LŠ, najava: Juventus - Real Madrid

Počinje! Real u novoj formaciji igra za spas sezone... Ko ima jači golgeterski instinkt kad je frka: Tevez ili CR7? Juventus u polufunalu Lige šampiona prvi put posle 12 godina krči put ka Triploj kruni, ali Madriđani bi da na mestu najvećih stradanja izbegnu još jednu eliminaciju na pretposlednjem stepeniku.

Fudbal 05.05.2015 | 14:40
LŠ, najava: Juventus - Real Madrid

Jedni tamo gde nisu dugo bili, drugi na mestu sa kojeg su ih često pomerali. I jedni i drugi odlučni da se na istoj poziciji ne zadržavaju, već da krenu napred.

A ne mogu oba. Neko mora da ispadne, ali je utisak da više može da izgubi Real Madrid! Razlog: Juventus je već osvojio titulu, igraće i u finalu Kupa Italije, odavno je premašio plan učinka u Evropi, dok kraljevski klub u ovom trenutku nema ništa, pa mu je plasman u finale Lige šampiona imperativ, kako bi sezonu - u kojoj je ostao bez Kupa kralja, a na dobrom je putu da treću uzastopnu godinu ne zagrli pehar prvaka - mogao da nazove uspešnom.

I teško da će Kristijanu Ronaldu vredeti svi rekordi, golovi na traci, prva mesta u statističkim kategorijama i pojedinačna priznanja ako večeras (20.45, TV Arenasport 1) ne opravda status najboljeg fudbalera sveta. Tamo gde su pognutih glava teren napuštali njegovi prethodnici u belom dresu Zinedin Zidan i Raul Gonzales Blanko, Portugalac polaže ispit godine. Važniji od Klasika i jurnjave sa Lionelom Mesijem, te će mahom od toga bude li raspoloženza golove i(li) asistencije zavisiti može li prvak Evrope do povoljnog rezultata. Ili će se Stara dama dopisati na spisak klubova koji su u polufinalu Lige šampiona zaustavljali Madriđane (Barsleona 2011, Bajern 2012, Borusija Dortmund 2013).

Posebno što je Juve u prošlosti umeo da maltretira Real. Pazite: šest pobeda, po remi i tek jedno slavlje Reala na mečevima u Torinu. Ukoliko verujete da će Stara dama nastaviti tradiciju pobeda u orkšajima sa Kraljevskim klubom - kvota na keca je izuzetno primamljiva - 3,00.
"Nije lako pobediti u Torinu, Juventus uvek ima jak sastav, ali bez obzira što smo u Italiji slavili samo jednom u istoriji, cilj je plasman u drugo uzastopno finale. Kad ste u polufinalu Lige šampiona morate da budete hrabri, jer hrabri pobeđuju. Ako se plašite – izgubićete", poručio je Karlo Ančeloti, koji se, izgleda, odlučio za formaciju 4-4-2, u kojoj nije igrao veći deo sezone, gde će mesto Ronaldovog partnera u napadu zauzeti Geret Bejl, a junak eliminacije Atletika Čičarito Ernandez preseliće se na klupu.

Ruku na srce, Ronaldo, kad ga krene, može praktično sam da pobedi bilo koju ekipu (ove sezone dao već 15 golova na deset utakmica Lige šampiona) i u tom slučaju Juventusu neće pomoći ni mnogo bolji defanzivci od Bonučija i Kjelinija. Oni, ali i ostali nikako ne bi smeli da smetnu s uma brzinu Bejla, razorne udarce Krosa ili Rodrigeza, ali i višestrko korisnog Ramosa. To što ne znate koga pre da čuvate velika je snaga Reala, čak i u odsustvu povređenog Karima Benzeme. No, izostanak Francuza nije jedina muka za goste, jer nema ni Ančelotijevog "mozga" na sredini terena, Luke Modrića, a s obzirom da do kraja sezone nema pravo na grešku biće zanimljivo videti ima li desetostruki prvak Evrope psihološku stabilnost da pregrmi gostovanje u Italiji.

A to nije lako. Između ostalog zbog činjenice da je Juventus ove sezone kod kuće izgubio samo jedan meč (od Fjorentine u Kup, pa zaostatak od 1:2 lako nadoknadio u revanšu, 3:0). Uostalom, taj poraz je jedini u takimičarskim utakmicama koje su crno-beli pretrpeli pred svojim navijačima u poslednje dve godine. Prethodno su se na istom mestu radovali fudbaleri Bajerna u četvrtfinalu Lige šampiona, a u međuvremenu ni strašni Real nije slavio (2:2 u grupnoj fazi minule sezone). Uz to, ako je Juventus Antonija Kontea naučen da igra i agresivno i efikasno, onda je ovaj Masimiljana Alegrija – čini se – unapređen taktički, pa čaki protiv slabijih timova u Seriji A pobeđuje čak i kad ne diktira tempo utakmice.
"Ne verujem da će se ova, ali ni utakmica u Madridu završiti bez golova. To znači da u napadu moramo da budemo u najboljem izdanju. U ovakvim utakmicam potrebno je odigrati savršeno ne samo u ofanzivnom delu, nego i u odbrani, kako bi se zabeležio povoljan rezultat. Real je vladajući prvak Evrope i sa te strane ima veće šanse, ali bez obzira na njegovu snagu, moramo da igramo našim stilomkako bismo se dokopali mesta u finalu", kaže Alegri, koji će tek možda za revanš u Madridu moći da računa na Pola Pogbu.

Ako je suditi na osnovu izjava trenera susret bi, bez obzira na činjenicu što su obojica Italijani i što u mečevima polufinala važi nepisano pravilo da je najvažnije sačuvati mrežu, lako mogao da obiluje golovima na obe strane. Na to upućuje i tradicija međusobnih mečeva (prošle godine 2:2 u Torinu i 2:1 za Real u Madridu). Na jednoj strani raspucani Ronaldo i golova gladni Bejl, a na drugoj u poslednje vreme nestvarno precizni i u Ligi šampiona posebno motivisani Karlos Tevez (sam izbacio Borusiju, usput igra kao da mu život od toga zavisi), ali i Alvaro Morata, čiji će motiv biti najveći, u želju da pokaže kako ga se Real lako odrekao.

Utakmica koja se ne propušta, a kad je tako, onda je logično "baciti" nešto na tiket. Obratite pažnju kad Juventus daje golove. Na poslednja četiri susreta (ne računajućči revanš sa Monakom na kome se mreže nisu tresle) njegovi strelci su bili obavezno precizni bar jednom u prvih 45 minuta. Još kad se tome doda da Real na gostovanjima običano malo sporije ulazi u utakmice i da je na četiri od poslednjih šest susreta van stadiona Santjago Bernabeu kapitulirao bar po jednom pre pauze, možda ne bi bilo loše razmotriti opciju da Juventus dati bar jedan gol u prvom poluvrmenu (kvota na igru tm1 1+pp je 2,20).

Ili je prvak Evrope, ipak, dovoljno jak da ispoštuje dvojku na kvotu 2,55?

POLUFINALE LIGE ŠAMPIONA – PRVI MEČ

JUVENTUS – REAL MADRID
Stadion: Juventus arena

Kapacitet: 41.254 mesta
Sudija: Martin Etkinson (Engleska)

JUVENTUS: Bufon – Lihtštajner, Barzalji, Bonući, Kjelini, Evra - Pirlo, Markizio, Vidal – Morata, Tevez.

REAL MADRID: Kasiljas – Karvahal, Pepe, Varan, Marselo – Ramos, Kros, Isko, Rodrigez – Bejl, Ronaldo.

Napomena: U drugom polufinalu u sredu se sastaju Barselona – Bajern, a revanši su 12. i 13. maja u Minhenu i Madridu.

Komentari / 0

Ostavite komentar