Sindikat distrikta traži redovne plate

Sindikata distrikta Brčko traži od Vlade distrikta da obezbijedi redovnost plata i doprinosa za sve radnike, a posebno uplate doprinosa za penziono-invalidsko osiguranje.

Bosna i Hercegovina 29.04.2015 | 20:54
Sindikat distrikta traži redovne plate

Među zahtjevima koje je danas predsjednik Predsjedništva Sindikata distrikta Ramo Mujanović tokom prijema povodom 1. maja uručio gradonačelniku Brčkog Anti Domiću od Vlade se traži i da se angažuje na donošenju novog zakona o platama u distriktu, te da učini sve potrebne radnje da sa socijalnim partnerima potpiše opšti kolektivni ugovor.

Sindikat od Vlade distrikta zahtijeva da obezbijedi da se primjenjuju zakoni iz radno-pravne oblasti, da omogući i radnicima u privredi i u tercijarnom sektoru da praznuju 1. maj, da provede reformu javne uprave i da se izvršnoj vlasti pridoda novo odjeljenje – za rad, zapošljavanje i boračko-invalidsku zaštitu.

Primivši zahtjeve u pisanoj formi, gradonačelnik Anto Domić rekao je da neki od njih mogu biti ispunjeni prilično brzo, dok se o drugima mora razgovarati i tražiti kompromisno riješenje.

"Jedan od onih na kojima će se kroz reorganizaciju administracije odmah djelovati jeste formiranje segmenta koji će se baviti pitanjima iz domena rada i radnih odnosa", istakao je Domić.

Povodom predstojećeg Međunarodnog praznika rada - 1. maja, rukovodstvo Sindikata distrikta Brčko priredilo je danas prijem za predstavnike lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, Udruženja poslodavaca i za svoje aktiviste.

Sa današnjeg skupa upućena je prvomajska čestitka Sindikata distrikta svim njegovim članovima i radnicima,kao i ostalim sugrađanima koji su, kako je istakao sekretar i manadžer brčanskog Sindikata Ilija Kalajadžić, bili ili će biti radnici, kao i svima koji se raduju ovom prazniku.

Komentari / 0

Ostavite komentar