Dan kada je rođen Momo Kapor

Jedan od najpoznatijih srpskih književnika, pisac, slikar i novinar koji je neobičnom neposrednošću i lakoćom osvajao pažnju čitalačke publike, Momčilo Momo Kapor rođen je na na današnji dan pre 78 godina u Sarajevu.

Zanimljivosti 08.04.2015 | 11:07
Dan kada je rođen Momo Kapor

On je pažnju plenio pisanjem na rubu komentara i svakodnevnih refleksija o stvarnosti naših vremena i njihovih protagonista. Svojevrsni književni fenomen Moma Kapora prisutan je u našoj književnosti više od tri decenije.Kapor je diplomirao slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića.

Pored velikog broja slika koje je ostavio, objavio je i veliki romana i zbirki priča. Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova.

Neka od njegovih najpoznatijih dela su romani "Provincijalac", "Ada", "Zoe", "Od sedam do tri", "Zelena čoja Montenegra", "Poslednji let za Sarajevo", "Hronika izgubljenog grada", "Beleške jedne Ane", "Hej, nisam ti to pričala". Njegova dela su prevedena na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Kapor je umro je u Beogradu 3. marta 2010. godine, a iste godine, u novembru, njegova supruga Ljiljana osnovala je Zadužbinu "Momčilo Momo Kapor" i ustanovila godišnju nagradu iz oblasti književnosti i likovne umetnosti koja nosi njegovo ime, kao i festival "Momin krug".

Pisac Dragan J. Danilov je dobitnik ovogodišnje, treće po redu, književne nagrade "Momo Kapor" za knjigu "Talasi beogradskog mora" koju je objavila izdavačka kuća "Vulkani". Nagrada će mu biti uručena danas u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. To godišnje priznanje se dodeljuje naizmenično za doprinose u književnosti i likovnoj umetnosti, na dan rođenja Mome Kapora.

Izvor: Kurir

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

exit

08.04.2015 15:56

Samo jedna od stotina hiljada zrtava genocida nad sarajevskim Srbima.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

08.04.2015 19:19

Da li ti stvarno vjeruješ u to što pišeš?

ODGOVORITE
Name

marko

08.04.2015 19:47

Vjecna mu slava!

ODGOVORITE