ZAPAMTITE: Derbi je igra na život, a ne na smrt!!!

Košarkaški i fudbalski dueli crveno i crno-belih već su godinama, nažalost, “utakmice biti ili ne biti” pa se s pravom postavlja pitanje da li će takvi derbiji ostati večiti.

Fudbal 20.04.2015 | 00:00
ZAPAMTITE: Derbi je igra na život, a ne na smrt!!!

Nekadašnji asovi su se družili pre i posle derbija, a uoči doigravanja ABA lige mnogi su strepeli da se serija neće ni završiti! Uvek se igralo za visoke ciljeve, ali je pobeda nad ljutim protivnikom bilo samo stvar sportskog prestiža.

- Nas su učili da je Partizan naš najveći sportski rival i tačka. Ništa osim toga. Prve dve posleratne generacije Zvezde i Partizana su se intenzivno družile, a mi smo to kasnije nastavili. Sad je došlo neko moderno vreme, a zašto su odnosi takvi pitanje je za nove generacije - kaže Zoran Slavnić, legendarni košarkaš.

Popularni Moka je igrao i za Zvezdu i za Partizan, a prijatelje nije birao prema klupskim bojama.

- Najbolji sam bio sa Kićom i Prajom, jer smo zajedno igrali u reprezentaciji. Na derbiju sam čuvao Kiću i pošto je to bio težak zadatak, pre utakmice sam mu govorio da zaboravi da smo prijatelji. Nisam igrao prljavo, ali se događalo da budem malo grublji. Posle utakmice smo se obavezno nalazili na večeri gde se najviše zezao onaj ko pobedi - seća se bivši as.

U jeku fudbalskog rata saopštenjima pred doalzeći derbi nestvarno zvuče reči Tome Milićevića, Zvezdinog beka iz šezdesetih:

- Družili smo se međusobno, izlazili u restorane i jurili devojčice, a na utakmicama se nismo poznavali. Sve je bilo drukčije i na terenu i na tribinama. Na derbi su išle čitave porodice, a dobar potez se nagrađivao aplauzom celog stadiona kao danas u Engleskoj. Nije bilo tuča navijača, ni izgreda.

Milićević kaže da su fudbaleri tada bili - gospoda.

- Da ste videli odela i kapute koje smo Durković, Mihajlović i ja nosili pri izlasku u grad sve bi vam bilo jasno.

Igrači nisu mogli u inostranstvo pre 28. godine, pa su zaista postajali “večiti” rivali.

- Na svim derbijima sam čuvao Čebinca koji je bio strašno desno krilo, ali se plašio jačeg duela. Zato sam na njega išao oštrije, ali u granicama fer-pleja. On je od sudije tražio zaštitu tako što bi igrao bez kostobrana i onda pokazivao modrice na nogama. Ipak, nikad u karijeri nisam bio isključen.

Lep primer dolazi iz bazena “Milan Gale Muškatirović”.

- Pre dve nedelje pošto nije bilo tople vode u našem bazenu zamolio sam trenera Zvezde Dejana Savića da treniramo kod njih na 25. maju. Dejan i ja smo prijatelji maltene ceo život. Igrali smo zajedno, a sad smo i treneri u reprezentativnim selekcijama. Tu našu saradnju preneli smo i na klubove. Naše rivalstvo ne prelazi sportske okvire. To je sasvim prirodno i normalno i da bi tako trebalo da bude - kaže trener crno-belih Vlada Vujasinović.

U malim sportovima rivali su i danas prijatelji, a dokaz su ragbisti.

- Kod nas nema novca, a ni sujete. Zajedno treniramo u centru “Inge” i borimo se da podignemo ovaj sport. Veže nas ljubav prema ragbiju. Trojica naših i sedmorica zvezdaša su u reprezentaciji koja je sedma u Evropi. Na terenu sve pršti, a posle imamo treće poluvreme. Na derbi dođe nekoliko stotina ljudi, ali je mirno - kaže Admir Hadžić, trener ragbi 13 kluba Partizan.

Gest mladog fudbalera Marka Platiše kad je omladinskom derbiju umesto da postigne gol izbacio loptu u aut, pošto se talentovani golman Zvezde Jovan Vićić koji trenutak pre toga povredio- naišao je na salvu odobravanje.

- Toliko mi svi čestitaju kao da sam spasao nekome život. Verujem da bi tako postupio svako kako moji saigrači tako i Zvezdin- skroman je Platiša.

Golman crveno-belih pozdravlja gest suparničkog igrača.

- Sudar je bio bolan i nisam mogao da branim. To je normalan potez. Poznajemo pošto smo igrali i u reprezentciji. Ponekad zajedno u gradu sednemo na piće- ističe Vićić.

Komentari / 0

Ostavite komentar