Mitrogol bi za Albanca, Hasija, sve dao!

Otac golgetera Anderlehta u intervjuu za belgijski Nievsblad govorio o idiličnom odnosu srpskog reprezentativca i trenera, ali i o pažnji koju njegovom sinu poklanjaju u Belgiji.

Fudbal 23.04.2015 | 10:20
Mitrogol bi za Albanca, Hasija, sve dao!

Komunikacija je počela još pre no što je Aleksandar Mitrović zvanično postao član Anderlehta. Sa svakim golom se intenzivirala. Vremenom je postala skoro svakodnevna. Prosto, belgijski novinari su opsednuti srpskim golgeterom. I nije to slučajno. Ove sezone 20-godišnji napadač je bez sumnje prva zvezda belgijskog šampionata. Pitanja stižu kao na traci. Zašto golove slavi sa jezikom između prstiju? Zašto se ugojio? Kako je smršao? Ko mu je devojka? I onda molba redakciji MOZZART Sporta. Intervju sa ocem Ivicom Mitrovićem ugovorili su novinari Nievsvlada. Bez obzira na to što ne govore srpski jezik. Otud u priči i MOZZART Sport. Ivica Mitrović ljubazno se odazvao pozivu.

Osnovna tema naravno Anderleht. I Mitrovićev nemerljiv doprinos zbog čega je prvo pitanje bilo da li ga frustrira to što on jedini postiže golove? Eto kakav status Aleksandar ima u Briselu. Nama najzanimljviji ipak bio je odgovor na pitanje o Mitrovićevom odnosu sa trenerom Besnikom Hasijem. Čim je obznanjeno da će baš Albanac preuzeti kormilo Anderlehta skandalima skloni mediji požurili su da izveste kako je Mitroviću odzvonilo?
"Ne, ne, ne i ne! Aca ne deli ljude po nacionalnosti nego po tome ko je kakav čovek. Ako je loš okrene leđa i ode. Ako je dobar spreman je da sve da za njega. I za Hasi je spreman sve da da", kategorički negira Mitrović senior i dodaje da je Hasi možda i najveći Mitrovićev zaštitnik u Belgiji
"On mu puno znači. Hasi govori i srpski, na istoj su talasnoj dužini, odlično se razumeju. Hasi je jedan od najzaslužniji što je Aleksandar tu gde jeste".

A Aleksandar je trenutno sa 16 golova na vrhu liste strelaca u belgijskom šampionatu, iako ekipa – kažu nam kolege iz Belgije – ne igra na očekivanom nivou. Štaviše, da nije Mitrovića verovatno bi se već oprostila od titule. Na poslednjih sedam utakmica deset golova.
"Znate kako, fudbal je ekipna igra. Da se lopte ne kale pred Mitrovićem ne bi bilo ni golova. Možda bi trebalo da bude više upotrebljivih lopti, ali to baš i nije za mene pitanje. Bitno je da on bude na pravom mestu. Pritom, ovo sada golgeterska serija nije oduvek. Bilo je loših vremena, teških trenutaka kada nije bilo golova. I Anderleht je uvek bio uz Acu. Tamo ga mnogo cene i poštuju. Ceo klub brine o njemu. I sad kad su mu se sve kockice poklopile, kad je dobio tu neku stabilnost, sada gleda da uzvrati na pravi način. Uostalom, golovi su njegova hrana".

Između ostalog, Mitrović senior nam je rekao da su golovi i posledica toga što se junioru sada nigde ne žuri. Bez obzira na to što je u Belgiji uvreženo mišljenje da igra poslednje mesece u Anderlehtu. Mnogo bogatiji klubovi ga čekaju. Ali čekao je i Anderleht. I baš zbog toga možda i ne dođe do toliko najavljivanog transfera.
"Kao stariji sam mu govorio da mora da ceni to što neko toliko brine o njemu. A kad je loše da ćuti i savije glavu. Imao je zaštitu kad nije bilo golova. Čekali su ga. Bili uz njega i kad je dobro i kad je loše. Njemu je tamo mnogo lepo i nije nemoguće da ostane u Briselu. Svima pričam, ako i ode – a da bi se to desilo mora da stigne ekstra ponuda od pravog kluba iz prave lige – nigde neće pronaći takav klub", hvali gospodin Ivica sinovljevog poslodavca.

Ističe i da zbog toga Mitrović individualna priznanja stavlja u drugi plan. Šampionska titula je prioritet, a Aleksandar je ubeđen da može do nje uprkos zaostatku od pet bodova za Klub Brižom.
"Pa ko drugi da bude šampion?", optimista je i Ivica Mitrović.

Navijači Anderlehta nisu tako samouvereni. Ekipa ne blista. Najveća noćna mora im je suspenzija za Mitrovića. Dovoljna su dva žuta kartona u nastavku sezone. Ništa toliko zabrinjavajuće, ali to je još jedan dokaz koliko Anderleht zavisi od popularnog Mitrogola.
"Naravno da pazi da ne dobije te žute kartona. Posebno zbog prigovora. Naučio je da se ugrize za jezik. A gledajte ovako... I žuti kartoni su sastavni deo igre. U žaru borbe desi se nešto žustriji start. A Aca je ratoboran", smiren je ponosni otac.

Smiren je i kada belgijski mediji pišu o Mitrovićevoj kilaži. Primećuje da “mediji moraju o nečemu da pišu“. I odbija da im odgonetne zagonetku koja ih najviše muči – šta znači taj jezik?
"A-ha-ha. Stvarno ne znam zašto to radi. To je valjda neki njegov način radovanja. Kao otac ne bih da baš oko toga vodimo polemiku. Neka Mitrović odradi svoje, neka Anderleht bude šampion, pa posle možemo i oko toga da pričamo. Sad izbegavam i da ga pitam za to. Da mu ne narušavam tu stabilnost. Uostalom, nek on nastavi da daje golove, pa nek readi šta voli", zaključio je intervju Ivica Mitrović.

Komentari / 0

Ostavite komentar