Nesvakidašanji slučaj prevare za penziju

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske otkrio je nesvakidašnji pokušaj prevare u kojem su tri korisnika invalidske penzije priložila gotovo identičnu medicinsku dokumentaciju sa Klinike za neuropsihijatrijske bolesti iz okruženja.

Republika Srpska 27.04.2015 | 16:15
Nesvakidašanji slučaj prevare za penziju

U fazi vještačenja medicinske dokumentacije iz 1994/95/96. godine posumnjalo se u njenu ispravnost, jer su vrlo detaljni i opširni nalazi Klinike bili identični za dva lica i vrlo slični kod trećeg lica.

Iz Fonda navode da je faksimil ljekara u sve tri otpusne liste bio isti, ali sa uočljivo različitim svojeručnim potpisom.

Provjerom na Klinici je utvrđeno da su brojevi i istorija bolesti na otpusnim listama lažni, a ispostavilo se da dva lica nikada nisu liječena u toj zdravstvenoj ustanovi, dok je za treće lice sa prebivalištem u Beogradu, a ne u Srpskoj, navedeno da je liječeno u Klinici 1988. godine, ali ne 1995. godine kako piše u njegovoj lažnoj otpusnoj listi.

U odgovoru iz Klinike je rečeno da ovi pacijenti ne postoje pod navedenim istorijama bolesti, niti su u navedenim vremenskim periodima bili pacijenti Klinike, čime se negira autentičnost otpusnih listi koje su predate sa memorandumom Klinike i faksimilom ljekara.

Sva tri zahtjeva podnesena su za ponovno određivanje invalidske penzije, u smislu utvrđivanja uzročno-posljedične veze nastanka invalidnosti sa učešćem u Vojsci Republike Srpske, u pokušaju ponovnog određivanja penzije koja je u pravilu veća od prethodno određene.

Iz Fonda navode da je riječ o relativno mlađim korisnicima koji su ostvarili pravo na invalidsku penziju 2005, 2006. i 2009. godine, a njihov identitet se ne navodi zbog podnesenih krivičnih prijava i istrage koju provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

"U sva tri navedena slučaja direktor Fonda je dao nalog za vanrednu reviziju, jer se otvoreno sumnja da je lažna i medicinska dokumentacija na osnovu koje su ostvarili pravo na penziju još prije osam do 10 godina", saopšteno je iz Fonda.

U saopštenju se dodaje da se vrlo lako može desiti da korisnici u potpunosti izgube pravo na penziju, a da sredstva koja su primali u prethodnih desetak godina moraju vratiti Fondu, te krivično odgovarati pred organima pravosuđa Republike Srpske za falsifikovanje dokumentacije i ostvarivanje protivpravne imovinske koristi.

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

koliko hoces

27.04.2015 14:22

Takvih invalida ima po Banjaluci koliko god hocete,a toliko su invalidi da sve j..se i samo kruze gdje ce sta naletjeti.

ODGOVORITE
Name

Jasta

27.04.2015 14:48

Cesljaj dalje naci ces svasta.

ODGOVORITE
Name

007

27.04.2015 15:36

Lažnih invalidskih penzija i lažnih boraca I kategorije ima i previše.Najviše ih je u periodu do 2000 god,PROVERITE.

ODGOVORITE
Name

popaj

27.04.2015 16:25

gospodo takvih tz doktorskih penzija ima sigurno 15.000

ODGOVORITE
Name

ljudi moji

27.04.2015 16:46

Sa 40 god u penziju dana radnog staza nije vidio rata...takvih je 50 posto ..Inspekcije i krivicno djelo!!!Onda bi min penzija bila 600km i rijesili sve sa tim!!!

ODGOVORITE