Dodik, Nikolić i Ivanov nisu podlegli pritisku Vašingtona i Brisela

Predsjednici Srbije i Makedonije prisustvovaće paradi u Moskvi 9. maja, dok su drugi balkanski lideri “podlegli pritisku Vašingtona i Brisela”, piše Sputnjik.

Svijet 02.05.2015 | 08:08
Dodik, Nikolić i Ivanov nisu podlegli pritisku Vašingtona i Brisela

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov prihvatili su poziv iz Moskve za prisustvo paradi koja se održava povodom 70 godina od pobjede nad fašizmom.

“Sputnjik” prenosi da lideri ostalih zemalja bivše Jugoslavije nisu uspjeli da se odupru pritisku.

Ranije ove nedjelje, makedonski predsjednik izjavio je da će se pridružiti Tomislavu Nikoliću na ceremoniji u Moskvi, uprkos “instrukcijama SAD i EU”.

“Ivanov je uvijek sprovodio politiku otvorenosti prema svima, tako da ova odluka nije u suprotnosti sa težnjom da Makedonija postane članica EU ili NATO”, pisalo je u saopštenju predsjedničkog kabineta.

“Sputnjik” navodi da je pre toga poziv u Moskvu prihvatio i predsednik Republike Srpske.

“Da, idem u Moskvu i niko me neće zaustaviti. Dobio sam pozivnicu i idem”, rekao je tada Dodik, piše “Sputnjik”.

U martu je predsjednik Srbije, kako piše “Sputnjik”, prekorio predstavnika EU Eduarda Kukana zbog pokušaja da odvrati Srbiju od učešća na paradi.

“Kukan je pokušao da natera Srbiju da donese odluku koja nije u interesu građana Srbije”, navedeno je u saopštenju predsjednika Nikolića.

Nikolić je kasnije potvrdio da će i Vojska Srbije učestvovati na paradi.

“Nepristojno je davati savete onima koji ih nisu tražili. U interesu je našeg naroda da Srbija ima dobre odnose sa svima”, pisalo je u saopštenju.

Hrvatski “Večernji list” je u aprilu objavio da na paradu u Moskvu neće ići predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ranije je jedan od njenih prethodnika, kako piše “Sputnjik”, kritikovao odluku nekih zapadnih lidera da ne prisustvuju paradi.

Nakon objavljivanja toga da je slovenački predsjednik još neodlučan u vezi sa učešćem na paradi, nedavno je objavljeno da njihova delegacija ipak neće otići u Moskvu.

Pahor je izjavio da će tog dana prisustvovati ceremoniji proslave koja će biti održana u Ljubljani.

On je u svojoj odluci pratio odluku predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, koji je 7. aprila odlučio da ne ide u Moskvu, što su predstavnici opozicije dočekali s negodovanjem.

“Sa odlukom predsjednika da ne ode na proslavu pobjede nad fašizmom, Vlada Crne Gore je pokazala svoju podređenost. Oni koji su ovu odluku donijeli u Vujanovićemo ime rekli su danas više o Crnoj Gori, nego o Rusiji, koja je najzaslužnija za pobjedu nad nacistima i fašistima u Drugom svjetskom ratu”, rekao je jedan od članova opozicije Miodrag Lekić, a prenosi “Sputnjik”.

Izvor: Glas Srpske/ B92/ Sputnjik

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

big and small

02.05.2015 06:32

Bice kreda velika i mala.

ODGOVORITE
Name

marko

02.05.2015 06:48

Zato smo podlegli kao nikad!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

02.05.2015 06:57

Pobjednik u drugom svjetskom ratu je bila Rusija. Fašističku Njemačku je uništila Rusija. Amerika je u rat u Evropi ušla na kraju a da nije, Rusi bi tada bili izašli na Atlanski okean i Amerika ne bi vladala Evropom. Samo zato je bila invazija u Normandiji. Bilo je to pitanje uspostavljanja kontrole nad Evropom. Ameri ili Rusi. Da nije bilo Amerike, Rusi bi se ustvari potpuno povukli iz Evrope. Pošto su Ameri uzeli takozvanu zapadnu Evropu, Rusija je ostala u istočnom dijelu. Ignorisati proslavu pobjede Rusije nad fašizmom je zbilja zabrinjavajuće. Ovim su zapadni oligarsi dokazali da cilj ne bira odnosno opravdava svako sredstvo. Sramota. Svi evropski narodi koji tada nisu bili u Hitlerovoj koaliciji danas pišaju sami po sebi ovakvim ponašanjem. Da nije bilo Rusa, Jevreji, Srbi, Poljaci, Česi, Slovaci itd, bi bili istrebljeni. Pitanje je šta bi bilo sa Francuzima, Englezima, Ircima itd. vjerovatno bi bili gradjani drugog reda kao što su Englezi, Irci i Škoti bili za vrijeme dok je Francuski dvor vladao ostrvom. Svi oni su se posrali na svoj obraz ovakvim ponašanjem. Svi znamo na čijoj strani je tada bila Ukrajina, a oni danas brane stavove službenog Kijeva. Službeni Kijev je i ovaj put pokazao da je fašizam njegova orjentacija. Da li se Hitlerov cilj ostvario?

ODGOVORITE
Name

re.pitoma jabuka

02.05.2015 08:04

Ja,sve je to tako bilo ali treba se gledati u buducnost bez koje se ne moze a buducnost je Evropa i Amerika a ne Rusija.

Name

jj

02.05.2015 08:28

Sedi ,1 iz istorije !!!

Name

hrabro

02.05.2015 07:00

Čestitam na hrabrosti, posebno Predsjedniku Makedonije. Da im se ne desi Sirija.

ODGOVORITE
Name

batko

02.05.2015 07:17

Hoće li predstavnik Izraela otići na proslavu u Moskvu?

ODGOVORITE
Name

re Divlja jabuka

02.05.2015 07:23

Svaka vam je na mjestu, ali stvarno! Aplauz!

ODGOVORITE
Name

Md

02.05.2015 09:01

Nije ni cudo sto ovi iz EU ne idu na paradu u Moskvu,jer Rusi su bas njihove djedove i oceve razvalili u drugom svjetskom ratu. Nije lijepo da se proslavlja svoja propast, kad pogledate Treci Rajh i sadasnju EU isti su igraci i istu politiku vode samo su ime promijenili.

ODGOVORITE
Name

mejdan

02.05.2015 09:43

Ici treba obavezno.Da nije bilo Rusije ili nas ne bi bilo ili bi bili pod Hitlerovom cizmom.Kakva Evropa,sve su to misevi.

ODGOVORITE
Name

Sara

02.05.2015 11:01

Dodik se ponasa kao da nema problema kod kuce. Prvo rijesi sve pa onda putuj. Ili su ovo zadnja putovanja na slobodi?

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

02.05.2015 19:41

Zaista nama pravoslavcima na Balkanu treba mnogo toga da se dogodi da bi znali gdje nam je mjesto i ko nam je prijatelj, osim Mila izroda, naravno.

ODGOVORITE