Incko: Budućnost BiH je u suživotu

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas u Zvorniku da je "budućnost BiH u suživotu i da u tom suživotu treba sarađivati, posebno kada je u pitanju terorizam".

Bosna i Hercegovina 30.04.2015 | 22:35
Incko: Budućnost BiH je u suživotu

Nakon razgovora sa načelnikom opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem i predsjednikom Skupštine opštine Mersadom Mehmedovićem, Incko je rekao novinarima da se u regionu mora sarađivati, bez obzira da li je to Beograd, Zagreb, Zvornik, Sarajevo, Banjaluka, i zapitao se zašto bi bio samo organizovani kriminal, a da ne bude organizovana policija, politika i društvo.

"Sada je vrijeme da ne rušimo mostove, nego da gradimo mostove, nije vrijeme podjela, nego vrijeme saradnje i mislim da su građani Zvornika veoma dobro reagovali, bili su uzdržani i grad se, vidim, vratio u normalan život", rekao je Incko.

Tvrdeći da se i kod bošnjačkog stanovništva čin napada na Policijsku stanicu u Zvorniku osuđuje, Incko je izrazio nadu da će to ostati pojedinačan čin.

"Nažalost, teško je to spriječiti, jer policija, koja je aktivna i prati sve događaje, ne može da prati svakog pojedinca", smatra Incko.

On je rekao da je, i kao visoki predstavnik i kao čovjek, došao u Zvornik da izjavi saučešće povodom ubistva policajca Dragana Đurića i da je posjetio ranjenog policajca Stevu Milovanovića.

"Sa Milovanovićem sam imao kraći razgovor i jako me je dirnulo kada sam ga pitao boli li ga rame, a on odgovorio da ga boli duša", rekao je Incko.

Incko je prethodno posjetio Stanicu javne bezbjednosti Zvornik, gdje je u ponedjeljak 27. aprila izvršen teroristički napad u kojem je ubijen jedan, a ranjena dva policajca i razgovarao sa načelnikom stanice Stanimirom Vidovićem i njegovim saradnicima o bezbjednosnoj situaciji u Zvorniku.

Incko je posjetio i ranjenog policajca u terorističkom napadu Stevu Milovanovića, koji se nalazi na liječenju u Opštoj bolnici Zvornik.

Incko osudio poruke mržnje

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko osudio je danas ispisivanje uvredljivih grafita na potpornim zidovima glavne saobraćajnice između sarajevskih naselja Bistrik i Vraca - "Srbe na vrbe", "Kalaš nosim Srbe kosim", "Kosovo je srce Bosne", "Svi smo mi Nerdin Ibrić".

"Kada su bili napadi na pravoslavne crkve u Sarajevu ili džamije uvijek sam to osuđivao", rekao je Incko u Zvorniku.

On smatra da neće doći do destabilizacije situacije, dodavši da je danas razgovarao sa Bošnjacima, Srbima i drugim građanima i da svi žele miran i prosperitetan život.

Ako ima pojedinaca koji to ne žele, kaže Incko, to je za osudu i takvima nije mjesto u društvu.

Na pitanje da li će 3. maja prisustvovati obilježavanju 23 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gdje su pobijeni vojnici JNA, Incko je rekao da je to "interesantna tema", ali da nakon posjete Zvorniku putuje u Njujork i Vašington gdje podnosi izvještaje svakih pola godine.

"Neke stvari treba obilježavati sa pijetetom i dignitetom i tu ništa nije sporno", rekao je Incko i podsjetio da je njegov zamjenik bio nedavno u Jasenovcu.

 

 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ok

30.04.2015 15:32

Covjek je svoje odradio i rekao.Nema se sta ni dodati ni oduzeti. Pamet u glavu Bosnjaci,Srbi,Hrvati. Nemate sto domovina imate jednu.Pustite vi huskace oni bjeze prvi kad se zakuva.

ODGOVORITE
Name

Maja

30.04.2015 16:15

Nije tesko biti dobar.Nema nama zivota ako se ne postujemo i ne uvazavamo.

Name

marko

30.04.2015 16:55

Zaboli njega za RS I Bih,50000 u padze svaki mjesec,gori je od ovih domacih politicara!

Name

pa

30.04.2015 17:08

Nagledali smo se mi suzivota sa Bosnjacima, zadnji put prije neki dan...oslobodili su sve svoje ratne zlocince u ime tog suzivota. Samo budala moze vjerovati u taj i takav suzivot.

Name

lazov

30.04.2015 16:28

ima suzivota kada Republika Srpska bude nezavisna

ODGOVORITE
Name

doom

30.04.2015 16:32

Treba ovog otjerati odavde. Čovek prima bogovsku platu i fuca se po kafanama ništa ne radeći i zarađujući na našoj muci!!!!

ODGOVORITE
Name

za doom

30.04.2015 16:59

Na tvojoj sigurno ne zaradjuje.I ti si na tudjoj grbaci.

ODGOVORITE
Name

roma

30.04.2015 17:26

E da mu je deda ostao ovdje u BiH, osjetio bi on na svojoj gu..ci ko su muslimani.

ODGOVORITE
Name

007

30.04.2015 17:57

BIH je imala suživot,kakav-takav dok Ti i Tvoji mentori je niste razvalili,zato što pre razguli"dušebrižniče".

ODGOVORITE
Name

mi kakvi smo

30.04.2015 19:12

Po ovim komentarima vidim kakvi smo, a nemam takav osjecaj kada izadjem na ulicu. Valjda covjek pokaze pravo lice pod nekom pseudomim.

ODGOVORITE
Name

ja Maja

30.04.2015 23:03

Marko blago onom ko ima bogatu dusu.Siromasnim dusama da das bogtstvo ovog svijeta opet bi umrli siromasne,gladne i prazne duse.OPLEMENIMO DUSU mislimo jedni drugima dobro to je bogatstvo.

Name

Emin

01.05.2015 06:39

Dobro bi bilo da se svi koji komentarišu registriraju ili mailom ili preko FaceBook-a.da se makar zna po imenu ko šta misli.

Name

divlja jabuka

01.05.2015 09:16

Baš ste nam dobar suživot zakuvali.

ODGOVORITE
Name

кући

02.05.2015 13:38

Иди кући лицемјеру.

ODGOVORITE