Mogući izgled Pelješkog mosta

Kontroverzna ideja Pelješkog mosta dobila je novi mogući oblik – građevina od stakla i drveta mogla bi zamijeniti klasični most koji Hrvatska planira izgraditi uz pomoć EU.

Region 06.05.2015 | 19:00
Mogući izgled Pelješkog mosta

Naime, radi se o mostu koji bi pored saobraćajnica imao i sadržaje kao što su hotel, apartmani, radnje i izložbeni prostor.

Kao što je prethodno najavljivano, i ova verzija mosta trebala bi imati luk visok 50 metara, a koji bi omogućio prolazak brodova u Neumski zaljev.

Upravo u tom najvišem dijelu mosta hrvatski arhitekta Ivica Plavec predviđa hotel koji bi bio visok kao zgrada od 20 spratova.

Ipak, kao svaka veća ideja i Plavecov most koštao bi kao budžet manje države, ali postoji šansa da upravo zbog korištenja prirodnih materijala pomoć Evropske unije bude veća nego što je planirano.

Gradnja mosta koštala bi nevjerovatnih 900 miliona eura, što je dva puta skuplje od prvobitne ideje koju potpisuje Jure Radić.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Brcko

06.05.2015 17:34

Bezveze, neracionalno i preskupo. 20-30% ce kostat ona ruzna dekoracija koja nije ni nalik na nesto. Oni ne mogu napraviti normalan most, a kamo li ovakav preskupi kič!

ODGOVORITE
Name

Mornar...

08.05.2015 13:44

BiH ima to kupalište u Neumu, i ako ga pregrade osta samo bazen.Izgled bi bio narušen.Šta hrvati daju u zamjenu za gradnju mosta?

ODGOVORITE