Samsung potisnuo Apple sa trona

Samsung electronics je u prvom kvartalu ove godine ponovo postao najveći svetski proizvođač smartfona potisnuvši sa trona Apple, prema rezultatima istraživanja koje je danas objavila konsultantska kuća Strategy Analitics.

Informacione tehnologije 29.04.2015 | 11:19
Samsung potisnuo Apple sa trona

užnokorejska firma je isporučila 83,2 miliona smartfona u svetu, što je tržišni udeo od 24 odsto.

To je, ipak, manje od udela koji Samsung imao u prva tri meseca 2014. godine od 31 odsto, ali dovoljno da istisne s prvog mesta Apple, čiji je deo tržišnog kolača u posmatranom kvartalu tekuće godine iznosio 18 odsto, prenosi Rojters.

"Samsung se i dalje suočava s izazovima u Aziji i drugim mestima, ali se njegov celokupan rezultat dovoljno stabilizovao da potisne Apple i zauzme mesto najvećeg svetskog prodavca smartfona", naveo je u saopštenju Nil Moston, izvršni direktor kuće Strategy Analitics.

Treće mesto na listi najvećih svetskih proizvođača pametnih telefona i dalje drži kineska kompanija Lenovo, koja je prošle godine od kompanije Google kupila Motorolu i koja je u prvom kvartalu ove godine isporučila 18,8 miliona smartfona. To je manje od prošlogodišnjih 19,7 miliona jedinica, pa je udeo Lenova na svetskom tržištu pao sa 6,9 na 5,4 odsto.

Sa tržišnim učešćem od pet odsto sledi kineski telekomunikacioni gigant Huawei, koji je u proteklom kvartalu prodao 17,3 miliona pametnih telefona. Lani je udeo te privatne kompanije iznosio 4,7 odsto.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar