Kandidati za direktora RTS-a na propitivanju

Naslednika Aleksandra Tijanića na čelu javnog servisa, Upravni odbor RTS biraće na sednici zakazanoj za 5. maj.

Srbija 21.04.2015 | 21:58
Kandidati za direktora RTS-a na propitivanju

Dragan Bujošević, Aleksandar Crkvenjakov i ostalih devet kandidata za direktora Radio-televizije Srbije izložili su tokom vikenda svoje programe. Naslednika Aleksandra Tijanića na čelu javnog servisa, Upravni odbor RTS biraće na sednici zakazanoj za 5. maj.

Svih 11 zainteresovanih da upravljaju javnim servisom predstavilo je tokom vikenda svoje programe budućeg rada. Članovi upravnog odbora polovinu su "propitali" u subotu, a ostale u nedelju. Na razgovoru su, osim Bujoševića i Crkvenjakova, bili i: Aleksandar Avramović, Emin Golubović, Mladen Dražetin, Dragan Đukić, Vilibald Erić, Dragan Karadžić, Sandra Keser, Mioljub Krsmanović i Aleksandar Milutinović.

- Sa svim kandidatima obavili smo razgovor u trajanju od po 35 minuta. Tako je predviđeno pravilnikom, koji je rađen po uzoru na evropske. Imali su pravo da izlože program u trajanju od deset minuta, a još 20 smo razgovarali o tome što su izložili - kaže za "Novosti" prof. dr Zoran Popović, predsednik UO RTS. - Prethodno smo pažljivo čitali njihove radove i upoznali se sa njihovim idejama.

Prof. Popović o favoritima ne želi da govori, niti, kaže, članovi UO smeju da se izjašnjavaju na taj način dok glasanje ne bude gotovo. On objašnjava da će upravni odbor glasati na sednici 5. maja. A da bi neki od kandidata bio izabran za novog direktora, moraće da dobije šest glasova ili dvotrećinsku većinu.

O budućem direktoru može da se glasa u tri kruga. U drugom krugu bira se između dva kandidata sa najviše glasova, a u trećem se članovi UO izjašnjavaju o samo jednom. Ako niko ne bude izabran ni tada, biće raspisan novi konkurs.

Tako se, paralelno sa licitiranjem o favoritima, govori i o tome da su male šanse da bilo ko dobije ovako veliku podršku upravnog odbora.

A licitira se različito - "kladioničari" najviše šansi trenutno daju Crkvenjakovu i Bujoševiću.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 0

Ostavite komentar