Grčka: EU da ukine sankcije Rusiji

Grčka želi da pojača svoju saradnju sa Moskvom i zalaže se da EU ukine sankcije koje je uvela Rusiji, pri čemu je ta zemlja tradicionalni prijatelj i saveznik Rusije, rekao je grčki ministar odbrane Panos Kamenos.

Svijet 17.04.2015 | 22:02
Grčka: EU da ukine sankcije Rusiji

Grčka će zato uložiti sve napore da ubedi EU da ukine sankcije uvedene Moskvi zbog njene navodne uloge u ukrajinskoj krizi, rekao je Kamenos za onlajn izdanje ruskog lista Gazeta.

Kamenos je jedini predstavnik Zapada koji učestvuje na 4. Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi koja je juče počela, prenosi portal Sputnjik.

Grčka je članica NATO i EU i moja poruka ovim organizacijama je da treba da sarađuju sa Rusijom i učine sve moguće kako bu ukinule embargo, što je katastrofa i za Rusiju i za EU, kazao je on i dodao da je Grčka spremna da deluje kao posrednik da bi se to ostvarilo.

"Mi delimo probleme kao što je terorizam, pre svega islamski terorizam. Takve grupe su takođe pretnja NATO-u i tu Grčka nastupa kao važan igrač koji brani južni bok Alijanse", naveo je grčki ministar. EU, NATO i Rusija bi trebalo da sarađuju protiv zajedničkog neprijatelja time što će razmeniti obaveštajne podatke i formirati bezbednosne zone, dodao je Kamenos, prenosi Sputnjik.

On je napomenuo da raketni sistemi S-300 i TOR ruske proizvodnje predstavljaju deo grčkog arsenala i u punoj meri su integrisani u postojeći NATO sistem.

Planiramo dalju saradnju u ovoj oblasti kada embargo bude konačno ukinut, uključujući stvaranje zajedničkih pogona za proizvodnju u sektoru odbrane, naveo je Kamenos.

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ile

17.04.2015 23:07

Hahaha pa koga briga sta vi pricate,sirotinjo svjetska.

ODGOVORITE
Name

Grcka

18.04.2015 01:54

Eee , kad bi Grcka bila u situaciji i mogucnosti da nesto diriguje.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

18.04.2015 09:07

Stvarno sam iznenađen ovakvim u najmanju ruku bezobranim komentarima.Grčka je nas iskreno pomagala tokom rata koliko je bilo u njenoj mogućnosti. Članica NATO-a! Nikada se ne smiju zaboraviti pravi prijatelji. Mnogo srpske djece iz RS-a je kršteno u Grčkoj i primljenji su kao najrođeniji. Šta smo to mi pomogli Grčkoj?! Nezahvalnost? Kod nas izgleda bar pola stanovništva traži "krave muzare" za koje misle da su dužne da pomognu naš nerad. Dodik i Cvijanovićka idu u Moskvu da kao ciganke mole za kredit pod uslovima koje im ni Djed Mraz nebi dao a zna se sa kakvim se se stvarima bori Rusija. Moj ile mi smo svjetska sirotinja i koga briga šta mi pričamo. Bez obzira da li će se odnos snaga promjeriti ili ne (mislim da hoće) moraju se cjeniti iskreni prijatelji sve ostale koji to ne cjene zna se kako kako se zovu...

ODGOVORITE
Name

Sime

18.04.2015 10:11

Tako je braco Grci, samo naprijed pitao vas ko ili ne, znate sta hocete! Potpuno se slazem sa VRS RVI!

ODGOVORITE
Name

Требиње

18.04.2015 11:57

Браво, то је прва земља ЕУ да јавно призна сву погубност политике ЕУ.Међутим прије ће Грчку избацити из ЕУ него што ће се укинути санкције Русији, јер би онда Брисел морао признати своју одговорност за промашену политику под утицајем САД.Такође, сад се Грчка налази у незавидној економско-финансијској ситуацији па ће и наредни политички кораци ЕУ а и Грчке одредити даље понашање истих.

ODGOVORITE