Kim Džong odustao od parade u Moskvi

Kim Džong Un, severnokorejski vođa, odbio je poziv da poseti Moskvu povodom obeležavanja 70. godišnjice pobede Sovjetskog saveza u Drugom svetskom ratu zato što su ruske vlasti odbile da izađu u susret zahtevima Pjongjanga za specijalan tretman mladog diktatora.

Svijet 02.05.2015 | 07:27
Kim Džong odustao od parade u Moskvi

Portparol Kremlja objavio je u četvrtak da je Kim "odlučio da ostane u Pjongjangu" zbog "unutrašnjih razloga".

Ova odluka severnokorejskog lidera da izbegne susret sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije, stigla je naizgled kao iznenađenje za Moskvu, koja je samo par sati pre te objave nagovestila da pripreme uveliko traju za Kimovu prvu posetu inostranstvu otkad je u decembru 2011. preuzeo vlast.

Ne želi da da svojim rivalima pruži priliku da iskuju zaveru protiv njega?
Južnokorejski list "Čosun Ilbo" javio je da se Kim odlučio da ostane u Pjongjangu zato što je Rusija "odbila da pristane na zahtev Severne Koreje za specijalnim tretmanom Kima, s obzirom da će na događaju biti prisutne mnoge druge visoke strane zvanice".

- Bez vrhunskog obezbeđenja, Kim bi neizbežno postao zabava za svetsku štampu - stoji u članku koji prenosi sajt "Biznis insajder".

To što bi bio tretiran kao i svi drugi strani lideri, bez toga da bude u centru pažnje na komemoratvnim događanjima kao što to uvek čini kod kuće, takođe bi nanelo štete slici o Kimu koju ima severnokorejska javnost.

Analitičari sugerišu da je severnokorejski vođa i dalje zabrinut stepene istinske podrške njegovom režimu u političkim i vojnim krugovima u domovini i ne želi da da svojim rivalima pruži priliku da iskuju zaveru protiv njega.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

supak

02.05.2015 07:34

Sta ce Putin sad.

ODGOVORITE
Name

Md

02.05.2015 11:09

I ovaj Kim Djong je blentav kakav specijalan tretman treba biti zahvalan sto su ga pozvali jer ne igra nikakvu ulogu u svijetu

ODGOVORITE
Name

re supak

02.05.2015 15:24

Nece nista boli ga za ovim buzdovanom i njemu je laknulo sto ovaj ne dolazi

ODGOVORITE