Nikolić u Moskvu putuje "falkonom"

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić putovaće u petak, 8. maja u Moskvu vladinim avionom "falkon 50", ukoliko bude u ispravnom stanju, pišu beogradske "Večernje novosti".

Srbija 05.05.2015 | 10:57
Nikolić u Moskvu putuje "falkonom"

U Avio-službi Vlade Srbije kažu da je "falkon" u ispravnom stanju, tako da bi Nikolić trebalo u petak da se ukrca.

Poslije incidenta na putu za Rim, 17. aprila, preliminalni izvještaj Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije pokazao je da se avion u kome se nalazio predsjednik Srbije, vratio u Beograd pošto je kopilot nehotice uključio prekidač za slučaj nužde, ali je došlo i do gašenja jednog od tri motora.

"Večernje novosti" pišu da se konačan izvještaj Direktorata očekuje ovih dana.

Pilot "falkona" i kapetan aviona na letu za Rim Petar Romčević rekao je da avion nije ugrozila prosuta kafa, nego narukvica ručnog sata kopilota.

Romčević kaže da je nemoguće da je kopilot brisanjem prosute kafe salvetom, aktivirao prekidač za izvlačenje "slotova", nego da je to učinio narukvicom sata pokretom ruke unaprijed.

On za današnju "Politiku" navodi da su se slični incidenti već dešavali na "falkonima" u inostranstvu i da je proizvođač uveo modifikaciju, pa se zaštitni poklopac na prekidaču za aktiviranje slotova otvara u jednom, a sam prekidač u drugom smjeru.

Romčević je objasnio da je prateći proceduru avion stabilizovan i pokrenut i treći motor, ali da je odlučio da se vrati na matični aerodrom, zato što je bilo jasno da će avion morati da se pregleda.

"Na drugom aerodromu to bi bio logistički problem i bilo bi skupo. Rim je u trenutku incidenta bio daleko da bismo produžili do tamošnjeg aerodroma, čime bismo inače napravili i problem predsedniku za povratak u Srbiju", objasnio je Romčević.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Vojvoda

05.05.2015 10:04

Nikolić il peče rakiju il je u Rusiji,nema trećeg.

ODGOVORITE
Name

Srbija

05.05.2015 10:54

Bolje u Rusiji nego u USA

ODGOVORITE
Name

Lolo

05.05.2015 12:11

Nastavljaju da lažu javnost u vezi ovog "incidenta". Nikakvog kvara nije ni bilo.

ODGOVORITE
Name

Md

05.05.2015 14:06

Nece on ni doci do Moskve sletice najvjerovatnije u Budimpestu.

ODGOVORITE
Name

007

05.05.2015 14:40

Posada pre leta da obavi WC potrebe,jede,popije kafu,pa tek onda put Moskve.Tako i nazad.

ODGOVORITE
Name

rodjo

05.05.2015 18:59

Da je dobar sa Miletom kao Vucic mogao je bezbijedno letiti njegovim avionom.

ODGOVORITE
Name

zvizda

05.05.2015 20:16

Dodik svakih pet godina kupi novi avion. Jadni su ovi politički pobačaji, čekaju donaciju iz Japana ili poklon od šeika.

ODGOVORITE