Sad se lomi prvenstvo u PL BiH!

Predstojeće 24. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine moglo bi da bude "ključno" kad je u pitanju borba za titulu šampiona. Derbi se igra na "Koševu", gdje Sarajevo dočekuje Široki Brijeg. Nova bitka za Mostar i čast.

Fudbal 25.04.2015 | 11:00
Sad se lomi prvenstvo u PL BiH!

Bordo klub je izazvao pozitivan šok smjenom Mehe Kodre i imenovanjem novog-starog trenera Dženana Uščuplića, koji je debitovao pobjedom na "Otoci" protiv Olimpika (0:1).

U nedjelju, njegove izabranike na "Koševu" očekuje mnogo krupniji zalogaj - Široki Brijeg, koji je zajedno sa Zrinjskim, lider šampionata BiH.

"Zadovoljan sam zalaganjem i pristupom igrača u meču sa Olimpikom. Nisam zadovoljan pojedinim segmentima igre u prvom poluvremenu od 15. minuta do kraja prvog dijela. U nastavku smo stvorili nekoliko dobrih prilika, ali imali smo problema sa realizacijom. Iste teškoće ima i Široki Brijeg, što može olakšati posao. Drago mi je što igramo protiv lidera na tabeli kako bismo vidjeli kolike su naše mogućnosti poslije svih dešavanja. Mislim da imamo snage odigrati sve naredne utakmice u visokom ritmu, a da li ćemo pobijediti ili izgubiti, relativna je stvar. Pozivam vjerne navijače da podrže igrače koji su to zaslužili", izjavio je Uščuplić na konferenciji za štampu, a prenijelo "Oslobođenje".

Šef struke Sarajeva smatra da su šanse u dvoboju sa hercegovačkim klubom podjednake, dok je reprezentativac BiH Gojko Cimirot prednost dao izabranicima Blaža Sliškovića.

"Široki Brijeg je ispred nas i dajem mu ulogu favorita. Bez obzira na to, pružićemo maksimum kako bismo pobijedili. Imamo odličnu ekipu i nastojaćemo svima pokazati kvalitet do kraja sezone. Što se tiče moje forme, nije lako uvijek igrati na visokom nivou, ali polako se vraćam. Pobjeda protiv Olimpika je došla u pravo vrijeme jer nas je ostavila u borbi za vrh. Mislim da će nam dati podsticaj pred važan meč sa Širokim Brijegom", izjavio je Cimirot.

Fudbaler Širokobriježana Boris Pandža istakao je hercegovačkim medijima da će sigurno biti zanimljivo na "Koševu".

"Sarajevo kao ni mi nema konstantu. Sigurno su jedna od najboljih ekipa prvenstva, ali imaju svoje probleme. Vjerujem da će to biti zanimljiva utakmica, tvrda, s dozom opreza s obje strane, s tim da će oni sigurno napasti. Ništa, spremni smo. Jako nam je važna i revanš utakmica polufinala Kupa BiH s Borcem koja čeka sljedeće srijede, ali najprije idemo odigrati protiv bordo tima", rekao je Pandža.

Ništa manje interesantno biće i u mostarskom derbiju u nedjelju, zaključak je zajedničke konferencije za novinare Veleža i Zrinjskog u Sportskom savezu Mostara.
Adnana Dizdarevića, člana stručnog štaba "rođenih" posebno raduje što su svi fudbaleri Veleža na raspolaganju pred gradski derbi.

"Svi igrači su zdravi i spremni, nema kažnjenih, niti suspendovanih. Idemo na pobjedu, ne obaziremo se ni na kakve priče i ne igramo ni za koga drugog. Na Zrinjskom je veliki psihološki pritisak, što ćemo mi pokušati iskoristiti. Igramo na našem stadionu, pred našim vjernim navijačima, uz čiju ćemo se pomoć, u to sam uvjeren, na kraju radovati", rekao je Dizdarević.

Optimista je i doskorašnji trener banjalučkog Borca Vinko Marinović, koji će poslije trijumfa nad bivšim timom (2:0) po prvi put voditi "plemiće" u bici za Mostar.

"Nama je svaka utakmica koja slijedi teška, pa tako i ova nedjeljna. Naravno, derbi je poseban osjećaj, ali pritisak je nešto sa čime se morate naučiti nositi", istakao je Marinović.

Četvrtoplasirani Željezničar, koji za vodećim hercegovačkim dvojcem zaostaje tri boda već u subotu igra svoj meč i to na veoma teškom gostovanju u Gradačcu protiv Zvijezde, koja se grčevito bori za opstanak.

Opstanak je u mislima i fudbalerima Slobode, koji su na "Tušnju" domaćini "davljeniku" Vitezu. Gostujućem timu gori pod nogama, ali to nikako ne zanima šefa struke ekipe iz Tuzle Husrefa Musemića, koji je izjavio da njegov tim želi pobjedu.
"Nemamo pravo na kiks jer ovo je za nas važna utakmica. Sa pobjedom bismo mirnije dočekali naredni susret gdje ponovo igramo pred domaćom publikom. Nakon tih mečeva mogli bismo dočekati završetak sezone bez pritiska", izjavio je Musemić, a prenio klupski sajt.

Subotnji protivnik Slobode je dobro prostudiran, a Musemić je naglasio da se u igri njegovog tima moraju popraviti stvari vezane za posljednju liniju pošto su u posljednjih nekoliko mečeva primali golove na gotovo identičnan način.

"To je nešto što konstantno naglašavam svojim igračima, a riječ je o bloku kod udaraca protivnika i situacijama gdje igrači okreću leđa lopti. To su stvari koje moramo popraviti", podvukao je Musemić.

PAROVI 24. KOLA

subota
Drina - Čelik
Zvijezda - Željezničar
Sloboda - Vitez
Borac - Radnik

nedjelja
Sarajevo - Široki Brijeg
Velež - Zrinjski
Mladost - Slavija
Travnik - Olimpik

TABELA: Široki Brijeg 49, Zrinjski 49, Sarajevo 47, Željezničar 46, Olimpik 41, Borac 39, Velež 33, Slavija 25, Čelik 26, Sloboda 24, Radnik 22, Drina 22, Travnik 21, Vitez 20, Mladost 17, Zvijezda Gradačac 17.

Komentari / 0

Ostavite komentar