Agencije varale đake na ekskurzijama?

Banjalučko Okružno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nenada Petreša i Miodraga Božića, suvlasnika Agencija "Big nec kompani" i "Big nec travel" iz Laktaša, za poslovnu prevaru u vezi s ekskurzijom učenika Osnovne škole "Petar Kočić" iz Mrkonjić Grada.

Republika Srpska 22.04.2015 | 07:36
Agencije varale đake na ekskurzijama?

Optužnica ih tereti da su s školom potpisali ugovor o vođenju đaka na ekskurziju u Budvu, u Crnoj Gori, gdje su, nakon što im je doznačen sav novac, prevarili učenike jer im nisu uplatili smještaj u hotelu.

"Osnovna škola 'Petar Kočić' uplatila je cjelokupan iznos vrijednosti ekskurzije u iznosu od 25.800 konvertibilnih maraka, a nakon toga optuženi nisu izvršili dio svoje ugovorne obaveze, odnosno uplatu smještaja u hotelu u Budvi, u iznosu od 13.675 konvertibilnih marka, nego su novac prisvojili za sebe", kaže Maja Đaković-Vidović, portparol Tužilaštva.

Kako se đaci ipak ne bi vratili s ekskurzije, Daliborka Vidić, direktor škole, prikupila je i zadužila se za oko 7.000 evra i poslala ih u Crnu Goru kako bi bio uplaćen smještaj.

"Skupština Mrkonjić Grada je kasnije donijela odluku da mi nadoknadi taj novac, ali sam se ja obavezala da ću ga vratiti kada mi ga gospoda iz Agencije nadoknade. Međutim, iako su mi danima obećavali da će prikupiti novac i vratiti ga, to se nikada nije desilo, tako da sam i dalje dužna", kazala nam je Vidićeva.

Kako su rekli u Okružnom tužilaštvu, zbog djelimičnog neispunjenja obaveza iz ugovora nastupila je imovinska šteta za opštinu Mrkonjić Grad u iznosu od 13.675 KM.

Dodali su da je optužnica proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu u Mrkonjić Gradu.

Inače, ovo nije jedina škola koja je imala probleme s ovom turističkom agencijom.

Učenici Medicinske škole iz Banjaluke su takođe 2012. preko ove kompanije putovali u Italiju, Španiju i Francusku, kada su im vodiči uzeli oko 5.000 evra za izlete na koje nisu otišli.

Ipak, zbog velikog pritiska javnosti kao i protesta učenika, iz "Big neca" im je nakon kraćeg vremena vraćen novac.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

velja

22.04.2015 06:31

Narode moj ovo je cista otimacina, a imaju od koga da vide... Nisam iznenadjen, 400KM za pet dana je kriminal

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

22.04.2015 06:32

MINISTAR I DIREKTOR ŠKOLE DILUJU SA AGENCIJAMA!

ODGOVORITE
Name

DrGru

22.04.2015 07:09

Da li znate ko je dotični Nenad Petreš? Ajd ajd...setite se...čiji je telohranitelj bio pre 15-tak godina? Pogledajte snimke i požutele novine! Pogodite gde je ispekao prevarantski zanat i u kom okruženju...čekam da se setite...

ODGOVORITE
Name

Sve se zna

22.04.2015 07:31

Ovaj duo, Nešo-Mišo, pod velikom je zaštitom. Ne preporučuje se dirati ih. To nikako..

ODGOVORITE
Name

snouden

22.04.2015 08:40

He he pa kcerka sudinice za krivicni postupak u Mrkonjic Gradu je radila u to vrijeme u spornoj agenciji I preko nje je Isao angazman za ekakurziju.,I zamislite predmet dolazi njoj u rad smijesno!!!!!!

ODGOVORITE