Borci traže borački dodatak za sve

Opštinska boračka organizacija /OBO/ Modriča zatražiće od nadležnih organa Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ i vlasti Republike Srpske iniciranje izmjene zakona kojim bi se obezbijedila veća prava demobilisanim borcima, zaključak je sa sjednice Skupštine ove organizacije u Modriči.

Republika Srpska 25.04.2015 | 21:45
Borci traže borački dodatak za sve

Članovi Skupštine su sinoć istakli da su demobilisani borci socijalno najugroženija kategorija boračke populacije Republike Srpske, zbog čega je zatražena mjesečna isplata boračkog dodatka borcima prve i druge kategorije.

Predsjednik ove organizacije Milutin Vračević rekao je da modrički borci traže da svi učesnici odbrambeno-otadžbinskog rata dobiju pravo na borački dodatak koji bi bio srazmjeran vremenu provedenom u jedinici.

Zahtjev Skupštine je da se demobilisanim borcima prve kategorije omogući banjsko liječenje, zdravstvena zaštita kojom su obuhvaćeni članovi porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

"Na prostoru Modriče kategorisano je oko 5.000 boraca, od kojih je 2.500 učlanjeno u opštinsku Boračku organizaciju", rekao je Vračević i istakao da članarinu plaća samo 250 članova.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

cuvar casti

25.04.2015 09:54

Do 15 maja bit ce dostavljena dokumentacija u vezi nove kategorizacije,tako da oni koji su bili 4 godine u kasarnama ili pozadinskim jedinicama nece moci biti borci prve i druge kategorije. Tako ce i mladi borci klase 1993/1994 koji su sada borci 4,5,6 kategorije da budu borci prve ili druge kategorije,posebna paznja ce se sprovesti na borcima koji su bili u izvidjacko-diverzantskim jedinicama. Sto se tice dodatka na mjesecnom nivou,svaki borac treba da dobije boracki dodatak a ne samo borci prve i druge kategorije. Da ponovimo,ne moze borac koji je 4 godine bio u interdansko pozadinskim jedinicama da bude borac prve i druge kategorije,tako isto onaj koji je bio sponzor ili dezerter ne moze isto da bude borac prve ili druge kategorije. Pozdrav svim borcima VRS!!!

ODGOVORITE
Name

posavac

25.04.2015 10:20

Prijedlog je realan ali po sadasnjim mjerilima vrijednosti neostvariv.Sada daleko veca prava imaju sverceri i dezerteri i clanovi njihovih porodica.

ODGOVORITE
Name

marko

25.04.2015 10:33

Uraditi hitno reviziju boraca prve kategorije I eto I za nas mjesecno boracki!!!

ODGOVORITE
Name

Milojko

25.04.2015 10:38

Pazite se da vam i ta prava ne uskrate. Zato vam bolje ne čačkati mečku.

ODGOVORITE
Name

Требиње

25.04.2015 11:06

Браво треба само истрајати и жестоко се борити за права бораца. Доста је више дезертера и шверцера који су се после и за вријеме рата обогатили па сада заузели руководне функције у јавним предузећима. Значи опет се богате, те купили дипломе, а кроје капу борцима који немају за хљеба.Те уштве под хитно избацити са добро плаћених радних мјеста а запослити борце. А за борачки додатак треба уцијенити власт, понављам уцијенити јер та булумента властодржаца једино тај језик разумије.

ODGOVORITE
Name

borac

25.04.2015 15:04

Konacno i treba da se uradi nova kategorizacija. U ratu sam bio u Sarajevu na prvoj ratnoj liniji i porodica mi je zivjela, samo su nas dijelile dvije zgrade.

ODGOVORITE
Name

Borac 7.kategorije

25.04.2015 15:26

Tako i treba, pa makar me opet izostavili. PS: Ovo 7.kat. je zato što je neki pametnjaković spalio evidencije.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

25.04.2015 17:15

Dok je ova mafija na vlasti nema ništa od kategorizacije. Vidite da ubijaju u pojam prave borce i invalide tako što nam oduzimaju prava da se nebi više niko žalio. Ja sam lično ne krijući se na prošloj reviziji kada su se papiri sa prijavama stavljali u kutiju da budu anonimni javno rekao šta sam znao sa sigurnošću. Zamislite jedan krim inspektor puca sam sebi u nogu na početku rata da nebi išao nikuda sada je borac I kategorije. Zamislite mladić bio 2 mjeseca u ratu, pobjegne u Srbiju. Tamo dobije dobre batine sa teškim tjelesnim povredama i vrati se ovamo. Priznaju mu r.v. invalidnost 80%, dobije penziju i status borca I kategorije?! Najlicemjerniji slučaj je da čovjek koji je u godinama i za kojeg nema tačne evidencije da li je bio ili nijena punktu 15 dana "ujeo" miš i da je dobio mišiju groznicu. Zahvaljući kćerki koja radi na VMA dobija nalaz i postaje RVI I kategorije sa kućnom njegom. Dali su plac za izgradnju kuće koji je prodao!!!!!!!!! Čak ga je prijavio sestrić koji je pun gelera borac I kategorije i RVI 30%. Dogodilo se jedino da je on prijavio sestrića !!!!!!!!!!!! Zaključak: sva trojica su ostala gdje su bila (cjeli grad zna za njih) i pojeo vuk magarca. Tako je lijepo pričao onaj lažov sa naočarama da objasni kako će revizija teći...

ODGOVORITE
Name

snouden

25.04.2015 19:57

Sramota je da borci Koji Su imali 19 godina I bili Su u VRS NE pozadinci znaju se ves I vojna posts nemaju nikakva prava Kao bili dve godine a neki likovi bili Kuv Ari itedanti,pozadinci ili nisu ni bili imaju status borca prve kategorije sramota I bruka svi Su nosili pusku I bili u istom stepenu opasnosti I riziku.Svi trebaju da imaju naknadu pa neka je I kutija cigareta al neka je.

ODGOVORITE
Name

mirko

25.04.2015 20:24

u kaalinoviku kepec tarzo glavni borac.

ODGOVORITE
Name

Borac

27.04.2015 05:45

Ne vidim nesto na ovom portalu da se borci Doboja nesto bune, hoce li biti ista od tog pisanja.

ODGOVORITE