Gasprom potpisao, Zvezdi lova i Evropa!

U trenutku kada u Zvezdi žale zbog rezultatskog neuspeha u derbiju, stigle su dobre vesti iz Sankt Petersbuga i potvrda da će akutelni šampion Srbije sledeće sezone moći da nastupa u evropskim takmičenjima.

Fudbal 27.04.2015 | 08:20
Gasprom potpisao, Zvezdi lova i Evropa!

Predstavnici najaveće svetske kompanije, Gasprom, su potpisali predugovor po kome se obavezuju da će do 30. aprila ozvaničiti produžetak ugovora o sponzorstvu na tri godine po kome će Zvezda prihodovati 4,5 miliona evra godišnje.

Iako se prvobitno pominjao petogodišnji ugovor došlo je do promena, a razlog je pre svega Zvezdina borba za evropsku licencu. Klub sa stadiona “Rajko Mitić” je planirao da na osnovu petogodišnjeg ugovora podigne kredit od bar 10 miliona evra kako bi namirio prispele obaveze i došao do “obrtnog kapitala”.

Pokrenuti su razgovori sa nekoliko domaćih banaka međutim zbog rizičnog ulaganja i obaveze banaka da pun iznos kredita deponuju ni jedna nije bila spremna da ponudi više od 2,5 miliona. To je praktično značilo da je trebalo da se pravi konzorcijum za šta nije bilo vremena, a još nepovoljnija je bila činjenica da je minimalna kamata bila 12 odsto što znači da bi Zvezda na podignutih 10 miliona evra morala da vrati još milion i dvesta hiljada pride što je za klub u ovakvoj situaciji ogromno opterećenje.

Tada je Gasprom još jednom pokazao dobru volju i pokušao da pomogne Zvezdi, međutim nije bilo načina da se kamata smanji i na osnovu molbi velikog komintenta poput Gasproma. U međuvremenu klub je novim dogovorima o odlaganju dug koji ovog maja mora da plati za evropsku licencu smanjio sa 6,6 miliona evra na 5,2 (oko 3,9 za bivše igrače trenere i radnu zajednicu i 1,3 miliona za deblokadu računa) i došlo se do solomonskog rešenja.

Gasprom je odlučio da ugovor potpiše na tri godine uz kaluzu da cela prva godina bude isplaćena avansno već sledeće nedelje. Tim je Zvezda došla u situaciju da za evropsku licencu treba da obezbedi svega milion evra na osnovu kredita za šta će imati dovoljno vremena i kamata će svakako biti manja. Na taj način će biti rešen veliki problem i obezbeđena garancija da će Zvezdina publika naredne sezone svoj klub moći da gleda u evropskim takmičenjima.

Komentari / 0

Ostavite komentar