandat.

Šarović je podsjetio da se o adaptaciji Sporazima neuspješno pregovaralo godinu i po dana jer su pregovaračke pozicije bile potpuno različite.

On je najavio da će 13. maja Predsjedništvo BiH održati sastanak sa užim kolegijumom Savjeta ministara da bi se pripremio materijal za raspravu u kojem bi bili naznačeni prioriteti BiH kada je riječ o reformama.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Tdi

08.05.2015 20:41

njega za predsjednika

ODGOVORITE
Name

zero

08.05.2015 20:48

Jbt..pa Mirko ti jedini radiš, ohani malo,pogledaj oko sebe ,sve dżabalebaroši.!

ODGOVORITE
Name

IS

08.05.2015 21:32

Nisi ti za nista a kamoli za ministra, proslo tvoje vrijeme.

ODGOVORITE
Name

focak

08.05.2015 22:05

Nije on g.up iako ako izgleda. Ni baba mu nije ravna u obracanju javnosti al zato mete kes kao I njegovi partijski pajdasi. Taraba od covjeka.

ODGOVORITE
Name

SDS SNAGA NARODA REPUBLIKE SRPSKEBS

10.05.2015 09:23

G.Sarovica za predsednika. Pobeduje sto posto. Najbolji predsednik posle Dr Karadzica u odsustvu. Pametan, posten i skolovan i rodjen za politicara. Pozdrav SDS-u i najbolima za ocuvanje Republike Srpske i njenih vitalnih resursa. Srecno najbolji.

ODGOVORITE