Koliko povrća je potrebno djeci?

Za mališane od dve do tri godine neophodna je šolja (2,5 dl) iseckanog svežeg povrća dnevno. Ali, ako se radi o zelenom lisnatom povrću, potrebne su dve ovakve šolje. Važno je da izbor povrća bude raznovrstan.

Zdravlje 02.04.2015 | 07:44
Koliko povrća je potrebno djeci?

Povrće je neizostavni deo jelovnika za decu. Ipak, zbog opiranja određenim namirnicama, roditelji muku muče da ih na ovakav način ishrane privole. Imajući na umu da je povrće rudnik vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, neophodnih za njihov razvoj, stručnjaci savetuju da roditelji svojim primerom navedu mališane na zdravu ishranu.

To znači da bi mame i tate trebalo da svakodnevno jedu povrće pred decom, uživaju dok grickaju svežu šargarepu, celer ili kuvani brokoli. Mališani vole prelive, pa možete da "maskirate" povrće u razne sosove ili da ga ubacite krišom u špagete. Isto tako, možete da servirate u vidu grickalica, za to je idealna sveža šargarepa isečena na tanke štapiće. Ko ima uslove, može deci da dozvoli da zasade "svoje povrće", ili da pomažu u branju jer će ga tako zavoleti.

Zavisno od uzrasta, svakoga dana bi deca trebalo da u organizam unesu određene količine povrća. Za mališane od dve do tri godine neophodna je šolja (2,5 dl) iseckanog svežeg povrća dnevno. Ali, ako se radi o zelenom lisnatom povrću, potrebne su dve ovakve šolje. Deci od četiri do osam godina potrebna je šolja i po povrća.

Devojčice od 9 do 13 godina trebalo bi da unesu dve šolje, a dečaci istog uzrasta dve i po. Količina povrća se razlikuje i za devojčice i dečake između 14 i 18 godina. Devojčicama je za normalan razvoj i zdravlje organizma potrebno dve i po šolje povrća, a dečacima tri.

Veoma je važno da izbor povrća tokom nedelje bude raznovrstan, odnosno da bude zastupljeno zeleno (brokoli, zelje, spanać, zelena salata), belo (celer, karfiol, krompir, luk), narandžasto i crveno (šargarepa, paradajz). Nikako ne smeju da se izostave mahunarke - kukuruz, grašak, pasulj, boranija, kao ni tikvice ili krastavac.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 0

Ostavite komentar