Lijepa koža i posle pedesete

Kada žena uđe u menopauzu, smanjena proizvodnja hormona menja fiziologiju kože, naročito proteina kolagena koji je pod kontrolom estrogena.

Moda i ljepota 12.04.2015 | 08:29
Lijepa koža i posle pedesete

DA li ste znali da u prvih pet godina menopauze žena izgubi gotovo trećinu kolagena u koži? Iako se opadanje kasnije značajno usporava, prvih nekoliko godina uglavnom deluju izuzetno negativno na mladost i lepotu kože.

Kada žena uđe u menopauzu, smanjena proizvodnja hormona menja fiziologiju kože, naročito proteina kolagena koji je pod kontrolom estrogena. Rezultat je ubrzani gubitak čvrstoće, volumena i elastičnosti, pojava dubokih bora.

Pojedine žene se odlučuju za hormonsku terapiju da bi produžile mladost i lepotu, ali je mnogo kontroverznih mišljenja stručnjaka da li uzimanje veštačkih hormona može da ugrozi zdravlje. Zato je možda bolje da se mladolik izgled postigne tako što ćete da se pridržavate ovih saveta...

* Za čišćenje lica i skidanje šminke upotrebljavajte samo proizvode koji ne sadrže agresivne sastojke poput sapuna, jer isušuju kožu. Najbolje je da izaberete preparate na biljnoj bazi - nežne gelove, pene ili vodice, a za suvu kožu hranljivo mleko za čišćenje. Koristite samo tonike ili losione koji ne sadrže alkohol, imaju prirodne ekstrakte ili antioksidante koji će tonirati, osvežiti i hidrirati kožu.

* Za očuvanje mladosti kože neophodno je da redovno uklanjate odumrle ćelije nežnim pilinzima, pa lice neće biti suvo i umorno. Uradite piling bar jednom nedeljno jer to će podstaći proizvodnju kolagena i pojačati cirkulaciju kiseonika na koži.

* Odaberite kreme bogate antioksidansima i hidratantnim sastojcima poput hijaluronske kiseline, koja će popuniti bore i vratiti koži punoću, a istovremeno i usporiti dalje starenje. Koristite proizvode sa prirodnim uljima poput badema, jojobe, avokada, masline.

* Jedno od najmoćnijih oružja protiv starenja svakako su hidratantne kreme sa minimalnim zaštitnim faktorom SPF 15. Ne samo da sprečavaju nastanak pega i fleka, već i izbeljuju već postojeće.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar