Referendumske (samo)obmane

Bilo je očekivano da će Peti sabor SNSD-a usvojiti deklaraciju o samostalnoj Republici Srpskoj, ali javnosti nije bilo poznato šta će ta deklaracija sadržati, niti šta se pod samostalnošću podrazumijeva.

Republika Srpska 30.04.2015 | 08:22
Referendumske (samo)obmane

Izbjegnut je pojam nezavisnost, koji bi nedvosmisleno izrazio opredjeljenje za otcjepljenje Republike Srpske. Pojam samostalnost može da se upotrebljava u različitim značenjima, a javnost je, prije Sabora, sa sadržajem buduće deklaracije upoznata taman toliko da ne bude jasno da li se pod samostalnošću misli na težnju ka sticanju državne nezavisnosti ili samo na samostalnost unutar Bosne i Hercegovine.

Sada je potpuno jasno da deklaracija o samostalnoj Republici Srpskoj predstavlja skup ideja koje su donekle razrađene, znače novu radikalizaciju unutrašnjih političkih odnosa, predstavljaju odraz korišćenja nacionalizma kao političke tehnike vladanja i izraz su neodgovornosti vladajuće političke elite.

Da je vladajuća stranka barem malo politički i društveno odgovorna, ona bi usvojila deklaraciju o ublažavanju posljedica ekonomsko-socijalne krize, koja pogađa veliku većinu građana Republike Srpske daleko više od pitanja kojima se SNSD bavi u usvojenoj deklaraciji.

Pošto SNSD vlada već cijelu deceniju, a nije uspio riješiti nagomilane ekonomske i socijalne probleme, ostalo mu je samo jedno sredstvo, koje mu je, uostalom, svojevremeno pomoglo da dobije značajan broj glasova. To je nacionalistička homogenizacija oko ideje samostalne (u stvari, nezavisne, samo ta riječ se izbjegava) Republike Srpske.

Čini se da je mnogima postalo jasno da SNSD ne može ponuditi izlaz iz teške društvene krize i da po ko zna koji put pribjegava oprobanom sredstvu – ideji referenduma o nezavisnoj Republici Srpskoj. Drugim riječima, kad narodu ne možeš ponuditi hljeb, ponudi mu nezavisnost. Izgleda, međutim, da ovo sredstvo političke manipulacije ovaj put nije dalo vidljive rezultate.

O ideji SNSD-a uglavnom govore pripadnici političke elite i politički analitičari, dok građani, pa i Republike Srpske, uglavnom ćute. Dva razloga su za to. Prvo, oni ne vjeruju da će SNSD ispuniti svoje obećanje. Kad neko stalno obećava istu stvar, a nikad je ne ispuni, prestane mu se vjerovati. To se desilo SNSD-u: njihova obećanja jednostavno više nisu kredibilna.

Drugo, građani Republike Srpske su suviše zabrinuti za svoju egzistenciju da bi se bavili apstraktnim pričama o otcjepljenju, pogotovo što ni SNSD ne tvrdi da bi otcjepljenje dovelo do bilo kakvih promjena u ekonomsko-socijalnoj sferi (njih to, uostalom, i ne interesuje).

Uslovi pod kojima bi referendum trebalo da bude raspisan prilično su „neuhvatljivi“. U Deklaraciji se spominju protivpravne radnje visokog predstavnika i instrumentalizovanog pravosuđa. Kako znamo, visoki predstavnik više ne preduzima radnje koje bi se mogle odrediti kao pravne ili protivpravne, pošto se ne miješa „operativno“ u upravljanje državom. Nije jasno otkud odjednom SNSD-u ideja da bi visoki predstavnik preduzimao protivpravne aktivnosti.

Istina je da su neki bivši visoki predstavnici vrlo aktivno učestvovali u preuređenju Bosne i Hercegovine, donoseći ponekad odluke koje su bile protivpravne i značile kršenje ljudskih prava. Međutim, to više nije praksa i nema vidljivih nagovještaja da bi se mogla ponoviti.Isto važi za problem prenosa nadležnosti sa entiteta na državu. Nije izvjesno da će se taj prenos ponavljati u narednom periodu.

To sigurno neće biti korišćenjem ustavnih mehanizama, a nije ni realno očekivati da o tome odlučuje visoki predstavnik. Prema tome, otkud sad odjednom bojazan od neustavnog prenosa nadležnosti?Još problematičnije je osporavanje djelovanja „instrumentalizovanog pravosuđa“.

Misli se na pravosudne institucije Bosne i Hercegovine. One su dio ustavnog sistema Bosne i Hercegovine. One donose odluke (u slučaju Suda – presude) koje se izvršavaju. Karakterisanje ovih institucija kao instrumentalizovanih znači narušavanje ustavnog sistema Bosne i Hercegovine, što bi moglo voditi ka dva ishoda: sankcionisanju takvog ponašanja vođstva Republike Srpske ili raspadu državnih institucija.

Usvajanje pomenute deklaracije dokaz je ne samo svijesti SNSD-a da njegov legitimitet slabi, već i političke neodgovornosti. Deklaracijom se izaziva politička kriza i usložnjavaju međunacionalni odnosi, pri čemu od toga koristi ima isključivo SNSD. Realno je očekivati da će ova deklaracija izazvati lavinu osuda i negativnih reakcija u Federaciji.

Čak i kad te reakcije ne bi bile brojne i oštre, bio bi stvoren osjećaj ugroženosti kod građana u Federaciji. I zaista, zar nije normalno da se građani plaše za sudbinu svoje zemlje? I, zar nije normalno da se plaše zbog zaoštravanja političke krize? Mnogi su preživjeli 1992. godinu i nije ih lako ubijediti da se ona ne može ponoviti.

SNSD je dosada govorio da je uzrok rata to što je odluka o državnom osamostaljenju Bosne i Hercegovine donesena preglasavanjem. Sada, SNSD predlaže raspisivanje referenduma o otcjepljenju Republike Srpske iako zna da se s tim neće složiti druga dva naroda (ili barem jedan – bošnjački).

Drugim riječima, predlaže isto ono protiv čega je dosad glasno govorio. Kako to oni zamišljaju?Dosad je u nekoliko navrata spominjan referendum o otcjepljenju Republike Srpske, ali ta ideja nikad nije bila razrađena. Ona nije razrađena ni novom deklaracijom SNSD-a, ali je ipak dobila nove obrise. Ovaj put, ideja referenduma povezana je sa vraćanjem nadležnosti koje su dosad prenesene sa entiteta na državu.

Pravo na samoopredjeljenje se povezuje sa istrajavanjem drugih na nepoštovanju Dejtonskog sporazuma. Dakle, referendum se predstavlja kao sredstvo koje treba da dovede do cilja pod određenim uslovima. Međutim, ko treba da odredi da li su ti uslovi ispunjeni?

Prema SNSD-u, to ne može biti niko drugi do vladajuća većina u Narodnoj skupštini, jer samo ona može donijeti odluku o raspisivanju referenduma. Drugim riječima, SNSD određuje uslove i procjenjuje da li su oni ispunjeni da bi referendum bio raspisan. Na prvi pogled, izgleda da SNSD drži i nož i pogaču.

To, međutim, ni izbliza nije tako. Prvo, skupštinska većina na koju se SNSD oslanja znatno se istopila nakon oktobarskih izbora. Druge stranke vladajuće koalicije nisu, barem prema javno iznesenim stavovima, tako oduševljene idejom o referendumu i vrlo je neizvjesno da li bi one podržale raspisivanje referenduma.

Ova neizvjesnost je veća ukoliko se zna da bi donošenje takve odluke značilo sukob sa tzv. međunarodnom zajednicom, a nije izvjesno da bi Pavić i Đokić rizikovali takvo što Dodiku za ljubav. Drugo, opozicija se već negativno izjasnila o ideji referenduma, što znači da nema toliko hvaljenog i željenog srpskog jedinstva o ideji referenduma. Odluku o raspisivanju referenduma donijela bi tijesna skupštinska većina.

Treće, referendum bi odmah bio proglašen neustavnim (jer bi on to i bio), a njegove rezultate (a vjerovatno i održavanje) ne bi podržala tzv. međunarodna zajednica. Narodna skupština Republike Srpske može raspisati referendum o pitanjima iz svoje nadležnosti. Otcjepljenje Republike Srpske nije u njenoj nadležnosti, tako da bi referendum već i iz tog razloga bio neustavan.

Ovakav referendum, čak i kad bi bio održan, ne bi imao pravno dejstvo, niti bi se odluka na njemu donesena mogla izvršiti.Sadržaj Deklaracije podsjeća na slične akte koje su pojedine jugoslovenske republike donosile u završnoj fazi jugoslovenske krize. Spominju se mirno razdruživanje, obostrano priznanje i unija država. Dakle, SNSD predlaže da se uradi sve ono zbog čega je optuživao bivša vođstva jugoslovenskih republika.

Jedino se ne daje odgovor na suštinsko pitanje: kako sve to postići? Kako privoljeti Federaciju na pregovore o mirnom razdruživanju? Unaprijed znamo da to neće biti moguće, jer Federacija nema namjeru da se mirno razdružuje. Čak i kad bi bilo moguće, bilo bi neustavno. Republika Srpska i Federacija nisu dvije članice jedne ugovorne zajednice, pa da mogu pregovarati o razdruživanju.

One su federalne jedinice u sastavu federalne države Bosne i Hercegovine. Nemaju suverenost i ne mogu odlučivati ni jednostrano ni sporazumno o istupanju iz Bosne i Hercegovine. U Ustavu Bosne i Hercegovine piše da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta. Otcjepljenje jednog od njih značilo bi da država kakvu poznajemo prestaje da postoji. Ono bi bilo moguće samo ako bi ga Ustav izričito dopuštao.

Pogotovo nije moguće da se dogodi u situaciji kad Ustav izričito propisuje koji su sastavni dijelovi države. Osim toga, „mirno razdruživanje“ bi otvorilo niz drugih pitanja, o kojima SNSD ne brine. Prvo, šta bi bilo sa Brčko distriktom? To pitanje je u ovom kontekstu nerješivo, a za Republiku Srpsku je važno zbog očuvanja neprekinutosti njene teritorije. Drugo, kakva bi bila sudbina Federacije? Da li bi i Hrvati željeli da se otcijepe?

Ova pitanja nisu važna samo za Bosnu i Hercegovinu nego i ze region, pa zbog toga ne mogu biti rješavana izolovano. Nema nikakvih izgleda da bi tzv. međunarodna zajednica dopustila komplikovanje odnosa u regionu, pogotovo ne do 2018. godine. Naročito nije jasno šta su „vidljivi procesi i mjerljivi rezultati“ uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Vođstvo SNSD-a želi da Republici Srpskoj budu vraćene nadležnosti, ali ne spominje na koji način, niti da li bi bilo zadovoljno polovičnim rezultatima (da li bi oni bili vidljivi?). Tako, sve ostaje u sferi nagađanja. Izgleda da to i odgovara SNSD-u, jer u svakom trenutku mogu reći da su postignuti „mjerljivi rezultati“ ili da su u toku „vidljivi procesi“, pa nema razloga da se raspisuje referendum.

Izvor: buka

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

ЖИКА Ж

30.04.2015 06:32

ДЕКЛАРАЦИЈА САДРЖИ:ВРАЋАЊЕ НА ПОСАО СВИХ НЕЗАПОСЛЕНИХ, ПЛАТА НЕ МАЊА ОД 800 КМ, ПЕНЗИЈЕ РЕДОВНЕ И НЕ ИСПОД 400 КМ, У ШКОЛАМА УЧИТИ СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСАТИ ЋИРИЛИЦОМ А ЛАТИНИЦУ НАУЧИТИ, ВРАТИТИ СВЕ ПОКРАДЕНО НА СВОЈЕ МЈЕСТО, ИТД ..........!

ODGOVORITE
Name

Podržavam

01.05.2015 07:38

U pravu si! Kad bi se ukinule tolike besmislene institucije na BH nivou, sve to što si napisao bilo bi tako i još bolje! Čestitam, prvi si koji je shvatio suštinu deklaracije i njen značaj za ekonomiju!

Name

Maxo

30.04.2015 06:42

Kad se nema rjesenje za korupciju,kriminal,ogromnu nazaposlenost i nepotizam vlast SNSD vadi opasnu kartu i plasi narod parolom Samostalnosti, koja i kad bi se desila pod idealnim mogucnostima,narod bi zivio isto ako ne i gore nego sada,vlast bi bila jos okrutnija. Primjer posebno Kosova,gdje se narod zabavio razmisljanjem kako da napusti siromastvo i dodje do Evrope za boljim zivitom.Nemamo srece sa politicarima a sami nemamo snage za promjene.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

30.04.2015 06:44

Nije ispravno reći da vladajuća kasta nepismenjaka i hoštaplera nije uspjela riještiti nagomilane probleme. Oni su i stvorili sve te probleme. Malo je reći i da su se neodgovorno ponašali. Oni su svoj projekat i ušli s namjerom da sve opljačkaju. I to su i odradili. A članovi sekte ih podržavaju iz sopstvenog interesa, glasajući za njih na izborima. Veliki dio stanovnika ove vukohebine se pravi kao da ih se to sve uopšte ne tiče. Jedan manji broj ljudi koji vidi šta se dešava i kud sve ovo vodi, ne može uraditi skoro ništa. Nema kritične mase koja može pokrenuti promjene.

ODGOVORITE
Name

jagodica bobica

30.04.2015 08:31

Oces li ti divljak malo poceti napadati svoje Bosnjake,a ostavi se nas.

Name

Re-Zika

30.04.2015 06:50

Po tvom komentaru znači vratiti ovu bijedu od građana nekih 200 godina unazad.Dosta je više te šuplje i podmetacke politike od dragog nam vođe. Vrijeme je odavno bilo da se ovaj narod povede u bolji i normalni život sa normalnim ljudima.Veliki Baja nas je doveo do zida, jer gore nam biti ne može.

ODGOVORITE
Name

Mostar

30.04.2015 06:53

šuplja priča za malu djecu

ODGOVORITE
Name

Василије

30.04.2015 06:55

Декларација-замазивање очију глупом народу.Дај ми посла и нормалну плату,запосли сву омладину,а не само секташку,гласаћу .

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

30.04.2015 07:04

Dodik je nakon fijaska u prvom mandatu shvatio da je budalama potrebno nuditi što veću šarenu lažu da bi se ostalo na vlasti. Dugogodišnje ostajanje na vlasti omogućava pljačku i bogaćenje. Ovaj naopako nasadjeni, neobrazovani i neprosvijećeni narod, ne interesuju realni problemi i njihovo rješavanje nego kojekakve iluzije. Velika većina ovog naroda je vrlo slična Dodiku samo nisu u poziciji da se ponašaju potpuno isto.

ODGOVORITE
Name

mg re zika z

30.04.2015 07:07

Hajde molim te objasni sta si ovo napisao

ODGOVORITE
Name

ПЕТАР

30.04.2015 07:34

ПОЛАКО ПРЕУЗИМАШ УЛОГУ "чувеног аналитичара" ВАСКОВИЋА, САМО БИ СЕ ИЗВОР ТРЕБАО НАЗВАТИ Б Р У К А!!!

ODGOVORITE
Name

iskren

30.04.2015 07:42

To je uigrani tim koji obmanjuje narod svim prevarantskim lažima, kamo sreće da nas nakon toliko godina ostave i razvuku u bježaniju.

ODGOVORITE
Name

marko

30.04.2015 08:37

Bice referendum,kad I ja odvojim svoju nahiju od ovih zlotvora,znaci nikad!!!

ODGOVORITE
Name

Saša D.

30.04.2015 08:39

Tragedija ovog naroda je što je svoju sudbinu prepustila ovim neznalicama.

ODGOVORITE
Name

007

30.04.2015 08:46

Zašto partije ili stranke iz Srpske nemaju jedinstven stav ni po jednom pitanju? Zašto političari od Mihaljice do Dodika ne sednu za sto?Vreme neumitno prolazi.

ODGOVORITE
Name

Mito

30.04.2015 09:09

Narod je većinom za nezavisnost Republike Srpske i čeka referendum kao ozebao sunce.I svoj glas dace onom ko mu to obeca bio to Dodik,SDS ili Seseljevi radikali Dodik kaq mudar politicar je shvatio sta narod zeli i pjeva pjesmu koja narodu godi usima.Sam je rekao jednom prilikom da kad prica o ekonomiji narod zijeva i svi ga blijedo gledaju ali kad kaze zivjela nezavisna Srpska cijla sala padne u trans od odusevljenja

ODGOVORITE
Name

aco

30.04.2015 09:59

Narodu treba posla,a ne magle.

Name

Plate

30.04.2015 09:19

I eto , zašto ovi primaju plate. Prazne i davno ofucane priče pričaju i narod bacaju u još veću bijedu.

ODGOVORITE
Name

Izmišljator

30.04.2015 09:44

Ja bih još dodao,ako dozvolite,ova deklaracija će znatno umanjiti priliv stranih investicija u RS pa i u cijelu BiH,što znači da snsd svima zagorčava život.

ODGOVORITE
Name

Prdonje

30.04.2015 09:45

ove bi trebalo rastjerati i još po guz... pucaknuti.

ODGOVORITE
Name

Dragiša Čović

30.04.2015 10:15

Kad treba ljudima da se skrenu misli sa tekućih problema, Dodik izbaci priču o nezavisnosti Republike Srpske. A što struja poskupljuje, što narod gladuje, to nije previše bitno za Dodika i vladajuću elitu. Oni sve jesu, samo elita nisu.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

30.04.2015 10:50

Svi koji zive u Republici Srpskoj a ne zele njenu samostalnost mogu se preseliti u federaciju, sramota kada citam komentare. to su Srbi profiteri i nista drugo

ODGOVORITE
Name

sa

30.04.2015 12:45

To je isto kao sto bih ja tebi rekao da ako ti se ne svidja idi u Srbiju.dodjemo na isto

Name

Za bijeljina

30.04.2015 11:00

Neće moći bez još jednog rata. Pa vidi onda šta ćeš dobiti.Čime ćeš sad svoju silu sprovoditi.. Ništa nije kao prije( znaš li ti tu pjesmu )?

ODGOVORITE
Name

neđo

30.04.2015 12:17

Ma koja crna nezavisna Republika Srpska. Kome više treba Republika Srpska, ovakva jadna.Narod je gladan, bez posla bez budućnosti šta znači umrijeti u najvećoj bijedi a imati kao neku nezavisnu republiku. Ma ja kao neki tzv Srbin sve bih dao da mogu da napustim ove prostore zauvijek a tu nezavisnu republiku poklanjam Dodiku i onima sličnim njemu.Naravno to je samo prazna priča da bi se dobili još jedni izbori. E moj jadni narode.

ODGOVORITE
Name

re nedjo

30.04.2015 16:35

Gladnih ima svugdje u svijetu i uvijek ce ih biti. To ne znaci da treba odustati od nezavisne Republike Srpske!!! Da si Srbin znao bih o cemu pricam. Kakva god bila i kako je ti nazivao, Republika Srpska je moja Otadzbina.

ODGOVORITE
Name

za jagodicu bobocu

30.04.2015 23:15

A oces li ti divljak malo opismeniti,pa napisati nesto civilizovano.

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

01.05.2015 07:05

S obzirom da nigde nisam čuo niti pročitao šta o Deklaraciji SNSD misle gospoda Vučić i Nikolić, to može, a ne mora da znač da njih dvojica prećutno podržavaju Dodikove najave o referendumu i samostalnosti Srpske.Nije isključeno da su ga baš njih dvojica na takvo nešto i nagovorili iako znaju da je to, bar u bliskoj budućnosti neizvodivo.

ODGOVORITE
Name

mika

01.05.2015 16:30

trla baba lan da joj prode dan.

ODGOVORITE
Name

borac pravi

01.05.2015 18:36

DODIK-KOSARAC,.KLOSARAC,ZELJKA I NJIHOVA KLIKA SU NAS VODILI 92-i opet ce-SAMO ZA NJIMA BRACO,SRAM NAS BILOOOOOOOO

ODGOVORITE
Name

Penolog

02.05.2015 06:33

Prvi saff podsjeća na optuženičku klupu. Višak je onaj drečavi neugledni dekor iza njih, a nedostaju lisičine i bukagije.

ODGOVORITE