Deklaracija SNSD -a obični politički pamflet

Brojna iskustva u proteklih deset godina govore nam da ne treba pridavati puno pažnje na dimne bombe i zavjese koje vlast neprekidno izbacuje sa ciljem da se skrene priča sa važnih tema i gorućih problema, pa je tako potpuno nepotrebno pridavati veliku važnost besmislenoj Deklaraciji o siromašnoj, opljačkanoj, opustošenoj i sve rjeđe naseljenoj privatnoj koloniji koju je na posljednjem saboru usvojio SNSD.

Republika Srpska 05.05.2015 | 18:37
Deklaracija SNSD -a obični politički pamflet

U ovih desetak godina isprobali smo sva optička pomagala, od durbina do 6D naočara, ali osim Potemkinovih sela iz crvene magle nije se ukazao nijedan najavljeni spasonosni projekat.

Zato, nakon deset godina apsolutne vlasti tokom koje su mogli raditi šta su htjeli, priču o tobožnjem referendumu 18-te ili 20 i neke treba shvatiti kao još jednu u nizu neslanih šala i grubih viceva koju vlast „zbija“ na račun sopstvenog dezorjentisanog, omamljenog, opljačkanog i u apatiju utonulog naroda.

Sudeći prema stavovima iznesenim u ovom dokumentu, SNSD kroz priču o tobožnjoj samostalnosti Srpske izražava duboku zabrinutost za položaj Hrvata u Federaciji i zalaže se za stvaranje suverene Herceg-Bosne.

Svakog normalnog bi trebalo da čudi zbog čega se čelnici SNSD brinu za institucionalno-pravnu zaštitu i interese Hrvata u Federaciji i zalažu za stvaranje trećeg hrvatskog entiteta, a da se nigdje ne spominje i ne izražava zabrinutost za težak položaj malobrojnih preostalih Srba i povratnika koji se još samo u tragovima mogu pronaći u nekim dijelovima Federacije kako bi jedva mogli popuniti ustavom zagarantovane pozicije.

Zašto SNSD više brine položaj Hrvata u Federaciji, nego težak položaj malobrojnih sunarodnika i povratnika u susjednoj Hrvatskoj, koji su nakon tragičnog pada Krajine pretvoreni u građane trećeg reda koji ne smiju čak ni da se potpišu ćirilicom, a ne da pomisle da naziv nekog popaljenog povratničkog sela napišu svojim pismom.

Istorija nas uči da je svako rješavanje međusobnih pitanja i preveliko zbližavanje Bošnjaka i Hrvata na Balkanu, od 1914, 1941, 1991 do 1994. godine, za Srbe imalo tragične posljedice. Zato nas mnogo više od besmislene deklaracije o tobožnjoj samostalnosti trebaju zabrinuti suludi stavovi i opasne igre neodgovorne i otuđene grupacije koja je spremna sve ugroziti i staviti na kocku kako bi sačuvala sopstvenu kožu i ostala na vlasti.

Nakon Dejtona Republika Srpska je de-fakto bila samostalna država koja je imala svoju vojsku, carinu, sudove, graničnu policiju, i da smo imali odgovorne i neucjenjene državnike koji su bili spremni i na vlastitu žrtvu kako bi sačuvali ono što je u ratu skupo i krvavo plaćeno, referendum nam danas, kao ni 2018. godine, ne bi bio potreban.

Sveopšta pljačka, negativna selekcija, prezaduženost, kriminal, korupcija, lični i partijski interesi koji su često stavljani iznad kolektivnih, urušili su temelje Republike Srpske i ako se nagativni trendovi i dalje nastave, umjesto samostalnosti biće doveden u pitanje njen dalji opstanak.

Rijetko naseljena, siromašna i opustošena teritorija opterećena bankarskim hipotekama i sa siromašnim i izvaranim stanovništvom koje se bori za goli opstanak, teško se može odbraniti od snažnih nasrtaja i velikih izazova.

Zato je, umjesto nepotrebnog trošenja i obezvređivanja priče o referendumu potrebno potpuno promijeniti koncept i dosadašnju nakaradnu politiku vođenja Srpske isključivo u interesu otuđene oligarhije i kompradora na vlasti.

Samo ekonomski stabilna Srpska kojom upravljaju najsposobniji i najbolji umjesto najposlušnijih, koja pravedno i odgovorno koristi svoje bogate resurse za razvoj, čuva i umnožava svoje stanovništvo, garant je opstanka Republike Srpske do istorijskog trenutka kada može slobodno odlučivati o svojoj samostalnosti ili ujedinjenju sa maticom.

Autor: Nebojša Vukanović

"Magazin Istina"

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ПЕТАР

05.05.2015 16:44

РИЈЕШИТЕ АФЕРУ "ПАПАК", ПА ЋЕ СВЕ КРЕНУТИ СВОЈИМ ТОКОМ!!!

ODGOVORITE
Name

kreni

05.05.2015 17:24

Ma razbijaj ta bandu vise. Dosta price. Vidite da vas sa svih strana buse kriminalci. Sad vam Micu podmetnuli. Puno papaka na sve strane i u tvojoj Hercegovini Neso. Ubacuju papke u odbore da ruse Bosica zbog postenja,da bi mogli pljackati i lagati dalje. U Trebinju imaju takve prikrivene clanove,i u manjim opstinama lopove i kompromitovane nacelnike mekisce bez kicme i njihove kvazi savjetnike koji lome vrat Bosicu i napretku stranke. Naravno ne mislim na sve nego pojedine opstine, a svi znaju ko su ti, maske su pale. Mozda je i ovo dobro ako nista svi su pokazali pravo lice.

ODGOVORITE
Name

Igor BANJALUKA

05.05.2015 17:30

Narod nema kud. Stanovi, kuce sve mu je pod hipotekom. Ljudi rade za bijedne plate od toga placaju obaveze i boje se jos gorem a to je da ce biti izbaceni na ulicu. Opoziciji je dobro, plata je redovna, malo se capi na lokalnom nivou gdje se ima vlast, dosta da opstanu vodje i njihovi poslusnici.Vlast nema sta da brine sa ovakvom opozicijom. Ovo je "Prokleta avlija" od kad postoje pisani tragovi o ovim prostorima i ne znam sta treba da se desi da bi se to promjenilo. Takav narod, takav prostor, takva vlast ...

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

05.05.2015 17:43

Nebojša, cijenim tvoj rad, a i uživam čitajući tvoje tekstove ali te moram ispraviti. Nisu lični interesi "često" stavljani u prvi plan nego UVIJEK. Partijski interesi ne postoje. Postoje dakle samo interesi partijske oligarhije i podrepnih muva koje se oko tog smrada skupljaju. Siguran sam da se slažeš.

ODGOVORITE
Name

Kile

05.05.2015 17:52

Dodik ima samo 3 teme koje vrti ukrug u razlicitim formama i odrzava se na vlasti: 1. referendum/samostalnost 2. opasnost od unitaristickog/teroristickog Sarajeva 3. genocid(i) Narod je zaista glup jer svaki put nasjedne na isto, a Dodik placa sinu svadbu 400 000 KM.

ODGOVORITE
Name

Crni

05.05.2015 18:08

Noviar,politicar,novinar propali politicar pa savjetnik! Sta jos reci ...

ODGOVORITE
Name

Strahinja

05.05.2015 19:36

A sta ti cicis i krmauces Strahinja kad te niko ne zarezuje.Ne moze se na taj nacin uci u politicku bitnost. Sedi i cuti lepo ti je u Bosketovom krilu. Koeficijent za platu na nivou, a ti se raskokodakao. Strahinja Strahinja eto bareca.

ODGOVORITE