Gdje su sada "zlatni orlići", prvaci Evrope 2013.?

Pokorili su Evropu, najavili ogromne mogućnosti, pa se suočili sa surovošću fudbalskog profesionalizma. Od generacije koja obećava samo je Mitrović na putu “čileanaca”.

Fudbal 08.04.2015 | 16:40
Gdje su sada "zlatni orlići", prvaci Evrope 2013.?

Ljubinko Drulović vodio je ovu sjajnu generaciju, i dalje ne gubi nadu da bi srpski fudbal od njegovih nekadašnjih pulena i te kako mogao da ima koristi.

- Sve su to još uvek mladi momci, imaju tek 20 ili 21 godinu. Mnogi od njih su u inostranstvu, susreli su se sa ogromnom konkurencijom. Po meni, mnogo bolje za njih bilo je da su odigrali dve-tri godine u našem fudbalu, pa potražili inostrani angažman - rekao je Drulović za "Blic".

Mitrović je iskočio, bio je i tada jedan od najistaknutijih pojedinaca.

- Malo špiceva je kao Mitrović. Zna da igra, ima levu nogu, desnu nogu, igru glavom, leđima. Voli da radi na sebi. Ima sve uslove da postane jedan od najboljih napadača Evrope. Pritom, napravio je dobar izbor sa Anderlehtom, tamo je već dve godine, daje golove u kvalitetnoj ligi. Standardni je član A tima i njegova karijera definitivno ide u dobrom pravcu - ističe Ljubinko Drulović.

Upravo loš izbor ili loš tajming predstavljaju problem talentovanim igračima.

- Ne možemo da kažemo da su Luković sa PSV-om, Meleg sa Ajaksom ili Pavlovski sa Portom loše izabrali. To su izvanredni klubovi, na njima je da se nametnu. Na primer, Đurđević je u Viteseu, ozbiljnom holandskom klubu u kojem se odlično radi i koji može da mu predstavlja pravu odskočnu dasku za dalju karijeru. Milinković-Savić je u Genku, pridružio mu se Čavrić. Svi oni imaju šansu da se dokažu. Ko će je iskoristiti, to ćemo videti. Neka istraživanja kažu da procentualno tek 20-25 posto igrača iz trofejnih generacija napravi vrhunsku karijeru.

Pojedinci su još uvek u našem fudbalu.

- Golmani Rajković i Čupić u Zvezdi i OFK Beogradu, Filipović u Jagodini, Gaćinović u Vojvodini - standardni su. Pa i Ožegović u poslednje vreme u Borcu. Neko sazri u 23. ili 24. godini. Sve su to dobri momci.

Talentovani stručnjak ukazuje na neke detalje.

- Problem našeg fudbala su odnosi sa menadžerima, raznim fondovima. Čim neko od tih mladih igrača pokaže potencijal, postaje interesantan. Zbog stanja našeg fudbala brzo usledi odlazak, da li zbog želje igrača ili interesa klubova, menadžera. Zato je jako bitna jačina porodice i saveti koje ti igrači dobijaju, odnosno da li će prepoznati zamke. Imamo dosta primera da mladi igrači nestanu sa prvim većim zarađenim novcem. Ne znaju da iznesu taj pritisak, kao ni popularnost, i onda se izgube, rekao je na kraju intervjua za "Blic" Ljubinko Drulović.

Ljubinku Druloviću istekao je ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije 31. decembra.
- Vagam ponude, imam neke ozbiljnu kontakte i verujem da ću uskoro ponovo početi da radim - kaže Drulović.

Komentari / 0

Ostavite komentar