Srbi - niste dobro došli u Dansku!!!

Danski fudbalski savez (DFS) odgovorio na pitanje MONDA: zašto neće biti karata za navijače Srbije? Evo odgovora!

Fudbal 04.05.2015 | 23:20
Srbi - niste dobro došli u Dansku!!!

Fudbalska reprezentacija Srbije neće imati podršku sa tribina stadiona u Kopenhagenu protiv Danske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

MONDO se danas obratio Danskom fudbalskom savezu sa molbom da odgovore na pitanje da li će biti prodaje karata za navijače Srbije za meč koji će biti odigran 13. juna ove godine.

Ukratko, dobili smo ovakav odgovor:

"Žao mi je što moramo da vas obavestimo da za srpske navijače neće uopšte biti prodaje karata i ne preporučuje im se da sami kupuju karte jer će biti udaljeni sa stadiona".

Razlog?

Fudbalski savez Srbije nije mogao da garantuje za ponašanje srpskih navijača!

Evo celog pisma koje nam je prosleđeno mejlom:

"Poštovani, u vezi sa vašim pitanjem o kartama za utakmicu Danske i Srbije, za sektor na kojem je trebalo da budu gostujući navijači, sa žaljenjem vas obaveštavamo da za srpske navijače neće uopšte biti prodaje karata.

Prema propisima UEFA o kvalifikacionim utakmicama, koje se tiču pre svega bezbednosnih procedura, karte se raspodeljuju nacionalnim savezima i preko njih ide prodaja. Već izvesno vreme Danski fudbalski savez o tome razgovara sa Fudbalskim savezom Srbije kako bi srpski savez pristao na uobičajeni dogovor i proceduru u vezi sa kartama za utakmicu u Kopenhagenu. Međutim, prvi put nismo mogli da dobijemo garancije od Fudbalskog saveza Srbije za ponašanje vlastitih navijača.

Danski savez je imao konsultacije sa nadležnim organima UEFA, koji su nas informisali da Fudbalski savez Srbije ne želi da preuzme odgovornost za ponašanje svojih navijača. Stoga bi potencijalno kritične situacije išle na dušu Danskog fudbalskog saveza. Kako disciplinski, tako i finansijski.

Zbog toga, Danski fudbalski savez, u dogovoru sa danskom policijom, neće odrediti poseban sektor na stadionu za navijače Srbije.... Zato vas, sa žaljenjem obaveštavamo da će karte biti u prodaji samo za navijače danske reprezentacije.

Navijači koji budu došli na stadion, a koji na bilo koji način iskažu podršku Srbiji (bilo nošenjem dresa ili verbalno) biće udaljeni sa stadiona. Tačnije, ako budu došli pred stadion u dresu neće im ni biti dozvoljen ulazak u objekat".

Očigledno je da posle svih incidenata što u inostranstvu (Đenova) ili u Srbiji (utakmica protiv Albanije, "večiti derbi"), ni Fudbalski savez Srbije nije sposoban da se nosi sa huliganima (što je i priznao u nedavnom saopštenju), niti su u UEFA i u drugim nacionalnim savezima spremni da rešavaju tuđe probleme (u ovom slučaju - našim).

Olakšavajuća okolnost, ako je tako možemo nazvati, jeste ta što je srpskoj reprezentaciji ostala teorija da može da se plasira na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, pa i eventualna direktna podrška na stadionu u Kopenhagenu nije od presudne važnosti.

Možda će se ovo nekome učiniti kao diskriminatorska odluka Danskog fudbalskog saveza, ali kada se uzme u obzir kakvu "reputaciju" imaju srpski navijači u Evropi, onda se ona može razumeti jedino kao - logična.

Evo i originala saopštenja Danskog fudbalskog saveza na engleskom jeziku:

"In relation to your request to buy tickets for the A National match, Denmark - Serbia, in the sector were Serbian fans are accommodated, we regret to inform you that it won´t be possible for Serbian fans to buy tickets at all.

At UEFA Qualification matches it is an implemented procedure (mainly for security reasons) that tickets for national fans will only be handled by the respective football association.

For quite a long time the Danish FA has been negotiating with the Serbian FA to ensure that the Serbian FA would agree to implement the “ususal” ticketing procedure for the match in Denmark. However, for the first time ever we have not been able to get the support from a visiting FA ensuring the procedure by assuming the responsibilities for their own fans.

Consequently, the Danish FA has been consulting UEFA, and UEFA has informed us that if the Serbian FA would not take the responsibility for the behavior for their fans, potential critical situations with this group of fans would be considered as the responsibility of the Danish FA. Both disciplinary and financially.

Because of this, the Danish FA will not offer a specific sector for Serbian fans and with regard to safety (by recommendation from the Danish police); it is not possible for us to offer Serbian fans tickets to seats in other sectors in the Stadium.

Therefore, the Danish FA regrets to inform you, that tickets for the match Denmark – Serbia are reserved for Danish fans only. Spectators coming to the stadium showing their support to Serbia by e.g. wearing an away team shirt will not be allowed to enter the stadium and persons inside the stadium verbally supporting Serbia will as a rule be dismissed.

Kind regards

Danish Football Association"

Nije zgoreg da podsetimo na tabelu kvalifikacione Grupe I (posle četiri kola):

Portugal 9 bodova
Danska 7 bodova
Albanija 7 bodova
Srbija 1 bod (*** kažnjena oduzimanjem tri boda)
Jermenija 1 bod

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

TRAG

04.05.2015 21:27

Balkanci svugdje ostavljaju negativan utisak zato sto ne znaju da se ponasaju.Ako naprave incident,misle da su cool.

ODGOVORITE
Name

blbl

04.05.2015 23:03

Tako i treba.U celoj Evropi jos samo srpski i hrvatski navijaci zive u 1800- tim godinama. primitivizam do neba

ODGOVORITE
Name

Navijaci

05.05.2015 05:27

U cemu je problem? Jer nas neko mrzi? Ne, vec samo se cuva od budala ... Zasto da svoju kulturu, mir i cistocu da rizikuje zbog huligana. Ti isti huligani su idoli mladjim (a bogami i starijim) jer nisu naucili niti ce ikada nauciti se lijpom i normalnom.

ODGOVORITE
Name

navijac

05.05.2015 06:56

Kad se sa tribina izbaci navijaci koji nose salove preko lica i dukserice sa navucenim kapuljacama onda ce biti mir. Isto tako kad se detaljno kontrolise dosije svakog navijaca obrijanog do koze, nabildanog i tetoviranog, e onda ce isto biti drugacija prica. Prije smo djecu vodili na utakmice da se dive igracima, a sad necija djeca se dive huliganima. Problem je u drustvu, ne u klubovima.

ODGOVORITE