Savčić: Borci moraju imati privilegije

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas u Bijeljini da pripadnici Vojske i MUP-a Srpske, koji su slobodu plaćali životima, imaju najveće zasluge za stvaranje Republike.

Republika Srpska 20.04.2015 | 22:39
Savčić: Borci moraju imati privilegije

Savčić je podsjetio da je prije 23 godine na Vaskrs, Prvi pješadijski bataljon Druge majevičke brigade za samo sat i po izgubio 33 borca, da su tada ranjena 32 borca ovog bataljona, a da ih je 10 zarobljeno.

Na konferenciji za novinare Gradske boračke organizacije Bijeljina povodom obilježavanja Dana stradanja pripadnika Komande Prvog pješadisjkog bataljona Druge majevičke lake pješadijske brigade Vojske Srpske, Savčić je rekao da su borci u temelje Srpske ugradili svoje kosti i svoju krv, te da upravo zbog toga borci danas imaju neka prava koja ne mogu imati svi drugi.

"Samo jedinstvena Boračka organizacija može se izboriti za dostojanstven status boraca, kao i za očuvanje Srpske", rekao je Savčić.

Ratni komandant Prvog pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade Borivoje Đokić rekao je da sjećanje na taj dan boli jer su mu združene snage Teočaka, Kalesije i Tuzle napale bataljon tog 21. aprila, pri čemu je izgubio veliki broj boraca.

"I pored velikih gubitaka, uspjeli smo da sačuvamo Banj brdo i relej Stolice, i sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma neprijatelj nije ostvario svoj cilj, nije osvojio ovu teritoriju", istakao je Đokić.

On je podsjetio da su zarobljeni borci odvedeni u Tuzlu, navodeći da ima podatke da su četvorici zarobljenih odsječene glave.

"Stravičan je prizor, jezive su slike kada na malom prostoru - 150 metara sa 150 metara za sat vremena vidite više od 70 mrtvih i ranjenih ljudi", kaže Đokić prisjećajući se tog dana.

On je pozvao borce i sve građane da sutra prisustvuju parastosu za poginule, koji će biti služen u 12.00 časova na Gradskom groblju Pučile.

(BN TV)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Crni

20.04.2015 13:01

Boracka se nikada nije rijesila laznih boraca i to bi ovo predsjednistvo trebalo frijesiti. k

ODGOVORITE
Name

bgd

20.04.2015 13:08

Dragi i poštovani borci poštujem vas, ali vas i pitam ........da li ste se borili za privilegije što automatski znači za neravnopravnost???????????

ODGOVORITE
Name

re bgd

20.04.2015 13:41

...borili smo se da vama koji ste pobjegli bude bolje, sto je nazalost i ispalo.

Name

borac

20.04.2015 13:19

Kakvi borci, danas je vrijeme dezertera, dilera, ratnih profitera.

ODGOVORITE
Name

iskren

20.04.2015 13:46

Tu neko treba da naredi da se te zagarantovane privilegije odmah vrate a ne moliti takve koji su borcima oteli u miru zalogaj iz usta i sve drugo pa danas žive kao bijednici u svojoj RS

ODGOVORITE
Name

goran

20.04.2015 14:11

Mi vec i imamo privilegije, prvi kod otkaza a zadnji pri zaposljavanju. BGD Cjenim vase misljenje i smatram da ne treba imati privilegije kod zaposljavanja ali jednako tako ne trebaju da imaju privilegiju ni stranacke hijene i djeca Zeljke Cvijanovic, Tegeltije, Dodika, Radmanovica... Zasto o ovoj pojavi neces da kazes ni rjeci gospodine, ako nisi iz ove branse hostaplera? Volio bi da dozivis da provodis dane i noci u trasei punoj vode, krvi, izmeta i da jedva cekas da pogines da se rjesis muke jer vise ne mozes gledati kako ti ginu saborci kojima nisi u stanju pomoci.

ODGOVORITE
Name

Miško

20.04.2015 14:32

Borci uistinu imaju najveće zasluge za stvaranje Srpske i na tome sve završava.Većina boraca i njihove djece nemaju posla,preživljavaju od danas do sutra uglavnom od mizernog boračkog dodatka ili sa penzijom kojom ne mlogu da podmire ni najosnovnije egzistencijalne potrebe..., dok s druge strane, oni koji su cijeli rat proveli u kancelarijama ili u dezerterstvu danas uživaju sve privilegije i još nam se ismijavaju što smo prolijevali krv za otadžbinu.Generale, energičnije krenite u rješavanje materijalnog položaja i statusa boračke populacije.To ste nam obećali i to od Vas očekujemo.

ODGOVORITE
Name

i.ilidza

20.04.2015 15:57

I ovaj predsjednik samo konstatuje sve sto mi sami znamo. i tako ce proci i njemu mandat mi hocemo i mi moramo itd...

ODGOVORITE
Name

zaboravljeni

20.04.2015 16:10

Ova Republika Srpska zaposljava samo za pare a invalidi i borci neka jedu mekinje zalosno za sta smo se borili

ODGOVORITE
Name

DEMOBILISANI BORAC

20.04.2015 16:19

Ne može Savčić nikad razumjeti muke nas , demobilisanih boraca. On nije nikad ni demobilisan, nego je nastavio primati oficirsku platu, a sada vjerovatno i oficirsku penziju. A nas najmlađe borce su svrstali u zadnje kategorije, pa sad nemamo ni dodatak niti bilo kakve privilegije. Zapamtite dragi moji saborci: SIT GLADNOM NE VJERUJE.

ODGOVORITE
Name

Hrasnica

20.04.2015 20:21

Aman, gdje je ovdje prvi a mnogi vele i lažni RS logoraš..??!! Njemu je mjesto u prvom saffu. A i navikao je..

ODGOVORITE
Name

sirogojno

21.04.2015 05:22

Kod mene u firmi na sva sefovska mjesta i direktorska postavljeni ljudi koji nisu bili ni jedan dan,ponavljam ni jedan u vojsci republike srpske...i kad im spomenem to jer imam pravo na to bar da kazem,dobijem odgovor ko i mnogi drugi...STO SI ISAO,KO TE JE TJERAO NA TO. ..

ODGOVORITE
Name

bonus

21.04.2015 07:22

Sirogojno, nije bitno za direktora da li je bio u nekoj vojsci nego da li zna da vodi firmu tako da i borci i ostali mogu da ostvare dobre plate. Nažalost, direktori koje postavlja Milorad Dodik već 10 godina, najobičnija su slama.

ODGOVORITE
Name

17 krajiska viteska brigada.

21.04.2015 18:48

E moji borci, i vi kao, i mi imamo privilegiju da rovarimo prvi po kontejnerima trazeci sto-god da se prezalogaji.

ODGOVORITE
Name

Prudon

21.04.2015 21:49

U demokratskim društvima nema privilegija. Ima ravnopravnost, jednake šanse svima. Problem je u siromaštvu, bijedi i beznađu, što razvodnjava demokratiju, obesmišljava je...

ODGOVORITE