Ima li šanse za novu bolnicu u I. Sarajevu?

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili na današnjem zasjedanju izvještaj o realizaciji zaključaka sa protekle dvije sjednice, a tiču se izgradnje nove bolnice u Istočnom Sarajevu.

Republika Srpska 30.04.2015 | 16:37
Ima li šanse za novu bolnicu u I. Sarajevu?

Skupština grada je prije mjesec dana usvojila Rezoluciju o izgradnji nove bolnice u kojoj se od Vlade Republike Srpske traži da se sredstva od 27 miliona maraka, namijenjena za izgradnju zgrade za smještaj predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH preusmjere za izgradnju nove zdravstvene ustanove.

Rezolucija o izgradnji nove bolnice u Istočnom Sarajevu proslijeđena je predsjednici Vlade Republike Srpske, predsjedniku i poslanicima u Narodnoj skupštini, kao i predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo u više navrata pokušao je stupiti u kontakt sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite, s ciljem zakazivanja sastanka o temi izgradnje bolnice, ali je dobijao odgovor da je ministar zauzet.

Vlast u Istočnom Sarajevu poručila je da će, i pored ovakve situacije, uložiti maksimalne napore te da će istrajati u borbi da se dođe do sredstava za novu bolnicu, a za taj projekat dali su rok.

“Imamo rok – kad građani Istočnog Sarajeva i Republike Srpske kazne ove što su danas na vlasti, i gospođu Željku Cvijanović koja se ponaša bahato, kao i ministar Bogdanić koji se ne javlja na telefonski poziv. To trebaju da znaju građani Republike Srpske, jer će tako biti u svim narednim mjestima. Danas je na meti Istočno Sarajevo, sutra će to biti Doboj, pa Banjaluka, onda neki drugi grad”, kaže odbornik SDS-a Nebojša Popić.

Iako na sjednici Skupštine grada nije bila tema usvajanje budžeta za 2016. godinu, odbornici SNSD-a koji su na protekloj sjednici jasno obećali da će Vlada Republike Srpske izgraditi novu bolnicu, predložili su zaključak u kojem se traži da grad u budžetu za narednu godini izdvoji sredstva od dva miliona maraka za izgradnju bolnice. Zaključak nije podržan.

“Pokazala se nespremnost grada da izdvoji bilo kakva sredstva. Prethodnih deset sjednica se spominje izgradnja bolnice, a oni su na tome samo pokušavali da skupe jeftine političke poene”, smatra odbornik SNSD-a Aleksandar Todorović.

Na pitanje zbog čega misli da vlasti u Istočnom Sarajevu nije u interesu da se izgradi nova bolnica, Todorović kaže da ne zna.

Vlast u Istočnom Sarajevu tvrdi da bi izdvajanje dva miliona iz gradskog budžeta oštetila socijalne kategorije i ostale institucije i organizacije koje se finansiraju iz tog budžeta, a da ta dva miliona ni izbliza nisu dovoljna za novu bolnicu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić danas se oglasio i poručio da će naredne sedmice razgovarati o ovoj temi sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva.

“Mi smo predvidjeli da se projektom Koreja 4 gradi nova bolnica u Istočnom Sarajevu. Trenutno radimo rekonstrukciju i izgradnju dijela bolnice. O svemu tome treba razgovarati, vidjeti šta je racionalno i kolike su potrebe”, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić.

Iako ministar tvrdi da će nova bolnica u Istočnom Sarajevu biti izgrađena kreditnim sredstvima programa Koreja, građani Istočnog Sarajeva nisu zaboravili da je novac grčke vlade namijenjen za izgradnju nove bolnice tadašnji premijer Srpske Milorad Dodik preusmijerio za izgradnju sportske dvorane u Aleksandrovcu kod Laktaša.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

advokat

30.04.2015 16:16

Naravno,cim se zavrsi aerodrom u Trebinju !

ODGOVORITE
Name

Tilava

01.05.2015 07:08

Nema šanse, pravac Koševo..!

ODGOVORITE
Name

n.n.

01.05.2015 12:12

Pa kad gradjani I.Sarajeva uglavnom rade u Sarajevu, onda se mogu i lijeciti tamo. Manja bolnica moze zadovoljit potrebe.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

01.05.2015 19:58

BOGDANIĆ JE PREDSJEDNIK LAŽOVA... IMAM DOKAZE

ODGOVORITE