Javne ustanove ne daju Bosiću podatke za suđenje

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić rekao je početkom aprila, nakon pretresnog ročišta u tužbi koju je protiv njega podnio predsjednik RS Milorad Dodik, da pojedine ustanove u RS odbijaju da mu dostave informacije koje bi mu pomogle u odbrani.

Bosna i Hercegovina 05.05.2015 | 18:42
Javne ustanove ne daju Bosiću podatke za suđenje

Centralni registar hartija od vrijednosti, Javno preduzeće Nikola Tesla, Poreska uprava RS i Vlada RS odbijaju da mi daju tražene informacije. Dobili smo odbijenicu od ovih institucija kada smo tražili određene podatke kojima bi dokazali da je Dodik pokrao milione u RS", rekao je tada Bosić.

U Centralnom registru hartija od vrijednosti rekli su nam da je Zakonom o tržištu hartija od vrijednosti propisano da je Centralni registar dužan da podatke o vođenju registra hartija od vrijednosti čuva kao poslovnu tajnu.

"Zakonom je propisano da pravosudni i upravni organi imaju pravo uvida u podatke iz Centralnog registra u okviru zakonskih ovlašćenja. Naglašavamo da Centralni registar nije odbio dostaviti podatke podnosiocu zahtjeva, već nije zakonom ovlašćen da ih dostavi licu koje se obratilo. Shodno navedenom, Centralni registar može podatke iz svoje nadležnosti, u konkretnom slučaju, dostaviti samo po nalogu suda", istakli su u Centralnom registru.

U Poreskoj upravi RS ne žele da kažu da li je Bosić od njih tražio podatke ili ne, ni da li su odbili da mu te podatke daju. Iako smo pitanja poslali prije 15 dana iz ove ustanove nismo dobili odgovore. Portparol Poreske uprave RS Ivan Vučković je u jučerašnjem razgovoru za naš portal rekao da ćemo odgovore dobiti danas, ali to nije učinjeno.

"A da li ste vi sigurni da je Bosić to tražio od nas? Koliko mi je poznato – nije. Ako i jeste, morao je to tražiti od područnog centra u Laktašima, gdje se vjerovatno vode podaci za Dodika", rekao je kratko Vučković.

Odgovor na ista pitanja nismo dobili ni iz Vlade RS.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ФЕУД

05.05.2015 16:52

ПА ЗАР ИМА ЈОШ НЕКО, КО ВЈЕРУЈЕ, ДА И ЈЕДНА ЈАВНА УСТАНОВА, СМИЈЕ НЕШТО УЧИНИТИ БЕЗ ДОДИКОВЕ ДОЗВОЛЕ?!

ODGOVORITE
Name

Kroner

05.05.2015 17:49

A ko je dao dozvolu Dodiku da se tako ponaša. Takozvani visoki predstavnik Incko. Niko nije budala. Javno su protiv Dodika, a ispod stola rade za njega. Imaju interes da ovdje baš sve bude razvaljeno.

ODGOVORITE
Name

007

05.05.2015 18:14

Od kada se fizičkim licima daju podaci?

ODGOVORITE
Name

D R F

05.05.2015 20:58

Od uvijek. Lijep pozdrav.

Name

bas

06.05.2015 05:39

Mozda ali u tvom selu gdje svako svakoga zna pa se prica prosiri po selu o podacima iz baze podataka. Licni podaci su tajna a stanje na racunima poslovna tajna i mogu se saopstiti samo licu licno. Druga prica su javne knjige gdje imas pravo uvida u odredjene podatke.

Name

Vule

05.05.2015 18:21

Ne treba mu ni dati ,od nedelje bivsi predsjednik SDS na srecu!

ODGOVORITE
Name

stevo

05.05.2015 19:26

Bas je pametan ovaj Bosic on misli da se proda kao naivan i posten.Svi znaju kakav je Bosic.Nadamo se posle nedelje da ce Bosic i Pandurevicka biti proslost SDS.

ODGOVORITE
Name

lika

05.05.2015 19:27

Hahahahahaha Evo i mene zanima koliko njih dvojica imaju para na racunima u bankama. Da li mi banka moze dati taj podatak? Zivo me interesuje. Mozda Banka Srpske ona je javna perionica para tj. u drzavnom vlasnistvu.

ODGOVORITE
Name

smjesno

06.05.2015 11:25

Ko si ti da tebi daju podatke od legalno izabranog Predsjednika RS.Prodao ga je tvoj advokat kum od Stevandica.

ODGOVORITE