Zvezda sigurna u Valjevu!

Crveno-beli pobedili Metalac u Valjevu 76:69 i dočekali dugačak odmor od Superlige kao jedan od lidera, sa dve pobede u dva kola.

Košarka 07.04.2015 | 13:40
Zvezda sigurna u Valjevu!

FMP, Partizan i od ponedeljka Crvena zvezda Telekom. Sve tri ekipe odlaze na superligašku pauzu sa skorom 2-0.

Tim Dejana Radonjića opravdao je večeras ulogu favorita u Valjevu, savladavši Metalac na "zatvaranju" 2. kola Superlige. Na momente atraktivno i organizovano, na momente teško i uz priličan napor, Zvezda se borila i izborila sa domaćinom.

Bez preventivno odsutnog Nikole Kalinića u rotaciji, crveno-beli odigrali su sjajno napadačko prvo poluvreme (15 asistencija za 17 pogodaka iz igre) i otišli na pauzu sa prednošću 40:32.

U nastavku, Valjevci su obuzdali ofanzivu rivala, primorali ih da natope znojem svaki poen i potpuno se vratili u meč. Na žalost bučne domaće publike, tim Vladimira Đokića nije ostao konkurentan snažnijem timu do samog kraja.

METALAC - CRVENA ZVEZDA 69:76 (17:22, 15:18, 20:15, 17:21)

Čvrstom odbranom pod košem i poenima Nemanje Protića i najefikasnijeg Mladena Jeremića (12 p), Valjevci su zadržali korak u nastavku i nagovestili potpuno "otvoren" finiš, koji je viđen samo delimično. Najbliže u drugom poluvremenu prišli su favoritu na dva poena zaostatka (68:70), na početku poslednjeg minuta.

U tom momentu, pri napadu Zvezde, Marko Ljubičić faulirao je Nemanju Dangubića daleko od koša, u ranoj fazi napada i odmah se pokajao. Eksplozivni bek bio je sasvim dobro raspoložen (11 p, 4 sk, 2/2 za tri) da to očekivano kazni pogocima sa crte (68:72).

Usledio je novi napad Metalca na vođstvo, u kojem je Luka Mitrović preuzeo u odbrani Nemanju Protića i sačuvao obruč, primoravši plejmejkera Metalca na težak i neprecizan šut. Dženkins je prihvatio loptu, bio fauliran i postavio iz slobodnih bacanja nedostižnih 68:74...

Najefikasniji igrač borbene i ne previše lepe utakmice bio je Boban Marjanović, koji je sredinom četvrte deonice potpuno dominirao na obe strane (15 p, 7 sk, 3 as) i u tim momentima doneo Zvezdi prvo i jedino dvocifreno vođstvo (65:54). Metalac je potom pokazao karakter, uspeo da priđe favoritu na posed zaostatka, ali ne i bliže od toga.

Sledeće kolo Superlige biće odigrano 6. maja i od tada će se utakmice igrati ubrzanim tempom, svaka dva ili svaka tri dana.

Domaćin se na startu suprotstavio zonskom odbranom, koju je brzo "rešio" najefikasniji igrač Zvezde Nemanja Dangubić, serijom od osam uzastopnih poena (dve trojke i zakucavanje), za rezultat 7:13.

Vladimir Đokić tražio je tajm-aut, a njegov tim se trgao tek pri maksimalnom vođstvu raznovrsnijih crveno-belih (22:13 u 9. minutu) i serijom 12:3 izjednačio na 25:25, predvođen Đorđem Majstorovićem (7 poena).

Međutim, period dobre igre Valjevaca "presekli" su Stefan Jović i Jaka Blažič, uzastopnim prodorima (27:31), posle kojih je vođstvo gostiju opet počelo da raste do rezultata poluvremena.

Metalac se nije predao, naprotiv.

Zvezda je zadržala vođstvo i na kraju treće četvrtine (52:55), ali su Valjevci uspeli da zaustave njen napad i da spreče lake poene. Crveno-beli su održavali prednost poenima visokih igrača sa linije penala (Cirbes, Mitrović), koje je prilično poremetio ulazak Slavka Vraneša.

Crnogorski gorostas "lupio" je čak tri blokade za manje od dva minuta i stvorio napadački problem Beograđanima, koji su ostajali bez rešenja u reketu. Na drugoj strani, Mladen Jeremić i Nemanja Protić pogađali su za "minus tri" (50:53) i nagovestili uzbudljiv kraj.

Crvena zvezda završila je meč sa 22 asistencije za 25 pogodaka iz igre. Nadskočila je protivnika (30:26) i imala više izgubljenih lopti (14:10). Za tri je šutirala 5/15, a Metalac 4/24.

Komentari / 0

Ostavite komentar